Avrupa Gaz Krizinin Maliyetini Hesaplarken Zelenskiy Rusya'yı Suçladı

Yazılar 29 Ağu 2022

Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, Avrupa'daki enerji krizinin maliyetinin Almanya'nın en büyük Rus doğalgaz ithalatçısı şirketi kurtarmak için en az 19 milyar avroya mal olması nedeniyle Pazartesi günü Rusya'yı ekonomik terörizmle suçladı.

En büyük ihracatçı Rusya'nın arzı kısmasıyla birlikte gaz fiyatlarındaki artış, Alman kamu hizmeti şirketi Uniper'i sıkıştırdı ve geçen ay üzerinde anlaşmaya varılan 15 milyar avroluk kurtarma anlaşmasına ek olarak, Berlin'den ekstra 4 milyar avro (4 milyar dolar) kredi aramaya sevk etti.

Sonbahar yaklaşırken, yükselen enerji maliyetlerinin işletmeler ve haneler üzerindeki zorlayıcı etkisine nasıl yanıt verileceği, kıta genelinde siyasi gündemin başında geliyor.

Avrupa Birliği dönem başkanlığını yürüten Çek Cumhuriyeti, elektrik üretimi için kullanılan gazın fiyatına bir tavan teklif edeceği 9 Eylül'de enerji bakanlarını acil toplantıya çağırdı.

Çek Sanayi Bakanı Jozef Sikela bir basın toplantısında, "Olan gerçekten bir pan-Avrupa sorunu, tüm ülkeler üzerinde, bazılarında daha az, bazılarında daha fazla etkisi var. İşte bu yüzden en iyi çözümün Avrupa çapında bir çözüm olduğuna ikna olduk" dedi.

Tedarik endişelerinin gaz ve elektrik ve kömür gibi ilgili yakıtların fiyatlarını çok yüksek tutması nedeniyle, Almanya'da 2023 için karşılaştırmalı enerji fiyatları Pazartesi günü ilk kez megavat saat başına 1.000 avroyu aştı.

Norveç'in Stavanger kentinde düzenlenen bir enerji endüstrisi konferansına konuşan Zelenskiy, "Rusya ekonomik terör kullanıyor" dedi.

Zelenskiy, bir çevirmen aracılığıyla dinleyicilere, "Avrupa'yı zayıflatmak için fiyat krizi ve yoksullukla baskı uyguluyor" dedi.

Onun yorumları, Rus Gazprom'un Baltık Denizi üzerinden Rusya ve Almanya'yı birbirine bağlayan Nord Stream 1 boru hattı boyunca gaz akışını durduracak bir bakım planını bu hafta planlarken geldi.

Kesinti, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline karşı Batılı ülkelere baskı yapmak için arzı kısıtladığı yönündeki korkuları körükledi, Moskova bu suçlamayı reddediyor.

"LEHMAN BROTHERS'IN YENİDEN ÇIKARMASI YOK"

Almanya ve İtalya gibi, enerjileri için büyük ölçüde Rus gaz ithalatına bağımlı olan ülkeler, talebin zirve yaptığı soğuk kış ayları öncesinde depolama seviyelerini artırıyor.

Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Alman gaz depolama tesislerinin yüzde 80'den fazla dolu olduğunu ve fiyatların geri çekilmesini beklediğini söyledi. İtalya da benzer bir seviyeye ulaştı ve daha fazla arz şokuna karşı bir tampon sağladı.

Şansölye Olaf Scholz Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Almanya'nın kışı kısa bir süre önce bazılarının düşündüğünden daha iyi atlatacağını söyledi.

Habeck, Almanya'nın gaz piyasasında Lehman Brothers tarzı bir domino etkisinin olmasına izin vermeyeceğini de vurguladı.

Habeck, ABD yatırım bankasının çöküşüne atıfta bulunarak, "Alman hükümeti adına tüm enerji şirketleri için her zaman likidite sağlayacağımıza, piyasada Lehman Brothers etkisinin olmayacağına söz veriyorum" dedi.

Gaz kıtlığının devam edebileceği konusunda uyarıda bulunan gaz devi Shell'in başkanından daha az iyimser bir tahmin var.

Shell CEO'su Ben van Beurden Stavanger'daki sektör toplantısında düzenlediği basın toplantısında, "Bir şekilde çözümler bulmamız gereken birkaç kış geçireceğiz," dedi.