BASİT YATIRIMIN 5 KURALI

Yazılar 25 Ara 2019

Birçok yatırımcı, yatırımın oldukça zor ve karmaşık olduğunu düşünme eğilimindedir. Fakat gerçek şu ki; yatırım sanıldığı kadar zor değil, aksine çok basittir.

Herkesin ilham aldığı insanlar vardır: bilim insanları, politikacılar, sporcular, aktörler, yatırımcılar... İlham kaynağımız her kim olursa olsun, o kişiler yaptığımız işlerde bizleri motive etmeyi başarırlar.

İş borsada oynamaya gelince aslında işler hiç de kolay görünmez. Fakat başarılı yatırımcılar bu zorlukların üstesinden gelmeyi başarırlar. Bu tip yatırımcılarda birçok ortak nokta da bulunur. Bu ortak noktalar birçok ipucu barındırır ve her yatırımcının kolaylıkla uygulayabileceği seviyedelerdir. Eğer yatırımda başarılı olmanın tek yolunun sadece çok çalışmakla ilgili olduğunu düşünüyorsanız, üzgünüm ama yanılıyorsunuz. Başarılı bir yatırımcı olmanın altın kurallarından birisi sadece çok çalışmakla kalmayıp aynı zamanda akıllıca çalışırlar.

Bununla neyi kast ettiğimi okudukça göreceksiniz.

Muhteşem bir çalışma etiği harikadır fakat size çelme takmadığı sürece. Eğer yanlış şeylere çok fazla çalışırsanız, hedeflerinizden de bir o kadar uzaklaşırsınız. Bazı yatırımcılar her şeyi öğrenmek ve anında işlem yapmak için yanlışlıklar denizine atlayarak boğulabiliyorlar. Ancak bu, öğrenmek veya yatırım yapmak için etkili bir yol değildir.

Yatırımı Basitleştirin


İçinde bulunduğunuz süreci aşırı derecede karmaşık bir hale getirirseniz ne öğrenebilirsiniz ne de kendinizi geliştirebilirsiniz. Sadece çok fazla yönde fikir sahibi olursunuz ve kafanız karışır. Öte yandan işleri basitleştirdikçe, daha çabuk geliştiğinizi ve öğrenme sürecinin çok daha kolay hale geldiğini göreceksiniz. Bunun için 5 temel prensip var:

1.Büyükten Küçüğe İlerleyin

Eğer acemi bir yatırımcı iseniz, borsada oynarken bunalmış hissetmeniz oldukça doğaldır ve de kolaydır. Önünüzde öğrenecek çok şey var - peki nereden başlamalısınız?

İlk olarak, işinize yarayabilecek her kaynağı inceleyin. Saygın, şeffaf yatırımcılar ile çalıştığınızdan emin olun. Kiminle çalıştığınız konusunda seçici değilseniz, sonuçları problemli olabilir. Bu nedenle araştırmakta ve temkinli olmakta fayda var. Başarılı bir şekilde yatırım yapan eğitmenleri takip ettiğinizden emin olun. Kazançlarını ve kayıplarını kontrol edin. Yatırım geçmişini de mutlaka kontrol edin. En iyi öğretmenler, size kendinizi düşünmenizi sağlayan ve sizi kendiniz için eğitenlerdir. Böylece her araçla yatırım yapabilme özgüvenini kazanırsınız. Ardından, yatırımla alakalı ne kadar fazla bilgi varsa tüketin. Makaleler okuyun, eğitim videoları izleyin ve kitap okuyun. Büyük olun ama işin sonunda küçülme niyetiniz olsun. Örneğin, farklı yatırım işlemlerini öğrendikten sonra, kısa vadeli hisse senetlerinin çok riskli olduğuna karar verebilirsiniz. Uzun süreli yatırım yapmaya karar verdiğinizde, uzun vadeli stratejilere odaklanabilirsiniz. Böylece yoğunluğu fazla olan bilgilerinizle ihtiyacınız olan hedefe kilitlenebilirsiniz.

2.Hayır Demeyi Bilin

Her şeyi aynı anda yapamazsınız. Hem zaten bunu kim ister ki? Sadece hayır demek, sürecinizi basitleştirmede etkili ve güçlü bir adım olabilir. Hayır diyerek istemediğiniz durumları kolayca ortadan kaldırırsınız. Deneyim kazandıkça neyin size faydası olmayacağını anlamaya başlayacaksınız. Böylelikle sizin için gerçekten önemli olan şey hakkında kafanızda bir netlik oluşacak ve ona göre evet dediklerinizle yolunuza devam edebileceksiniz.

Hayır diyebilmek hayatın her alanında size güç verir ve birçok felaketten de kurtarabilir. Bu yüzden hayır demeye bir şans verin.

3.Ne İstediğinizi Bilin

Ne istemediğinizi biliyorsunuz, bu harika.
Peki ne istediğinizden tam olarak emin misiniz?


Sizin için kötü olan hisselerden, işlemlerden ve diğer teknik bilgilerden kurtulduğunuza göre sıra nelerin iyi olduğunu belirlemeye geldi. Nelerin sizin için iyi olduğunuzu anlamaya başladığınızda, yatırımlarınızda nasıl daha iyi olabileceğinize odaklanabilirsiniz. Böylece anlama düzeyiniz yükselerek daha az stresli bir şekilde işlemlerinizi yapabileceksiniz. Evet demeyi öğrenin, aynı hayır demeyi öğrendiğiniz gibi. Fakat bu sefer bunu seçici olarak yapın. Mesela hangi alanlarda evetlerinize sınırlamalar getirmeniz gerektiğine bir bakalım:

-> Borsalar
Yatırım yapabileceğiniz birçok farklı piyasa var. Farklı piyasalarda farklı stok türleri ve fiyat işlemleri bulunur. Genellikle yatırımcıların neye yatırım yaptıklarını bilmelerini hatırlatmak gerekiyor. Hangi hisse senedinin sizin ve stratejiniz için işe yarar olduğunu anlamanız için evetlerinizi belirli hisselerle sınırlandırmalısınız.

-> Fiyatlar
Fiyat aralıkları da sınırlayabileceğiniz bir şey. Piyadaki hareketlilikleri iyi kavrıyor ve yorumluyorsanız daha yüksek fiyatlı hisselerle yolunuza devam etmek isteyebilirsiniz. Eğer küçük bir hesabınız varsa, daha fazla hisse alabilmek adına alım/satım işlemlerinizi 50/100 TL arasında bulunan hisselerle de sınırlayabilirsiniz.

-> Göstergeler
Hisse senedi grafiklerinde kullanabileceğiniz birçok farklı teknik gösterge vardır. Aslında tüm bu göstergeler kafa karıştırıcı görünür. Fakat unutmayın, göstergeler gerçekten akıllı kararlar vermenize yardımcı oluyorlarsa yararlıdır. İşlerinizi basit tutmak istiyorsanız hangi tekniğin size göre olduğunu ve hangi göstergelerden maksimum fayda sağlayabileceğinize önceden karar verip işlemlerinize devam etmelisiniz. Grafik gösterge ve formasyonlarını detaylı incelemek için buraya tıklayarak makalemizi okuyabilirsiniz.

4.Dikkatinizin Dağılmasına İzin Vermeyin

Yatırımınızı basitleştirmenin başka bir yolu da dikkat dağıtıcı unsurları sınırlamaktır. Belki kulağa basit geliyor ama tamamen doğru. Birçok bilim insanı ve araştırmacı, beynin nasıl daha verimli kullanılabileceği konusunda çalışmalar yapıyor ve çeşitli makale ve kitaplar yayınlıyor. Eğer beynin gizemlerine meraklıysanız konuyla ilgili birçok kaynak bulup okuyabilirsiniz.

Beynimiz her şeyimizdir. Bu nedenle onu tanımak ve işlem yaparken dikkatini dağıtmamak gerekir. İnsan dikkati oldukça sınırlıdır ve dağılması çok kolaydır. Dikkatimizi aynı anda ne yazık ki sadece sınırlı alanlara verebiliyoruz. Bir şeye odaklanırken aslında dikkatimizi verdiğimiz şeyin dışında da beynimiz arka planda diğer işlere odaklanıyor.

Fakat beynimizle bu durumda savaşmak zordur. Bu nedenle ona yardımcı olmak için bir şeyler yapmamız gerekir. Mesela bilgisayar başında hisselerinize bakarken arka planda televizyon, müzik (dikkat dağıtıcı, gürültülü) gibi dikkatinizi dağıtabilecek sesler olmasın. İşlem yaparken finans haberleri dinlemek ya da göz ucuyla haberlere bakmak sizi kurtarmaz. Bu nedenle onların da dikkatinizi dağıtmasına müsaade etmeyin.

5.Kendinize Odak Noktası Bulun

Teknoloji yatırım yaparken sizin için harika bir araç ve yardımcı olabilir. Fakat bunun yanında teknolojinin kocaman bir dikkat dağıtıcıya da dönüşebileceğini unutmayın. Şunu bilmekte fayda var: yatırım işlemlerinizi tamamladıktan sonra internet hala orada duruyor olacak, gerçekten. Bu yüzden siz oyuna odaklanın, işlemlerinize bakın. Mesela tarayıcınızda yatırımla alakalı olmayan sekmeler varsa kapatın. Buna e-postalarınız da dahil.

Sonuç

Önemli olan yatırım yaparken işlemlerinizi ne kadar basit ve rahat bir şekilde yapabildiğinizdir. Tabii bunu yaparken maksimum faydayı ve verimi almanız da temel prensip olmalı. Doğru ivmeyi kazandığınız anda yatırım yapmak sizin için komplike bir olay değil, aksine zevkli ve kolay bir işe dönüşecektir.

Yatırım yolculuğunuzu ciddiye alın. Sizi hedeflerinizden uzak tutan her şeyden kurtulun ve sizi hedefinize daha da yaklaştıran şeylere odaklanın. Yukarıda saymadığım bir şey daha var, o da her zaman dile getirilen fakat göz ardı edilen bir madde: yatırım planlarını belirleyip yazmak. Çok basit görünen bu davranış, elinize kapıt kalem aldığınızda pek de kolay gelmeyecektir. Hedeflerinizi ve yatırım sürecinizi kayıt altına alırsanız gelişiminizi takip ederek sizin için iyi veya kötü olan durumların önüne geçebilir ve veriminizi yükseltebilirsiniz.

Bu yazıyla birlikte "Başarıya Götüren 7 Trader Alışkanlığı" adlı yazımızı da okuyarak yatırım yolculuğunuza dair kapsamlı rehberlik almanızı da öneririm.


Tüm bu bilgiler yatırım yolculuğunuzda size yardımcı olacak. Oldukça basit görünüyorlar ama iyi yatırım basitlik gerektirir.

Bol kazançlar dilerim.

Kaynaklar:

https://blog.wallstreetsurvivor.com/2019/12/23/3-tips-to-help-you-grow-your-trading-account
https://stockstotrade.com/k-i-s-s-why-good-trading-is-simple