Bitcoin Madencileri Bir Ayı Piyasası Çukurunda Mahsur Kaldı

Yazılar 5 Eki 2022

2021'in sonlarında madenciler, güçlü bilgisayarları ucuz eneriyle çalıştırarak, karmaşık matematik bulmacalarını çözerek ve ardından gelişen pazarda yeni basılmış coinleri satarak mutlak kar sağlayan bir yol seçmişti.

Blockchain.com'dan alınan verilere göre, Bitcoin madenciliğinden elde edilen küresel gelir, kripto kışı ve küresel enerji krizi nedeniyle günde 17,2 milyon dolara düştü ve madencilerin günde 62 milyon dolar kazandığı geçen Kasım'a göre yaklaşık %72 düştü.

Blockware Solutions baş analisti Joe Burnett, "Bitcoin madencileri marjların sıkışmasını izlemeye devam etti - bitcoin fiyatı düştü, madencilik zorluğu arttı ve enerji fiyatları yükseldi" dedi.

Bu, yatırımlarını telafi etmek için artan bitcoin fiyatlarına güvenerek pahalı madencilik makineleri veya teçhizatları satın alan bazı kripto para madencileri üzerinde ciddi bir baskı oluşturuyor.

İlginizi Çekebilir: Bitcoin Madenciliği Nedir, Nasıl Yapılır?

Bitcoin 19.000$ civarında işlem görüyor ve Ağustos ayından bu yana 25.000$'ın üzerine çıkamadı, bırakın Kasım ayının tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 69.000$'ı yeniden göremedi.

Aynı zamanda, daha fazla madenci mining yaptıkça, coinleri çıkarmak için kodları çözme süreci daha zor hale geldi. Bu, özellikle uzun vadeli enerji fiyatlandırma anlaşmaları olmayanlar için daha fazla bilgi işlem gücü tüketmeleri ve işletim maliyetlerini daha da artırmaları gerektiği anlamına geliyor.

Bitcoin madencilerinin saniyede bir terahash bilgi işlem gücünden elde ettiği kar miktarı, Temmuz ayından bu yana günde 0.119 ile 0.070 dolar arasında dalgalandı, geçen yıl bu rakam Kasım ayında 0.45 dolar seviyesindeydi. Şimdi ise iki yılın en düşük seviyelerinde.

Daha da vahim olan madencilik gelir potansiyelini ölçen Luxor'un Hashrate Endeksinin bu yıl şimdiye kadar neredeyse %70 düşmüş olması.

Örneğin, kripto madenciliği veri merkezi operatörü Compute North geçen hafta iflas başvurusunda bulunurken, Marathon Digital, Riot Blockchain ve Valkyrie Bitcoin Miners ETF'nin hisseleri bu yıl %60'tan fazla düştü.

Yine de madencilik nihayetinde uzun vadeli bir plandır. Son Bitcoin'in bir yüzyıldan fazla bir süre sonra, 2140'ta çıkarılması bekleniyor.

Yenilenebilir enerjiyle çalışan bir bitcoin madenciliği operasyonu açmayı planlayan Sazmining Inc CEO'su William Szamosszegi, "Girmek için en iyi zaman, pazarın düşük olduğu zamandır, bu yılın başlarında 10.000 $'a giden aynı madencilik teçhizatlarını şu anda %50 ila %75 indirimle alabilirsiniz," dedi.

Gerçekten de, birçok madenci, teçhizat satın almayı azaltarak üreticileri fiyatları düşürmeye zorluyor.

Örneğin, popüler S19J Pro teçhizatı Ocak ayında ortalama 10.100 dolara satıldı, ancak şimdi 3.200 dolara satıyor, Luxor analistleri ayrıca bazı madencilik makinelerinin toplu sipariş fiyatlarının sadece geçen hafta %10 düştüğünü belirtti.

Kripto yatırım platformu Bitcoin IRA'nın kurucu ortağı Chris Kline, madencilerin hem maliyetleri düşürmek hem de iklim değişikliği ile ilgili düzenlemelerden kaynaklanan herhangi bir etkiden kaçınmak için enerji verimliliğine "aşırı odaklanmaları" gerektiğini söyledi.

Madenciler, bilançolarını, işleme birimlerini ve enerji maliyetlerini yönetmekten, mevcut piyasa koşullarından bağımsız olarak ayakta kalmaya çalışacaklar” dedi.