BİR AYI PİYASASINDA HAYATTA KALMAK İÇİN 8 İPUCU

Yazılar 3 Nis 2021

Hiç kimse ayı piyasasına yakalanmak istemez, ancak kendinizi hisse senedi, emtia veya kripto para birimlerinin düşmekte olduğu bir ortamda bulursanız; kullanabileceğiniz bazı stratejiler vardır. Belirlediğiniz yatırım aracını almak için fiyat düştükçe, daha fazla alım yaptığınız bir strateji tercih edebilirsiniz. Ayrıca hücuma geçebilir ve piyasada kısa pozisyon (açığa satış) alabilir, fiyatlar düştükçe kazanç elde edebilirsiniz.

Bu yazımızda, piyasaların karamsar ve fiyatların uzun bir süre düşüş trendinde olacağı beklentisi olduğu dönem olarak bilinen ayı piyasasında sakin kalmanıza yardımcı olacak; sekiz önemli yatırım stratejisini ele alacağız.

1.    Korkularınızı Dizginleyin

Birçok borsa ekonomik sıkıntılara, salgınlara ve diğer sayısız felaketlere rağmen zamanla yükselmeye devam etti. Öncelikle belirtmek gerekir ki yatırımcılar, duygularını her zaman yatırım kararı verme sürecinden ayırmaya çalışmalıdır. Bir gün büyük bir küresel felaket gibi görünen şey, birkaç yıl sonra hatırlanmayabilir. Unutmayın ki korku, bir duruma ilişkin rasyonel düşünmeyi engelleyen bir duygudur. Sakin kalmaya çalışın.

2.    Dolar Maliyet Ortalaması ile Biriktirin

Borsada negatif yılların olması normaldir - bu, borsa döngüsünün bir parçasıdır. Uzun vadeli bir yatırımcıysanız, bu tür durumlarda bir seçenek olarak dolar-maliyet ortalamasından  (DCA) yararlanabilirsiniz. Fiyata bakılmaksızın yatırım yapmak istediğiniz hisse senedi, emtia veya piyasaya hacmi yüksek kripto paraları satın alarak; daha düşük bir fiyattan satın alırsınız. Uzun vadede, maliyetinizin ortalamasının düşmesi size daha iyi bir giriş fiyatı sağlayacaktır.

3.    Yatırımını Unut

Bir ayı piyasası sırasında, ayılar hüküm sürer ve boğaların hiçbir şansı yoktur. Bu sırada yapılacak en iyi şeyin ölü taklidi yapmak olduğu birçok kıdemli borsacı tarafından söylenir. Sakin kalarak ve ani hareketler yapmayarak, kendinizi bir ayının yemi olmaktan kurtarabilirsiniz. Finansal koşullarda ölü taklidi yapmak, portföyünüzün daha büyük bir kısmını likiditeli ve kısa vadeli diğer enstrümanlar gibi para piyasası menkul kıymetlerine koymak anlamına gelir.

4.    Portföyü Çeşitlendirmek

Portföyünüzün belirli bir yüzdesinin hisse senetleri, tahviller, nakit ve alternatif varlıklar arasında yayılması, çeşitlendirme anlamına gelmektedir. Portföyünüzü nasıl dağıtacağınız risk toleransınıza, bekleme sürenize, hedeflerinize vb. bağlıdır. Her yatırımcının durumu farklıdır. Uygun bir varlık yatırımı stratejisi, tüm yumurtalarınızı tek bir sepete yerleştirmenin olası olumsuz etkilerinden kaçınmanıza olanak tanır.

5.    Sadece Kaybetmeyi Göze Alabileceğiniz Şeylere Yatırım Yapın

Yatırım yapmak önemlidir, ancak karnınızı doyurmak ve başınızın üzerinde bir çatınızın olması da önemlidir. Genel bir kural olarak yatırımcılar en az beş yıl, tercihen daha uzun bir yatırım tercihleri olmadıkça hisse senetleri ve kripto paralara dahil olmamalı ve asla kaybetmeyi göze alamayacakları kadar para yatırmamalıdır. Unutmayın, ayı piyasaları ve hatta küçük düzeltmeler bile son derece yıkıcı olabilir.

6.    İyi Yatırım Araçları Bulun

Ayı piyasaları yatırımcılar için harika fırsatlar sağlayabilir. İşin püf noktası ne aradığınızı bilmektir. Warren Buffett gibi değer yatırımcıları genellikle ayı piyasalarını satın alma fırsatları olarak görürler. Buffett, sık sık en sevdiği hisse senetlerinde pozisyonunu piyasaların karamsar dönemlerinde oluşturur, çünkü pazarın doğasının iyi şirketleri bile hak ettiklerinden daha fazla cezalandırmak olduğunu bilir.

->Yatırım Araçları Nelerdir?

7.    Genel Piyasadan Etkilenmeyen Varlıklara Yatırım Yapın

Bazı enstrümanlar genellikle kötü zamanlarda genel piyasadan daha iyi performans gösterir. Bu tür varlıklar, genel piyasanın durumuna bakılmaksızın istikrarlı bir kazanç sağlar. Bunları bulmaya ve yatırım yapmaya çalışın.

8.    Açığa Satış Yapın

Düşen fiyatlardan kar etmenin yolları vardır. Açığa satış da bunlardan biridir. Açığa satış, marj hesaplarını gerektirir ve piyasalar yükselirse, fiyatları daha da yükselterek zararlı kayıplara neden olabilir.

Borsa yatırım fonları (ETF'ler) ayrıca yatırımcılara düşüşten kar etme şansı verir. Ana endeksler düştüğünde, bu fonlar pazarın geri kalanının aksine yükselir.

Sonuç

Ayı piyasaları olarak bilinen dönemler, piyasanın kuralı olarak bilinmektedir; bilindiği üzere hiçbir şey sonsuza kadar yükselmez. Bu durumlarda öncelikle sakin kalmalı ve piyasanın getirdiklerini birer fırsat olarak görerek, mümkün olduğunca az hasar ile kurtulmaya çalışılmalıdır.

Kaynak

https://www.investopedia.com/8-ways-to-survive-a-market-downturn-4773417

https://www.latimes.com/business/

https://www.forbes.com/sites/