Bu Hafta Küresel Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

Yazılar 10 Eki 2022

1. ABD Enflasyon Rakamları

7 Ekim Cuma günkü istihdam raporunun, Fed'in büyümeyi zayıflatarak yüksek enflasyonu düşürme çabalarına rağmen işgücü piyasasının sağlamlığını koruduğunu göstermesinin ardından 13 Ekim Perşembe günü açıklanacak olan enflasyonun beklenenden yüksek gelmesi durumunda, Fed'in daha da şahinleşmesi kaçınılmaz.

Ekonomistler temel enflasyon oranının ılımlı olmasını beklerken, gıda ve yakıt maliyetlerinin hesaplanmadığı çekirdek enflasyonun Eylül ayında hızlanması ve Fed'in Kasım ayında üst üste dördüncü 75 baz puanlık faiz artışını sürdürmesi bekleniyor.

Cuma günkü perakende satış verilerinin, otomobil satışlarının toparlanmasıyla Eylül ayı için mütevazı bir artış göstermesi bekleniyor.

Ekonomik takvim ayrıca, ilk işsizlik başvuruları ve toptan eşya fiyat enflasyonu verilerinin yanı sıra, ABD'li tüketicilerin aylarca daha sıkı para politikasının ardından nasıl ilerlediğini gösteren tüketici duyarlılığına ilişkin verileri de içeriyor.

2. Fed Tutanakları ve Konuşmaları

12 Ekim Çarşamba günü yayınlanacak olan Fed'in son toplantısının tutanakları, politika yapıcıların enflasyonun nerede durduğuna ve faiz oranlarının gelecekteki seyrine ilişkin görünümüne dair daha fazla bilgi sağlayacaktır.

Yatırımcılar ayrıca hafta boyunca Başkan Yardımcısı Lael Brainard, New York Fed Başkanı James Bullard, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester ve Chicago Fed başkanı Charles Evans da dahil olmak üzere birçok Fed yetkilisinin konuşmalarını takip edecektir.

Fed yetkilileri tarafından yapılan son yorumlarda, finansal piyasalardaki türbülansın enflasyonla mücadelede Fed’e geri adım attırmayacağı vurgulandı.

Hisse senedi piyasaları, Fed'in agresif parasal sıkılaştırmasının ekonomiyi resesyona sürükleyebileceğine dair korkulardan büyük darbe aldı.

3. Büyük Banka Kazançları

Büyük ABD bankaları, yükselen faiz oranlarının etkisiyle ilgili endişeler artarken Cuma günü 3. Çeyrek kazançlarını açıklayacak. Ülkenin en büyük bankalarından dördü olan JPMorgan Chase, Wells Fargo, Citigroup ve Morgan Stanley 14 Ekim Cuma günkü açılıştan önce üçüncü çeyrek kazançlarını açıklayacak.

Analistler, piyasa oynaklığının yatırım bankacılığı faaliyetini vurmasının ve bankaların ödemelerinde geri kalan borçluların zararlarını karşılamak için daha fazla “yağmurlu gün fonu” ayırmasının ardından sonuçların net gelirde bir düşüş göstermesini bekliyorlar.

Bankalar genellikle faiz oranları yükseldiğinde daha fazla kazanır çünkü kredi faizlerinin oranı da artar, ancak daha yüksek borçlanma maliyetleri Mortgage ve diğer kredilere olan talebi de etkiler.

Fitch Ratings analistleri, "ABD'deki yüksek oranlardan, enflasyondan ve ılımlı bir durgunluktan kaynaklanan bankaların varlık kalitesi ve kredi büyümesi üzerinde ılımlı, ancak artan olumsuz bir etki bekliyoruz. Bu da yüksek oranların bazı faydalarını ortadan kaldırıyor." dedi.

4. Petrol Fiyatları

Petrol fiyatları, ABD'nin küresel petrol fiyatlarını düşük tutma yönündeki sert baskısı karşısında OPEC+'ın petrol üretimini kısma kararının ardından, doların güçlenmesine rağmen 7 Ekim Cuma günü beş haftanın en yüksek seviyelerine çıktıktan sonra gündemde kalmaya devam edecek gibi görünüyor.

OPEC+ olarak bilinen Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya dahil müttefikleri üretim hedeflerini günde 2 milyon varil düşürmeyi planlıyor. Zaten Avrupa Birliği'nin Rusya petrolüne ambargosu sebebiyle sıkıntılı olan petrol arzı böylece daha da baskılanmış olacak.

Petrol Broker şirketi PVM'den Stephen Brennock Reuters'e verdiği demeçte, "OPEC'in son kesintisinin kilit sonuçları arasında muhtemelen 100 dolarlık bir petrol getirisi var" dedi.

UBS Global Wealth Management ayrıca Brent petrolün "önümüzdeki çeyreklerde varil başına 100 dolar seviyesinin üzerine çıkacağını" öngördü.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, 9 Ekim Pazar günü Financial Times'da yayınlanan bir röportajda, kararın küresel ekonomi, özellikle de yükselen piyasalar için "yararsız ve akılsızca” olduğunu söyledi.

5. Birleşik Krallık Verileri

İngiltere Merkez Bankası Mali Politika Komitesi, 12 Ekim Çarşamba günü toplantı tutanaklarını yayınlayacak. Komite, hükümetin mini bütçesinin ardından tahvil piyasalarını istikrara kavuşturmak için geçen ayki acil müdahaleyi denetledi. Bu tutanaklar, emeklilik fonlarının karşı karşıya olduğu riskler ve keskin yüksek ipotek oranlarının etkileri hakkında biraz fikir verebilir.

İngiltere ayrıca, 11 Ekim Salı günü Ağustos ayı istihdam verilerini yayınlayacak, bir gün sonra da Ağustos ayı GSYİH rakamlarının yanı sıra sanayi üretimi ve ticaret dengesi verilerini yayınlayacak.

Zayıf ekonomik veriler, hükümet üzerinde daha uzun vadeli büyüme planları yapması için baskı oluşturabilir.

Yatırımcılar, şu anda %10'a ulaşan bir enflasyon oranıyla mücadele etmek için Kasım ayındaki bir sonraki toplantısında İngiltere Merkez Bankası’nın faiz oranını 100 baz puan artıracağını öngörüyor. Yeni hükümetin planladığı vergi indirimlerinin ise enflasyonu artırması bekleniyor