Bu Hafta Küresek Piyasalarda İzlenmesi Gereken 5 Şey
1. Enerji Tartışmaları
Rusya'nın gaz ve petrol ihracatı üzerindeki gerginlik, Moskova'nın Almanya'ya giden ana gaz tedarik boru hattını kapalı tutma sözü vermesi ve G7 ülkelerinin Ukrayna'daki savaşta Rus kaynaklarını vurmayı amaçlayan Rus petrol ihracatında planlı bir fiyat tavanı ilan etmesinden sonra Cuma günü tırmandı.
Rusya'nın onarımlar devam ettiği sürece kapalı kalmaya devam edeceğini söylediği Nord Stream boru hattının kapalı kalması, büyük ekonomileri durgunluğa çekebilecek ve enerji dağıtımına yol açabilecek kış gaz kıtlığı korkularını artırıyor.
Avrupa, Rusya'yı, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından Batı ile bir "ekonomik savaş" olarak adlandırdığı mücadelede enerji kaynaklarını silah olarak kullanmakla suçladı. Moskova, arz kesintileri için Batı yaptırımlarını ve teknik sorunları suçluyor.
Avrupa Komisyonu, soğuk bir kışla birleştiğinde Rusya'nın Avrupa'ya gaz arzının tamamen kesilmesinin, ülkeler önceden hazırlık yapmadıkları takdirde Avrupa Birliği genelinde GSYİH'yı %1,5'e kadar azaltabileceği konusunda uyardı.
2. Avrupa Merkez Bankası (AMB) Faiz Artırımı
AMB, Euro Bölgesi'nde halihazırda rekor seviyelere ulaşan ve hızla çift hanelere yaklaşan enflasyonla birlikte 8 Eylül Perşembe günkü toplantısında ikinci büyük faiz artırımını gerçekleştirmeye hazır görünüyor.
Euro Bölgesi enflasyonu, yükselen enerji faturalarının yaşam maliyeti krizini alevlendirmesi nedeniyle Ağustos ayında AMB’nin %2 hedefinin oldukça üzerinde %9,1'lik yüksek bir seviyeye ulaştı.
Yatırımcılar için tek soru, merkez bankasının Temmuz ayında olduğu gibi 50 baz puanlık bir artırım daha mı yapacağı, yoksa bu kış bir resesyon beklentisine rağmen 75 baz puanlık daha büyük bir artışı mı tercih edeceği.
AMB yönetim kurulu üyesi Isabel Schnabel yakın zamanda yaptığı bir konuşmada, merkez bankalarını, ekonomilerini resesyona sürüklese bile enflasyonu düşürmek için güçlü bir şekilde hareket etmeye çağırdı.
3. Fed Konuşmaları
Fed Başkanı Jerome Powell 8 Eylül Perşembe günü bir Cato Enstitüsü konferansında konuşacak ve yatırımcılar Fed'in 20-21 Eylül toplantısında başka bir 75 baz puanlık faiz artırımına meyilli olup olmadığına veya 50 baz puanlık bir faiz artırımına yöneldiğine dair herhangi bir belirti arayışında olacaklar.
2 Eylül Cuma günkü Ağustos istihdam raporu karışıktı - ekonomi beklenenden daha fazla iş eklerken, ücret artışı ılımlılaştı ve işsizlik oranı yükseldi ve bir sonraki Fed faiz artırımının boyutu konusundaki tartışmayı canlı tuttu.
Powell'ın geçen ay Fed'in Jackson Hole konferansında yaptığı şahin konuşmasından bu yana, agresif Fed eylemi beklentileri katılaştı.
Ekonomik takvim hafif, ancak Tedarik Yönetimi Enstitüsü Salı günü Ağustos ayı hizmet PMI'sını yayınladı ve ekonomistler 55.5'lik bir okuma bekliyorlar.
4. Borsa Oynaklığı
ABD hisse senetleri, tarım dışı istihdam raporunun ardından elde edilen erken kazanımların Avrupa enerji krizine ilişkin endişelerin gölgesinde kalmasıyla Cuma gününü düşüşle tamamladı.
ABD'de işsizlik oranındaki artış, Fed'in agresif faiz artırımlarına ilişkin endişeleri hafifletti, ancak piyasalar, Nord Stream boru hattının en son kapatıldığı haberleriyle elde edilen kazanımları sildi.
Dow %2,99, S&P 500 %3,29 ve Nasdaq %4,21 değer kaybetti.
Powell'ın Jackson Hole'da FED'in enflasyonla mücadelesinin ekonomik acıya yol açabileceği konusunda uyarıda bulunduğu şahin gibi görünen konuşmasından bu yana borsalarda bir yaz rallisi darbe aldı.
Yatırımcıların dikkatlerini, Fed'in Eylül toplantısından önceki son önemli ekonomik veri olan ay ortasında gelecek ABD enflasyon verilerine kaydırmasıyla birlikte, yatırımcıların Salı günü uzun İşçi Bayramı hafta sonundan sonra geri döndüklerinde oynaklık yükselmeye devam edecek gibi görünüyor.
5. OPEC+ Toplantısı
Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya da dahil olmak üzere müttefikleri 5 Eylül Pazartesi günü toplanacak ve Suudi Arabistan'ın yakın zamanda üretim kesintisi olasılığını gündeme getirmesinin ardından enerji yatırımcıları yakından ilgilenecek.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali arz endişelerini artırdığı için bu yıl artan enerji maliyetleri küresel ekonomileri rahatsız etti.
Petrol fiyatları, Çin'in COVID-19 kısıtlamalarından kaynaklanan talep görünümüne ilişkin belirsizliğin ortasında ve dünya çapındaki merkez bankalarının yükselen enflasyonla mücadele etmek için faiz oranlarını artırarak küresel ekonomik görünüme baskı yapmasıyla birlikte yaz boyunca hafifledi.
OPEC+ geçen hafta bu yıl için piyasa dengelerini revize etti ve şimdi talebin arzın önceki 900.000 varillik tahmine göre günde 400.000 varil geri kaldığını görüyor. Üretici grubu, 2023 için temel senaryoda günde 300.000 varillik bir pazar açığı bekliyor.