Avrupa'nın 2035 Yılına Kadar 130 Milyon Elektrikli Araç İçin Şart İstasyonu Planı Yapması Gerekiyor

Yazılar 9 Şub 2022

EY ve Eurelectric'in Salı günü yayınladığı yeni bir rapora göre, Avrupa 2035 yılına kadar 130 milyon elektrikli araca (EV) hazır olacaksa, hükümetlerin ve kamu hizmetlerinin araç şarj cihazları kurmak için bürokrasiyi azaltmak için iddialı planlara ihtiyacı var.

Profesyonel hizmetler grubu ve Avrupa'nın kamu hizmetleri ticaret organı tarafından hazırlanan "Elektrik sektörü e-mobiliteyi hızlandırıyor" raporuna göre, Avrupa'nın elektrikli araçlarda beklenen 3,3 milyonluk büyük büyümeyi idare etmek için 9 milyonu kamu ve 56 milyonu konut olmak üzere 65 milyon EV şarj cihazına ihtiyacı olacak.

Avrupa Birliği'nde 2021'de satılan 11 yeni arabadan biri tamamen elektrikliydi, 2020'ye göre %63'lük bir artış.

Avrupa'da şu anda 374.000 şarj istasyonu var ve bunların üçte ikisi yalnızca beş ülkede (Hollanda, Fransa, İtalya, Almanya ve Birleşik Krallık) yoğunlaşıyor; bazı Avrupa ülkelerinde ise 100 km'lik yol başına tek bir şarj istasyonu bulunmuyor ve bu "ekonomiler arasındaki kutuplaşma" elektrifikasyonu istikrarsızlaştırma riski taşıyor.

EY küresel enerji ve kaynaklar lideri Serge Colle Reuters'e verdiği demeçte, talebi karşılamak için Avrupa'nın 2030'a kadar yılda yarım milyon ve bundan sonra yılda bir milyon şarj istasyonuna ihtiyacı olduğunu söyledi.

Ancak Eurelectric genel sekreteri Kristian Ruby, şarj altyapısının bugün inşa edilmesinin planlama ve izin sorunları nedeniyle "büyük gecikmelerle karşı karşıya olduğunu" söyledi.

Rapora göre, artan elektrikli araç satışları Avrupa elektrik talebini yıllık %11 artıracak.

Rapor, yerel şebekelere yönelik riski azaltmak için, en yüksek güç talebindeki ani artışları %21 oranında azaltabilecek, elektrikli araç sahiplerine yoğun olmayan gece evlerinde şarj etmeleri için tarifeler sunmak gibi akıllı şarj çözümlerinin desteklenmesini öneriyor.