BITCOIN KÜRESEL EKONOMİNİN KURTARICISI OLABİLİR
Borsa tüm zamanların en yüksek seviyelerini kaydetmeye devam ederken, ekonomistler küresel ekonominin resesyona yaklaştığını öne sürüyor. Birçok veri küresel çapta bir finansal başarısızlık ve probleme işaret ediyor ve hükümetlerin bunu durdurmaya gücü yok. Peki bu durumda Bitcoin devreye girebilir mi?
Şu anda dünya gündemindeki en çarpıcı konular, küresel borç oranları ve dünya ekonomisinin deglobalizasyonu*. Bu büyük sorunların her ikisi de yaklaşmakta olan bir resesyona işaret ediyor ve bu sorunları çözmek için kullanılabilecek araç sayısı çok az.
*Deglobalizasyon: Dünyadaki belli birimler, tipik olarak ulus-devletler arasındaki bağımlılığı ve entegrasyonu azaltma sürecine verilen addır. Ülkeler arasında ekonomik ticaret ve yatırımın azaldığı dönemleri tanımlamak için kullanılmaktadır.
Borçlar ve Deglobalizasyon Süreci
Küresel borç adeta bir salgın gibi hızla yayılıyor. Şu anda, dünyadaki hükümetlerin toplam borcu 244 trilyon dolar - yani şimdiye kadarki en yüksek seviye. Birinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bu seviyede bir borç görülmedi.
Borç, büyük ölçüde merkez bankalarının para politikasında resesyonu azaltmaya çalışmasından dolayı patladı. Likiditeyi artırmak için faiz oranlarının düşürülmesi ve niceliksel gevşeme gibi politikalar borçları devletlere kaydırdı. Eğer 2020'de bir resesyon olursa, ekonomide daha da kötü sahneleri görmek zorunda kalacağız demektir.
Dahası, dünya ekonomisi deglobalizasyon sürecini başlattı. Örneğin İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden ayrılması ve ABD ile Çin arasındaki ticaret savaşlarını ele alalım. Her ikisi olay da dünya ekonomileri arasında büyüyen temel bir kopuşu temsil ediyor.
Küreselleşme hakkında olumsuz yorumlar olsa da, ekonomilerin yükselmesinin en temel sebebi küreselleşmedir. Koronavirüsün yarattığı karmaşıklıklarda bile, küresel ekonomi ticari faaliyetlerini koruyabilmiştir. Bu istikrarın siyasi olarak tersine çevrilmesi büyük bir felakete yol açabilir.
Dünyadaki merkez bankaları resesyonaa karşı korunmak adına ellerindeki her aracı kullandı ve tükendi. Merkez bankalarındaki yaygın inanç, faiz oranlarının düşürülmesinin ve borçlanma yoluyla likidite enjekte edilmesinin ekonomiyi koruyacağıdır. Ancak faiz oranları zaten rekor seviyelerde. Avrupa'da, bazı merkez bankaları oranları sıfırın altına düşürdü -ki bu durum küresel ekonomi için bir ilki temsil ediyor. ABD'deki faiz oranları geçtiğimiz yıl bir miktar artmış olmasına rağmen hala tarihi olarak düşük seviyelerde.
Bitcoin Kurtarıcı Olabilir Mi?
Bu kaosun içinde Bitcoin potansiyel bir çözüm sunuyor. Kripto para birimi hem güvenli liman hem de ödeme platformları açısından kolayca işlem görebildiğinden, hem likidite hem de istikrar sağlıyor.
Bir ödeme platformu olarak, Bitcoin herhangi bir kuruluş tarafından yapılan işlemlerin ödenmesinde tercih edilebilir. Bu da küresel likidite sağlayarak deglobalizasyon eğilimini tersine çevirecektir.
Güvenli liman olan Bitcoin, hükümetlerin ekonomi politikalarından etkilenmeyen bir varlık depolama aracıdır. Hiçbir merkez bankası borcu Bitcoin'i şişiremez. Bu özelliğiyle de Bitcoin, küresel ekonomik istikrar sağlar.
Tüm bu bilgiler ele alındığında, Bitcoin resesyondan kurtulmak isteyen hükümetler için son çare olabilir. Dijital para birimini başka bir altın standardı olarak kullanarak, merkez bankaları dibe çakılmadan ayağa kalkmayı başarabilir.
Kaynak:
https://beincrypto.com/bitcoin-could-be-the-only-solution-for-the-coming-global-recession