AYI PİYASASI BAŞLAMADAN ÖNCE YAPMANIZ GEREKEN 7 HAZIRLIK

Yazılar 21 May 2020

Boğalar piyasalarda uzun süre koşabilirler fakat hiçbir şey sonsuza kadar sürmez. Eğer bir boğa aniden koşmayı bırakırsa, bunun için hazırlıklı olmak şaşırmaktan çok daha iyidir. Peki bunun için ne gibi bir hazırlık yapabilirsiniz? İşte yapabileceğiniz 7 hazırlık:

1.Piyasalarda gerçekleşebilecek olası bir krizi atlatacak kaynağınız olsun

İnsanlar genellikle bir ayı piyasası olduğunda paniğe kapılıyorlar çünkü yakın vadeli hedeflerini gerçekleştirmek için yeterli paraya sahip olup olmadıkları konusunda bir fikirleri olmuyor. Fakat kriz kapıya dayandığında problemlerle yüzleşirken sorularla değil cevaplarla iş yapmanız gerekecek. Mesela, eğer emekliyseniz veya emeklilik hesabınız varsa, önünüzdeki 1 yıl için bir banka hesabında veya bir yatırım fonunda hayati giderlerinizi karşılamanızı sağlayacak veya ihtiyacınız olduğunuzda kullanabileceğiniz bir paraya sahip olduğunuzu bilmek, ayı piyasasına girildiğinde daha sakin olmanıza ve net karar vermenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte büyük fiyat dalgalanmaları ve kayıpları nasıl ele aldığınız da önemlidir. Olası risklerle nasıl başa çıkacağınız ekonomik durumunuzla alakalıdır. Yani şu anki durumunuzda kayıp vermeyi göze alabilir misiniz? Kendinizi hazır hissediyor olsanız da yatırımlarınızı bu doğrultuda düzenlemeli ve önlem almalısınız. Aksi takdirde birçok sorun yaşayabilirsiniz.

2.Mali durumunuzu finansal hedeflerinize uygun hale getirin

Öncelikle finansal hedefinizi belirlemelisiniz. Ardından finansal hedeflerinizi kısa vadeli masraflar, üniversite eğitimi veya emeklilik gibi birikime veya harcamaya yönelik şekilde düzenleyerek birikim planınızı oluşturmalısınız. Planınızı oluşturduktan sonra portföyünüzü bu hedeflerinize uyacak şekilde yapılandırmalısınız. Kısa vadeli masraflar için ihtiyacınız olan veya kaybetmeyi göze alamayacağınız paranızı -örneğin ev peşinatı- yatırım fonları, mevduat sertifikaları, hazine bonosu gibi nispeten istikrarlı varlıklara yatırmayı tercih edebilirsiniz. Birkaç yılı kapsayan finansal hedefleriniz için tahvil ve mevduat sertifikalarını düşünebilirsiniz. Daha uzun vadeli hedefleriniz için büyüme potansiyeli olan ve değişken yatırım araçlarını (hisse senedi, vb.) tercih edebilirsiniz.

3.Ayı piyasasının sonsuza kadar sürmeyeceğini unutmayın

Ayı piyasaları genellikle her 4 - 5 yılda bir oluşur. Peki ayı piyasası yatırımlarınızı nasıl etkiler? Kendinizi bir ayı piyasasının ikinci veya beşinci yılında bulsanız bile, bunun sonsuza kadar sürmeyeceğini unutmayın. Hiçbir boğa piyasası sonsuza dek sürmediği gibi aynı şey ayı piyasası için de geçerlidir. Tarihsel olarak baktığımızda piyasanın yukarı yönlü hareketlerinin uzun vadede düşüşlere egemen olduğunu da görebiliriz.

Ayı ve boğa piyasalarının zaman karşılaştırması. Kırmızı: Ayı piyasası / Mavi: Boğa piyasası

4.Portföyünüzü mutlaka çeşitlendirin

Gerçekten ayı piyasasına girdiğimizi varsayalım. Portföyünüz bu düşüşten çabucak ayağa kalkabilecek güce sahip mi? Portföyü iyi şekilde çeşitlendirilmiş olmak, olası kayıplara karşı koruma sağlayabilir. Bu cümle belki herkesin kurduğu bir cümle olabilir fakat emin olun ki  portföyünüzde tek bir varlığın riskini taşımak yerine riski bölmek ve getirilerinizi de yükseltmek isteyeceksiniz. Bunun için de çeşitlilik anahtarınız olacak. Her ayı piyasası görüldüğünde bazı piyasalar diğerlerinden çok daha fazla etkilenir. Bunları önceden tahmin etmekse son derece zordur. Bu yüzden alabileceğiniz en garanti önlem portföyünüzü hem hisse senetleriyle hem de diğer varlık sınıflarıyla çeşitlendirmektir. Birçok uzman, uzun vadeli yatırımlar için portföyün çeşitli büyüklükteki hisse senetleri, gayrimenkul ve emtialar arasında bölünmesi gerektiğini söyler. Bu seçenekleri değerlendirerek risk toleransınıza uygun harika bir portföy hazırlayabilirsiniz. Portföy yönetimiyle ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

5.Ayı piyasası geldiğinde ölüyü oynayabilirsiniz

Bir ayı piyasası sırasında ayılar hüküm sürer ve boğaların hiç şansı yoktur. Bir ayı piyasası sırasında yapılacak en iyi şeyin ölüyü oynamak olduğunu söyleyen eski bir deyiş de bulunur. Bu, ormanda gerçek bir ayıyla karşılaştığınızda kendinizi korumak için yapacağınız şeyle aynıdır. Sakin kalmak ve ani hareketler yapmamak kendinizi bir ayıya yem olmaktan koruyacaktır. Finansal açıdan baktığımızda da portföyünüzün büyük bir bölümünü mevduat sertifikaları, hazine bonoları, yüksek likidite ve kısa vadeye sahip diğer enstrümanlara ayırmak anlamına gelir.

6.Daha stabil endüstrilere yatırım yapabilirsiniz

Defansif veya dolaşımlı olmayan hisse senetleri genellikle kötü zamanlarda genel piyasadan daha iyi performans gösteren menkul kıymetlerdir. Bu tür hisse senetleri, genel piyasanın durumuna bakılmaksızın tutarlı bir temettü ve istikrarlı getiri sağlar. Diş macunu, şampuan ve tıraş kremi gibi dayanıklı olmayan ev tipi ürünler üreten firmaları örnek verebiliriz. Bunun sebebi ise insanların bu ürünleri zor zamanlarda da kullanmaya devam etmesidir.

7.Güvenilir bir finansal uzmandan destek alabilirsiniz

Eğer portföyünüzü doğru bir şekilde nasıl yapılandıracağınızdan emin değilseniz ya da ayı piyasasında ne gibi adımlar atmanız gerektiği konusunda tereddütleriniz bulunuyorsa sizinle çalışabilecek güvenilir bir finans uzmanı bularak destek alabilirsiniz. Bir uzman portföyünüzü inceleyerek size yapmanız gerekenler konusunda yol gösterebilir ve piyasalar düşüşe geçtiği zamanlarda sizi ve portföyünüzü olası kayıplardan korumak için hazırlanmanızda yardımcı olabilir.