Bitcoin mi Altın mı ?

ALTIN 10 Kas 2021

Bitcoin Altına Karşı! Enflasyondan Korunmanın Yeni Yolu Kripto Paralar Olabilir mi?

Birçok yatırımcının aklına gelen bir soru bugünlerde, Altın yerine kripto paralara yatırım yapmak daha mı mantıklı ? Yoksa tersi mi ?

Tüm dünya yükselen bir enflasyon trendi ile karşı karşıya kalmış durumda. Altın yıllardan beri yatırımcılar tarafından enflasyondan korunma aracı olarak görülmüştür. Peki popülerliği her geçen gün artan kripto paralar altının tahtını elinden mi alıyor?

Son zamanlarda altında enflasyon etkisini ortadan kaldırmaya yetecek kadar ciddi bir artış gözlenememekte. Bu durum yatırımcıları her geçen gün yeni rekorlar kıran Bitcoin, Ethereum gibi en güvenilir görülen kripto paralara itmiş olabilir. Yakın zamanda hem Bitcoin’in hem de Ethereum’un tüm zamanların en yüksek değerine ulaştıklarını da hesaba katarsak bu bakış açısı hiç de yanlış gelmiyor.


Elbette durumun böyle olmadığını düşünenler de var. Dünyanın en büyük altın destekli borsa yatırım fonlarından birinin stratejistliğini yapan bir uzman altın ve kripto paraların tamamen farklı amaçlar için kullanılabilecek yatırım araçları olduğunu vurguladı. Elbette bu iki tip varlık da piyasa mutlu bir şekilde bir arada var olabilir. Ancak enflasyon korkusu sebebiyle altın yerine kripto paraların tercih edildiği düşüncesinin bir varsayımdan ibaret olduğunu söyledi.


Altın bildiğimiz gibi uzun yıllardır, uzun vadede iyi gelir getiren ve oynaklığı düşüren bir yatırım aracı olarak görülüyor. Buna karşın dijital paralar ise yapıları itibari ile daha fazla risk taşıyor denebilir. Çünkü kripto paraların kısa vadede şiddetli dalgalanmalar yaşadığını hepimiz gözlemledik. Enflasyondaki bu artış kalıcı hale gelirse bu, durumu altının lehine çevirebilir elbette. Ancak şimdilik kripto para piyasalarındaki pozitif algıyla billikte terazinin kripto paralardan yana olduğunu söylemek mümkün.


Bitcoin ve diğer kripto paralar özellikle son dönemde geleneksel yatırım araçlarından ciddi miktarlarda sermaye çekiyor gibi görünüyor. Bu durumda sadece enflasyondan korunma amacının değil, yüksek getiri şansının da bir etkisi olabilir.