AVUSTRALYA "ŞANSLI ÜLKE" LAKABINI KAYBETTİ
Avustralya ekonomisi, koronavirüs kaynaklı ekonomik düşüşler nedeniyle son 30 yıl içinde ilk kez resesyona girdi ve "Şanslı Ülke" lakabını kaybetti. Görünen o ki, 2020 yılı hem unutulmayacak bir yıl olacak hem de herkesin unutmaya çalıştığı bir yıl olacak.
Avustralya Ekonomisi Neden Sarsıldı?
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) Nisan-Haziran çeyreğinde önceki üç aya göre %7 küçüldü. Bu oran, 1959'dan bu yana görülen en büyük düşüş. Bu yılın ilk çeyreğinde de %0.3 oranında bir gerileme kaydedilmişti.
Bir ekonomi art arda iki çeyrek negatif büyüme yaşarsa resesyona (durgunluk) girdiği kabul edilir. Resesyonla ilgili detaylı bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Avustralya, 2008 ekonomik krizinde resesyona girmeyen tek büyük ekonomiydi. Bunun sebebi ise Çin'in Avustralya'daki doğal kaynaklara olan talebinin düşmemesiydi. Avustralya en son 1990 ortalarında resesyona girdi.
Bu yıl ise işler değişti. Ülkede çıkan orman yangınlarıyla sarsılan Avustralya, Covid19'un da etkisiyle rekor gerileme gördü. Hükümet her ne kadar ekonomiyi desteklemek adına bir dizi önlem almış olsa da iş yerlerinin kapanması ekonomiyi negatif yönde etkiledi. Son 61 yılın en kötü ekonomik büyüme rakamlarını gören Avustralya için durum pek iç açıcı değil.
Salgın ve Yangınların Etkisi
Bu yıl Avustralya'daki genç nüfus, daha önce hiç karşılaşmadıkları ve karşılaşmayı ummadıkları şeyleri gördü. Avustralya ekonomisi yıllardır Çin'e kömür, demir cevheri ve doğal gaz ihracatı yaparak istikrarlı bir ekonomi büyüme görüyordu. Bunun yanında turizm de bu ihracatı destekliyordu. Fakat bu yıl Avustralya'da neredeyse 1 milyon kişi işsiz kaldı. Çin'le ticaret konusunda yaşanan gerginlik de buna eklenince ekonominin sarsılması kaçınılmaz oldu.
Hükümet, ekonomik teşvik adına 200 milyar Avustralya doları (110 milyar Euro/ 147 milyar USD) destekte bulundu.
Bununla birlikte, Avustralya koronavirüsü kontrol etmede ve ekonomiyi korumada dünyadaki diğer birçok ülkeden daha başarılı oldu. Birçok gelişmiş ekonominin yanında Avustralya daha iyi bir konumda. Fakat bu gelcek yıllarda daha sert ekonomik problemlerle yüzleşeceği gerçeğini değiştirmeye yetmiyor.
Güncel AUD Grafiği
AUD:
Kaynak: BBC