ASYA BORSALARI ve KÜRESEL TİCARET HACMİNDE SON GELİŞMELER

haber 13 Nis 2020

Asya piyasaları, petrol fiyatlarındaki yükselişin ardından keskin düşüşler yaşadı.

-Asya piyasaları öğleden sonra düşüşe geçti.
-Petrol fiyatları Asya piyasa saatlerinde öğleden sonra yükseldi. Yükseliş hareketi, OPEC +'in üretimi günde 9.7 milyon varil azaltmak için bir anlaşma imzalamasıyla gerçekleşti.
-Hong Kong ve Avustralya'daki piyasalar Pazartesi günü Paskalya Pazartesi tatili nedeniyle kapalı.

OPEC ve müttefikleri, rekor bir petrol üretimi kesintisi konusunda anlaşmaya vardı ve bugün Asya'da hisse senedi fiyatları düştü. Japonya'da Nikkei 225 %2.01 oranında değer kaybederken FamilyMart hisseleri %6.24 oranında düştü. Topix endeksi %1.54 oranında değer kaybetti. Güney Kore Kospi de %1.11 düştü.

Çin borsaları öğleden sonra geriledi ve Şangay kompoziti %0.33 oranında değer kaybederken Shenzhen kompoziti % .556 oranında düştü. Japonya çıkışlı MSCI Asya endeksi de %0.29 oranında geriledi.

Petrol Fiyatları Sıçradı


Öte yandan, Asya piyasa saatleri içinde petrol fiyatları yükseldi. Brent tipi ham petrol %4.32 artışla varil başına 32.84 dolara yükseldi. ABD ham petrolü, varil başına %4.79 artışla 23.85 dolara yükseldi.

Brent Petrol
Ham Petrol

OPEC'in üretimi günde 9,7 milyon varil azaltma konusunda anlaşmaya varmasıyla petrolde keskin yükselişler yaşandı. Yapılan anlaşma, tarihte tek seferde yapılan en büyük kesinti olma özelliği taşıyor.

OPEC+; ABD, Kanada ve Norveç de dahil olmak üzere, OPEC+ dışındaki ülkelerin de fiyatları yükseltmek amacıyla üretimi azaltacağını umuyor. Trump daha önce ABD'nin üretim kesintisi yapacağını söylemekten vazgeçmiş olsa da, piyasa güçlerinin doğal olarak üretimi düşüreceği öngörülüyor.

Amerikan dolarını izleyen ABD dolar endeksi, geçen hafta 100'ün üzerindeki seviyelerden düştü ve en son 99.419 seviyesinde kaldı.

Japon yeni, geçen hafta 108,8 seviyesinin üzerinde seviyeler gördükten sonra dolar başına 108,01 seviyesinde işlem gördü. Avustralya doları, bir önceki işlem haftasında 0.62 doların altına geriledi.


Çin'de Son Durum


Çin'in dış ticaretindeki daralmanın, ikinci çeyrek boyunca da devam edeceği ve küresel talep sürerken koronavirüs salgınından korunmak için alınan tedbirler neticesinde baskı altında kalmaya devam edeceği öngörülüyor.

Hem ihracatın hem de ithalatın Mart ayında %10 veya daha fazla düşüş göstermesi bekleniyor. Dünya Ticaret Örgütü, 2020'nin Büyük Buhran'dan bu yana uluslararası ticaretteki en kötü çöküşü görebileceğini söyledi ve görünümün oldukça kötü olduğunu vurguladı.

Küresel Ticaret Hacmi Küçülüyor


Dünya Ticaret Örgütü'nün geçen hafta 2020 yılı için açıkladığı iyimser senaryosu, uluslararası mal ticaret hacminde %13'lük düşüş olduğu açıklamasıyla gölgelendi. Bundan önceki en büyük düşüş, ekonomik kriz sırasında ticaret hacminin %12 oranında gerilediği 2009 yılında gerçekleşmişti. Kötümser senaryolar, küresel mal ticaret hacminin bu yıl %32 oranında düşeceğini öngörüyor.

Bloomberg - Olumlu senaryoda %12.9 oranında daralma, olumsuz senaryoda %32 oranında daralma öngörülüyor.

Çin ekonomisinin, bir yıl öncesine göre ilk çeyrekte %6 daralması bekleniyor. İkinci çeyrekte toparlanması beklense de herhangi bir toparlanmanın gücü kısmen ticarete bağlı.

Dünya bu yıl 1930'lardan bu yana en kötü resesyonda ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) üyeleri yardım etmeye çalışıyor olsa da, ticaret durumunun yakında iyileşme ihtimali çok düşük.


Kaynaklar:
https://www.cnbc.com/2020/04/13/asia-markets-coronavirus-opec-production-cut-currencies-in-focus.html
https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-13/recovery-in-chinese-trade-far-from-sight-as-global-outlook-dims