Bu Hafta Küresel Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey

Yazılar 5 Eki 2022

1. ABD Eylül istihdam raporu

7 Eylül Cuma günkü Eylül ayı istihdam raporu, Fed'in agresif faiz artırımları dizisinin işgücü piyasası üzerinde bir etkisi olup olmadığını gösterecek.

Ekonomistler, işsizlik oranının %3,7'de sabit kalması ve ücret artışının yüksek kalmasıyla ABD ekonomisinin geçen ay 250.000 iş yaratmasını bekliyor.

Son iş verileri, bir dizi büyük boyutlu oran artışlarına rağmen işgücü piyasasının sağlam kaldığını gösteriyor.

Gelecek yeni bir güçlü istihdam raporu, Merkez Bankası son kırk yılın en kötü enflasyonu ile mücadele ederken oranların ne kadar yükselmesi gerektiğine dair endişelerden zaten ciddi şekilde etkilenen potansiyel olarak çalkantılı piyasalar için bir kötü haber olabilir. Zira bu Fed’in yeni artırımlar için elini güçlendirir.

Öte yandan, işgücü piyasasının yavaşladığına dair göstergeler, agresif Fed sıkılaştırmasının ekonomiyi resesyona sürükleme riski taşıdığına dair korkuları artırabilir.

2. Fed Konuşmaları

New York Fed Başkanı John Williams, Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, Chicago Fed Başkanı Charles Evans, San Francisco Fed Başkanı Mary Daly ve Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester dahil olmak üzere birçok Fed politika yapıcısı hafta içinde bir araya gelecek.

Yatırımcılar, Fed'in Kasım toplantısında 75 baz puanlık başka bir faiz artırımı olasılığını değerlendiriyor. Fed yetkililerinin son yorumları, politika sıkılaştırmasını bırakmadan önce enflasyonun yavaşladığına dair net kanıtlar görmek istediklerini gösteriyor.

Fed'in politika faizi şu anda %3,00-3,25 aralığında, 2022'nin başında olduğundan tam 3 puan daha yüksek ve yetkililer bu yıl ve 2023'te daha fazla oran artışı öngördüler.

Ekonomik takvim, aynı zamanda, Tedarik Yönetimi Enstitüsü'nün sağlam kalması beklenen imalat ve hizmet sektörü faaliyeti anketlerinin yanı sıra Ağustos ayı iş ilanlarına ilişkin verileri de içeriyor.

3. Borsa oynaklığı

Piyasalar, inatla yüksek enflasyon, artan faiz oranları ve resesyon korkuları nedeniyle Cuma günü çalkantılı bir üçüncü çeyreği kapattıktan sonra 2022'nin son ayağına giriyor.

Wall Street, S&P 500 ve Nasdaq için 2008'den bu yana en uzun kayıp serisini ve Dow'un yedi yıldaki en uzun üç aylık düşüşünü üst üste üç çeyreklik bir düşüşle kaydetti.

Fed, on yılların en kötü enflasyonunu ehlileştirmek için para politikası sıkılaştırmasını hızlandırırken, ABD Hazine getirileri on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyelerine fırlayarak hisse senedi değerlemelerini vurdu.

Birçok yatırımcı, Fed'in enflasyona karşı savaşını kazandığına ve politika yapıcıların sonunda parasal sıkılaştırmaya son vermesine izin verene kadar sert hareketlerin devam edeceğine inanıyor.

4. İngiltere pazarındaki çalkantı

Muhafazakar Parti'nin yıllık konferansı Pazar günü başlayacak ve yeni hükümetin vergileri kısma ve bunun için borçlanarak ödeme yapma planlarını içeren 23 Eylül 'mini bütçesi' ile bir piyasa erimesini tetiklemesinin ardından, piyasa katılımcıları parti liderlerinin konuşmalarını yakından izleyecekler.

Birkaç gün içinde sterlin rekor düşük seviyelere ulaştı ve yükselen hükümet borçlanma maliyetleri İngiltere Merkez Bankası'nı (İMB) piyasa bozgununu durdurmak için müdahale etmeye zorladı.

İMB’nin 69 milyar dolarlık (65 milyar sterlin) uzun vadeli altın satın alma taahhüdü, şimdilik piyasaları sakinleştirdi, ancak bozgunun sona erdiğini söylemek için çok erken. İMB şu anda tahvil satma planını erteleyerek parasal gevşemeye yol açarken aynı zamanda faiz artırımlarıyla sıkılaşma konumunda.

İngiltere Merkez Bankası’nın Kasım ayında faizleri daha da artırması bekleniyor . Banka, tahvillerini satma planına bağlı kalacaklarını belirtti.

Yatırımcılar, hükümetin güveni yeniden tesis etmek için çok çalışması gerektiğini söylüyor.

5. OPEC toplantısı

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri, Kasım ayı üretim kotalarını sonlandırmak için Çarşamba günü OPEC'in Viyana'daki merkezinde toplanacak.

Pazar günü erken saatlerde Bloomberg, grubun düşen petrol fiyatları ve şiddetli piyasa oynaklığı zemininde üretimi günde 1 milyon varilin üzerinde azaltmayı düşüneceğini bildirdi.

Petrol fiyatları, Rusya'nın Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından yükseldi, ancak o zamandan beri agresif parasal sıkılaştırmanın küresel büyüme görünümü üzerindeki etkisine ilişkin endişeler arasında geriledi. ABD dolarının güçlenmesi de fiyatlara baskı yaptı.