Boris Johnson Tekrar İngiltere Başbakanı Olabilir

Yazılar 24 Eki 2022

Boris Johnson, istifaya zorlanmasından sadece haftalar sonra cüretkar bir girişim yaparak ikinci bir başbakanlık dönemi için Cumartesi günü İngiltere'ye döndü. Bazı meslektaşları, geri dönüşünün daha fazla siyasi kaos yaratabileceği konusunda uyardı.

Altı hafta görevde kaldıktan sonra 20 Ekim Perşembe günü istifa eden Başbakan Liz Truss'un yerini alacak potansiyel adaylar, Pazartesi gününden önce liderlik yarışmasına girebilmek ve adaylıklarını güvence altına almak için çılgın bir hafta sonu lobisine başladılar.

Truss istifa ettiğinde Karayipler'de tatilde olan Johnson, kamuoyuna açıklama yapmadı. Düzinelerce Muhafazakar milletvekilinin desteğini almasına rağmen, adaylığını güvence altına almak için en az 100 milletvekilinin desteğine ihtiyacı var.

Ticaret Bakanı James Duddridge 21 Ekim Cuma günü yaptığı açıklamada, Johnson'ın kendisine "bunun için hazır olduğunu" söylediğini söyledi. Duddridge, Cumartesi günü Johnson'ın 100 oyu tamamladığını söyledi. Ancak bir Reuters araştırması bu sayının 40 olduğunu,  eski maliye bakanı Rishi Sunak'ın oylarının ise şimdilik 100'ü aştığını gösteriyor.

Sunday Times, Sunak ve Johnson'ın planlanan tartışmalar hakkında ayrıntı vermeden 22 Ekim Cumartesi günü geç saatlerde buluşabileceklerini bildirdi.

Sadece eski savunma bakanı Penny Mordaunt aday olacağını resmen ilan etti.

Bir sonraki başbakan, Truss'un ekonomik planları tahvil piyasalarını vurduktan, hükümet borçlanma maliyetlerini yükselttikten ve zaten bir yaşam maliyeti kriziyle mücadele eden haneler ve işletmeler üzerinde daha fazla baskı yarattıktan sonra büyük bir kaos ile karşı karşıya kalacak.

Bir Sky News muhabirine göre Cumartesi sabahı Londra'ya inen uçakta Johnson, İngiltere'ye giden uçaktaki bazı yolcular tarafından yuhalandı.

Başka bir Johnson başbakanlığı olasılığı, altı yıl içinde dört başbakanın görevden alınmasının ardından derinden bölünmüş olan Muhafazakar Parti'deki birçok kişi için kutuplaştırıcı bir konu.

Bazı Muhafazakar milletvekillerine göre Johnson, ünlü imajı ve enerjik iyimserlik markasıyla ülke çapına hitap edebilen bir aday. Diğerleri için o, partiyi birleştirmek için mücadele edecek ve bu nedenle sarsılmış mali piyasaları sakinleştirmek için istikrarlı bir liderlik inşa etme çabalarını baltalayabilecek zehirli bir figür.