BLOCKCHAIN TEKNOLOJİSİNİN FİNANSAL SİSTEMLERE KATKISI

Yazılar 14 Nis 2020

Blockchain teknolojisi işlemleri hızlı ve kolay hale getirirken Bitcoin'i desteklemekten daha fazlasını da yapar. Blockchain halihazırda ödeme teknolojilerinde kullanılıyor ve yakında blockchain kullanan daha fazla ve büyük bankacılık hizmetleri görmemiz mümkün.

Blockchain Nedir?


Blockchain (blok zincir), şifrelenmiş işlem takibi sağlayan ve kişiler arası güveni kolaylaştıran bir teknolojidir. Bitcoin hakkında bilginiz varsa, blockchain, para transferini mümkün kılan ve işlemlerin başarıyla tamamlanmasını sağlayan yegane teknolojidir. Ancak bankacılık ve diğer endüstriler çeşitli şekillerde blockchain (Bitcoin ile veya Bitcoin olmadan) kullanabiliyorlar.

Blockchain güvenli bir bir işlem defteri gibidir. Blockchain'in 2 temel özelliği onu özel kılıyor:

1.Paylaşım: Blockchain işlem defterine ait çok sayıda kopya bulunur. Bitcoin blok zinciri gibi halka açık bir blockchain, birden fazla yerde yayınlanır ve kopyalanır. Yeni işlemler, bu işlemleri deftere ekleyen geniş bir katılımcı ağına yayınlanır. Kimse defteri kontrol etmez, ancak sistemde herkesin defteri aynı bilgileri içerir.

2.Değişmezlik: Blockchain, yapılan işlemlerin geçmişini korumalıdır. Deftere ait birden fazla kopya bulunduğundan, işlemleri değiştirmek veya silmek (veya yanlış olan yeni bilgiler eklemek) zordur. Bunu yapmak için her yerde bulunan defterin her kopyasını değiştirmeniz gerekir. Bu da binlerce hatta belki de daha fazla bilgisayarı aynı anda başarıyla hacklemeyi gerektirir. Bunun da imkansız olduğuna inanılıyor.

Blockchain Finansal ve Bankacılık Sistemlerini Nasıl Etkiliyor?


Peki bu teknoloji bizi, finansal ve bankacılık sistemlerini tam olarak nasıl etkileyecek? Gelin birlikte inceleyelim.

Para Transferlerinde Kolaylık: Başka bir ülkeye para göndermek söz konusu olduğunda zaten bankalar havale için blockchain teknolojisi kullanıyorlar. Müşteriler ve işletmeler her yıl uluslararası alanda yüzlerce milyar dolar para aktarıyor ve bu süreç geleneksel yöntemler düşünüldüğünde oldukça yavaş ve pahalıydı.

Bitcoin, para transferi için alternatif bir yol sağladı. Ancak bankalar ve servis sağlayıcılar havale oranlarını iyileştirmek ve kripto para birimine maruz kalmayı en aza indirmek için blockchain teknolojisi kullanmaya başladılar. Örneğin, bazı büyük bankalar blockchain teknolojisini kullanarak sınır ötesi ödemeleri kolaylaştırmak için Ripple ile ortaklık kurdu ve diğer hizmet sağlayıcılar da bu hususta kendileri için çözüm üretmekle meşguller.

Blockchain tabanlı transferler bankalara zamandan ve paradan tasarruf sağlarken müşteriler de bu teknolojiden yararlanıyor. Örneğin, Almanya’da yaşadığınızı ve ailenize para göndermek istediğinizi düşünelim. Geçmişte bu işlemi yapmak için bir para transferi ofisine gitmeniz, görevliyle görüşmek için sırada beklemeniz, nakit ödeme yapmanız ve bir transferi tamamlamak için % 7 - 10 gibi bir ücret ödemeniz gerekiyordu. Fakat blockchain teknolojisiyle birlikte her iki taraf da cep telefonlarıyla elektronik ortamda para transferi yapabilir ve işlem maliyeti çok daha ucuza gelebilir.

Düşük Maliyetli Ödemeler: Bir ödeme yaptığınızda veya aldığınızda, aktarılan paralar genellikle bankalar, kredi kartı ağları ve diğer aracılar üzerinden taşınır. Transfer sırasındaki her adım karışık işlemler gerektirir ve işleminizi yapan her servis sağlayıcı sizden belli bir ücret talep eder. Fakat block zincir teknolojisinde işlem maliyetleri çok düşüktür.

İşlem Takibi Rahatlığı: Bankalar blockchaini para transferinden daha fazlası için kullanabilirler. Bu teknoloji, yapılan işlemleri takip etmek için mükemmel bir araçtır. Bu özelliğiyle de bazı durumlar için çok kullanışlı olmaktadır:

Finansal Katılım Teşviği: Blockchain teknolojisi maliyetleri düşük tutarak ve yeni şirketlerin büyük bankalar, blockchain ve diğer teknolojilerle rekabet etmesine izin vererek finansal katılımı teşvik edebilir. Blockchain tabanlı çözümler; yüksek ücretler, minimum bakiye gereksinimleri ve erişim eksikliği nedeniyle banka hesaplarından kaçınanlara daha iyi bir hizmet sunabilir. Bu hizmet için de sadece bir mobil cihaz yeterlidir. Ayrıca dijital kimlikler, bireyleri tanımlama ve işlemleri güvenceye alma konusunda da büyük ölçekli bir çözüm sağlayabilir.

Sahtekarlıkta Azalma: Blockchain teknolojisi, DDOS saldırılarına ve diğer dolandırıcılık türlerine karşı dirençlidir. Ayrıca, bankalar ve diğerler işletmeler, blockchain temelli bir dijital kimlik aracılığıyla bireyleri hızlı ve doğru bir şekilde tanımlayarak güvenli işlem yapılmasını sağlayabilir. Daha az sahtekarlık olduğu zaman da yapılan işlemlerin maliyetleri de azalacaktır.

Neden Blockchain Teknolojisi Tercih Ediliyor?


Bitcoin; sadece mevcut finansal sistemleri bozmakla kalmayıp, aynı zamanda bankacılık işlemi yapamayanlar için banka işlevi görme, işlem maliyetlerini düşürme ve uluslararası para transferlerini daha kolay bir hale getirme gibi mevcut finansal endişeleri çözme potansiyelini gören ülkeler tarafından dünya çapında kucaklanmaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan birçok şirket, blockchain ile mevcut modellerini destekleyen veya mevcut bankacılık ve finansal sistemindeki problemleri çözmek için yenilikçi çözümler arıyorlar. Şirketlerin çözüm arayışlarına bakılırsa blockchain “bir sonraki internet” yerine “yeni veritabanı aracı” olarak karşımıza çıkacaktır.

ABD merkezli birçok finansal şirketin, blockchain teknolojisinin mevcut iş süreçlerini nasıl akıcı hale getirebileceğini ve finansal işlemlerde nasıl daha verimli ağlar oluşturabileceğini araştırdığı açıktır. R3 Consortium gibi grupların blockchain yatırımları ve çabaları, IBM gibi eski ve köklü şirketlerin güçlü Blockchain teknoloji kaynaklarını piyasaya sürmesi gibi örnekler ABD şirketleri tarafından blockchain teknolojisine büyük ilgi duyulduğunu gösteriyor.

Sonuç

Blockchain hala nispeten yeni bir teknolojidir. Fakat bankalar ve diğer birçok endüstri blockchain teknolojisiyle birçok yenilik yapıyor. Bu noktada teknolojiden ne gibi beklentilerimiz olduğu, veri güvenliği, gizlilik, potansiyel riskler ve olası diğer problemlerin çözümü gibi konular üzerinde ciddi çalışmalar yapılması her zaman gereklidir. Tabii ki bu sorunlar zaman içerisinde büyük oranda çözülmüş olacaktır, ancak önemli olan gelecekte hangi problemlerle karşılaşabileceğimizi tespit ederek olası durumlar için tedbiri önceden ele almaktır.


Kaynak: https://www.thebalance.com