Avrupa Hisseleri, İngiltere Merkez Bankası Piyasaları İstikrara Kavuşturmaya Çalışırken Kayıplarını Azalttı

Yazılar 6 Eki 2022

Avrupa hisseleri, İngiltere Merkez Bankası'nın (İMB) , İngiliz hükümetinin mini bütçesiyle sarsılan piyasayı istikrara kavuşturmak için tahvil satın alacağını açıklamasının ardından, 28 Eylül Çarşamba günü İngiltere'nin mavi çip endeksi öncülüğünde seansın en düşük seviyesinden yükseldi.

Kıta çapında STOXX 600 endeksi, seansın başında bölgede yoğunlaşan bir enerji krizi ve küresel tahvil getirilerindeki aralıksız artış resesyon endişelerini körüklemeye devam ederken seansın başında yaklaşık %2 düştükten sonra  devamında %0,7 daha düştü.

Londra'nın FTSE 100 endeksi bazı kayıplarını telafi ederek %0,4 gerilerken, İMB’nın finansal piyasaları istikrara kavuşturmak için 14 Ekim'e kadar gerektiği kadar uzun vadeli devlet tahvili alacağını ve erteleyeceğini de sözlerine ekledikten sonra İngiltere tahvil fiyatları fırladı.

İMB’nın kararı, Uluslararası Para Fonu ve derecelendirme kuruluşu Moody's'in İngiltere'nin yeni ekonomik stratejisini eleştirmesiyle, İngiliz tahvil getirilerinin yükseldiği ve sterlinin rekor düşük seviyelere düştüğü Birleşik Krallık piyasalarındaki kargaşanın ardından geldi.

Bu arada, Avrupa’da Almanya, Danimarka ve İsveç'in bir enerji açmazının merkezindeki Kuzey Akım boru hattına yönelik saldırılar olduğuna yönelik haberleri ile jeopolitik gerilimler yoğunlaştı.

Bir medya raporu, Avrupa Birliği'nin olası boru hattı saldırılarına "sağlam ve birleşik bir yanıt" vermekle tehdit ettiğini söyledi.

Swissquote Bank kıdemli analisti İpek Özkardeskaya, "Altyapılara zarar vermek, Batı ve Rusya arasındaki gerilimi açıkça geri dönüşü olmayan bir noktaya itiyor ve hem jeopolitik hem de enerji cephelerinde yakın zamanda bir iyileşme görme umutlarını boşa çıkarıyor" dedi.

Korkunç ekonomik görünümü yansıtan bir anket, yüksek enflasyon oranları ve hızla artan enerji faturaları gevşeme belirtisi göstermediği için Alman tüketici moralinin Ekim ayında rekor düşük seviyeye ulaşacağını tahmin ediyor.

Petrol ve gaz, temel kaynaklar, perakende ve bankacılık gibi ekonomiye duyarlı sektörler %1 ile %3 arasında düşüş gösterdi.

Mowi, Leroy Seafood ve SalMar gibi balık çiftçilerinin hisseleri, Norveç hükümetinin 2023 vergi yılından itibaren somon ve alabalık yetiştiriciliğine %40 oranında bir kaynak vergisi önermesinin ardından %15 ila %25 arasında düştü.