BİTCOİN MADENCİLİĞİ NEDİR, NASIL YAPILIR?
Bitcoin madenciliği, yeni BTC'lerin dolaşıma girdiği süreci kapsar ve bu süreçte yeni bir blok blockchaine eklenir. Madencilik, karmaşık matematiksel problemlerin çözülmesiyle işler.
Bitcoin madenciliği, BTC'de görülen fiyat artışının da etkisiyle zaman içinde en çok merak edilen konulardan birisi haline geldi. Aynı zamanda Bitcoin madenciliği yapmanın karşılığı olarak BTC'nin ödül olarak madencilere verilmesi, bu faaliyeti çok daha popüler hale getirdi. Bu yazıda Bitcoin madenciliğinin ne olduğundan, nasıl yapıldığından ve risklerinden bahsedeceğiz.
Bitcoin Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır?
Madencilik, ağ güvenliğini sağlamada önemli bir rol oynar. Bu işlem, Bitcoin işlemlerini takip etmek, doğrulamak ve ağ güvenliği sağlamada büyük bir yere sahiptir. Madenciler, bilgisayarları aracılığıyla çözdükleri karmaşık matematiksel problemler karşılığında Bitcoin ile ödüllendirilir. Bu ödül, 4 yılda bir yapılan halving ile yarıya iniyor. En başta 50 BTC ödül olarak verilirken, bu sayı şu anda 6,25 BTC'ye indi. Madenciler, 1 MB değerindeki blokları doğruladıktan sonra bu ödülleri kazanırlar.
- Bitcoin, iş kanıtı "Proof-of-Work" (PoW) konsensüs algoritmasını kullanır.
- Bitcoin ağında her 10 dakikada bir 1 blok üretilmesi amaçlanır.
Madencilik, Bitcoin'in mucidi Satoshi Nakamoto tarafından tasarlandı. Bu işlemle birlikte çifte harcama probleminin önüne geçilmektedir. Çifte harcama, aynı kripto para ya da Bitcoin ile birden fazla transfer işlemi yapılması anlamına gelir. Bundan korunmak için PoW madenciler tarafından onaylanan işlemler blok zincire eklenir. Bu yüzden, Bitcoin madencilerinin ağ için önemi büyüktür.
Not: Sadece 1 MB'lık bir bloku doğrulamak ödül almak için yeterli değildir. Doğrulamanın yanında, madencilerin matematiksel probleme en doğru veya en yakın cevabı vermesi gerekir. Madencilerin bir problem çözümünde ilk olması gerekir, bu da biraz şans işidir.
Peki Bitcoin madenciliği nasıl yapılır? BTC madenciliği yapmanın üç yolu var: donanım, cloud mining ve bilgisayar madenciliği.
Bitcoin Madenciliği Yapmak İçin Gerekenler
Bitcoin madenciliği yapmak önceden olduğu gibi günümüzde pek kolay değil. Madencilik için güçlü bir bilgisayar sistemi gerekiyor. Evde Bitcoin madenciliği yapmak isteyenler, iyi bir bilgisayar aracılığıyla madenciliğe başlayabilir. Madencilik rekabetçi bir ortama sahip olduğundan, madencilerin güçlü GPU satın almaları ya da ASIC gibi sağlam ekipmanlara ihtiyacı vardır.
Ekipman seçerken hash oranına dikkat edilmesi gerekir. Bir saniyede üretilen hash oranının yüksek olması önemlidir. Bir diğer önemli nokta elektrik tüketimidir. Örneğin, aynı hash oranına sahip iki ekipman arasında kaldıysanız en az elektrik tüketeni tercih etmeniz sizin yararınıza olacaktır. Son olarak, Bitcoin madencilik ekipmanları oldukça pahalıdır ve aldığınız ürünü geri ödemeniz yıllarınızı alacaksa tekrar düşünmelisiniz. ASIC Miner ekipman fiyatları 500 bin doları aşabilmektedir.
Ekipmana sahip olduğunuzda madencilik uygulaması indirerek işlemlere başlayabilirsiniz. CGMiner, BFGMiner, Easyminer [1] gibi uygulamalara göz atarak size uygun olanı seçebilirsiniz. Bu uygulamalar ile kullanıcılar kendilerine uygun bir madencilik havuzu seçerek işlem yapmaya başlayabilir. Ayrıca Bitcoin cüzdanı oluşturularak madencilik işlemlerinden elde edilen ödüller de saklanır.
- Madencilik havuzu, nispeten daha düşük maliyetli olabildiğinden Bitcoin madenciliğine başlarken tercih edilir.
Bitcoin Madenciliğinin Riskleri
Madencilik ekipmanları çok fazla ısınır ve bu nedenle uygun bir havalandırma gerekir. Tüketilen elektrik, ısı olarak çevreye yayılır. Bu yüzden evinizin ya da madencilik yaptığınız yerdeki elektrik şebekesinin sınırlarına dikkat etmeniz gerekir. Aksi halde elektrik kesilebilir veya yangın çıkabilir. Bu problemlerle karşı karşıya kalmamak için bir uzmana danışmakta fayda vardır.
Bitcoin madenciliğinde tüketilen elektrik çevre dostu olarak görülmez. Harcanan elektriğin fazla olması çeşitli tepkilere yol açmıştır. Bunun için Elon Musk, Michael Saylor gibi Bitcoin destekçileri, konuyla ilgili çözüm üretmek için Bitcoin Madencilik Konseyi'ni (Bitcoin Mining Council) [2] kurdu.
Ekipmanların sağlıklı bir şekilde çalışmaya devam etmesi için düzenli bakımlarının yapılması ve temizlenmeleri gerekir.
Bunların haricinde, bazı madenciler halka açık Wi-Fi ağlarını tehlikeye atarak diğer internet kullanıcılarının bilgisayarlarına erişerek madencilik yapmaya çalışabiliyor. Örneğin, siber güvenlik şirketi McAfee'nin aktardığına göre, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'teki bir kafenin Wi-Fi ağına kötü amaçlı yazılım bulaşmış ve bu virüsü bulaştıran hackerlar madencilik için kullanılan dizüstü bilgisayarlara erişmeye çalışmış. [3]
Bitcoin Madenciliği Yasal mı?
Türkiye'de Bitcoin madenciliği konusunda herhangi bir yasa bulunmadığından yasa dışı değildir. Çin, Fas, Kırgızistan, Bolivya, Hindistan, İran, Ekvator, Tayland, Danimarka, Bangladeş, Nepal [4] gibi ülkelerde ise madencilik faaliyetleri yasaklandı. Fakat bu işlemin riskleri olduğu unutulmamalıdır.
Kaynaklar:
[1]https://www.thebalance.com/best-bitcoin-mining-software-4171623
[2]https://www.coindesk.com/markets/2021/07/02/bitcoin-mining-council-says-sustainable-power-mix-on-the-rise/
[3]https://www.mcafee.com/blogs/consumer/consumer-threat-reports/bitcoin-mining-security-risks/
[4]https://www.gamerevolution.com/guides/686496-bitcoin-mining-legal-illegal-crypto