ARJANTİN'DE BITCOIN YATIRIMI ZİRVEYE ÇIKTI

haber 8 Tem 2020

Arjantin'de Bitcoin yatırımı bir haftada neredeyse iki katına çıktı. BTC yatırımındaki ani artış, Arjantin'in gelecek olan ekonomik kriz için hazırlık yaptığını gösteriyor.

Arjantin'in Ekonomik Kriz Korkusu

Geçen hafta, Arjantin'de Bitcoin yatırımı rekor miktarda yükselerek 101 milyon Arjantin pesosu (yaklaşık 1.4 milyon dolar) ile zirveye çıktı. BTC yatırımındaki artışın Arjantin'in tarihsel olarak yaşadığı ekonomik krizlerin potansiyel olarak tekrarlama ihtimalinden ötürü olduğu düşünülüyor.

Bitcoin yatırım artışının haberleri, Twitter üzerinden LocalBitcoins aracılığıyla paylaşıldı.

"Güney Afrika, Tanzanya, Peru, Şili, Nijerya, Kenya ve Brezilya'da da önemli rekor yükselişler gerçekleşirken, son zamanlarda Japonya, Meksika ve Mısır'da da zirveler görüldü."

Yerel para birimi olarak, Arjantinliler 27 Haziran'da sona eren haftada 59 milyon peso değerinde Bitcoin yatırımının ardından ertesi hafta 100 milyon peso seviyesini aşmaya çalıştı ve ABD doları bazında, haftalık BTC hacminde 500.000 dolardan 808.000 dolara kadar yükseldi.

Ülkedeki Bitcoin yatırım hacmi Haziran ayının sonundan bu yana iki katına çıktı.

Ancak, Arjantin ekonomisinin mevcut durumu göz önüne alındığında, bu rekor artış bir şok etkisi yaratmamalıdır. Çünkü ülkedeki yatırımcılar, ekonomik kriz derinleştikçe güvenli limanlara -ya da nispeten daha güvenli olan varlıklara- koşuyorlar.

Arjantin’in eski devlet başkanı Mauricio Macri’nin politikaları neredeyse ülkeyi 2019 yılında dünyadaki "en sefil ülke" konumuna getirmişti. İlk sırada ise Venezuela var. Yakın zamanda seçilen Alberto Fernandez'in daha ilerici politikalarının ise ülkedeki birçok kişinin umduğu mucizevi sonuçları üretiyor gibi görünmüyor.

Bitcoin İşlemleri Kriz Öncesi Yükselişte


Financial Times'ın haberine göre, Arjantin ekonomi bakanı hükümetin dokuzuncu kez borçlarını temerrüde düşürmesini önerdi. Ülkenin en büyük korkusu yeni bir "corralito" yaşanması.

Corralito: 1991 yılında Arjantin'deki Carlos Menem hükümeti, hiperenflasyonu durdurup ekonomiye istikrar kazandırmak için arjantin pesosunu amerikan dolarına endekslemişti -yani 1 peso = 1 USD idi. Fakat ekonomi iyiye gitmedi ve 2001'de hükümet tüm banka hesaplarını dondurdu. Para çekebilmenin tek yolu eldeki dolarları pesoya çevirmeye razı olmaktı. Bu döneme "corralito" dendi.

Bu arada Bitcoin, Arjantin'de alternatif bir para birimi ve bir değer deposu olarak yer alıyor. Öyle ki, artık "Bitcoin doları" gibi göstergeleri de var.

Her krizde bir fırsat vardır derler. Arjantin'deki krizin fırsatçısı da Bitcoin gibi görünüyor.

Güncel Bitcoin Grafiği

Kaynak: Decrypt.co


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram