AMATÖR YATIRIMCILARIN YAPTIĞI 5 YANLIŞ AÇIKLAMA

Yazılar 5 Mar 2020

Tecrübeli birçok yatırımcı, amatör bir yatırımcı ile profesyonel bir yatırımcı arasındaki farkı sadece konuşarak söyleyebilir. Nasıl konuştuğunuz, kendinizi nasıl ifade ettiğiniz önemlidir. Yani kısacası, dil önemlidir.

Aşağıda kullanmaktan kaçınmanızı önerdiğim bazı yaygın yatırım açıklamaları var. Bu tip açıklamalardan kaçınarak üslubunuzu değiştirmeniz aynı zamanda piyasaları tartışırken sizi daha bilgili kılmakla beraber profesyonel bir yatırımcı gibi düşünmenizde de yardımcı olacaktır.

1."X Şirketi'ne yatırım yaptım, bu iş tamam!"


Acaba?

Yanlış: Bir şirketin kazancı yüksekse ve yükseliş trendine devam ediyorsa, bu şirkete yatırım yaparak kesinlikle büyük bir kazanç elde edersiniz.

Doğru: Hiçbir yatırım için kesinlikle kazanç getirir diyemeyiz. Şirketler ciddi sorunlarını yatırımcılarından gizleyebilir. 2001'de Enron ve 2002'de WorldCom gibi birçok büyük şirket ani düşüşler yaşamıştı. En iyi yönetime sahip ve finansal açıdan en sağlam şirket bile kontrol edilemeyen bir felaket, yeni bir rakip veya teknoloji değişikliği gibi piyasadaki büyük bir değişiklikten etkilenebilir. Bu nedenle "bu iş tamam" diye düşünmek yanlış.

Hisse alırken o sırada zaten aşırı değerlenmiş olabilir, bu da iyi bir geri dönüş (kazanç) almayı zorlaştırır. Kendinizi bir kişi ya da şirket felaketinden korumanın en iyi yollarından birisi yatırımlarınızı çeşitlendirmektir. Bu yol özellikle bireysel hisse senetlerine yatırım yapmayı seçtiğinizde işe yarar. Bireysel hisse senetlerine yatırım yaparken getirilerinizi daha da artırmak ve riskinizi azaltmak için, çok göz alıcı olmayan ancak uzun vadede değerlenme ihtimali sunan şirketleri nasıl belirleyeceğinizi öğrenmelisiniz. (Yatırımcılar Bir Şirkette Neye Bakar?)

Peki deneyimli bir yatırımcı böyle bir durumda ne der?

“X şirketine yaptığım yatırımın çok iyi olacağına bahse girmeye hazırım, ancak kendimi riske atmamak adına birikimlerimin yalnızca %5'ini yatırdım."

2: "Piyasalar tepetaklak, hisse alınacak zaman değil."


Yanlış: Fiyatı düşen bir varlığa yatırım yapmak iyi bir fikir değildir.

Doğru: Satın aldığınız hisselerin istikrarlı temelleri varsa, düşük fiyatlar sadece kısa vadeli yatırımcıların korkusunu gösterir. Bu durumda ilgilendiğiniz hisselerin satışta olup olmadığına bakın. Geçici olarak düşük fiyatlı olanlardan yararlanın ve satın alın.

Ancak, bir hisse senedinin fiyatının neden düştüğünü gerçekten anladığınızdan emin olun. Eğer sadece piyasalarda ani ve gelip geçici bir hareketlenme varsa güvendesiniz. Fakat ciddi bir sorun neticesinde hisseler düşmüşse temkinli olun. Unutmayın, borsalar döngüseldir. Çoğu kişi panik satışı yapıyor diye siz de satış yapmak zorunda değilsiniz.

Peki deneyimli bir yatırımcı böyle bir durumda ne der?

"Şu anda hisselerle ilgili önümde büyük fırsatlar var. Birkaç yıl içinde işler değiştiğinde ve bu hisselerin fiyatları yükseldiğinde kendime çok teşekkür edeceğim."

3: "Harika bir brokeri işe aldım, çok kazanacağıma eminim!"


Yanlış: Aktif olarak yönetilen yatırımlar pasif olarak yönetilen yatırımlardan daha iyidir (Aktif ve Pasif Yatırım Nedir?)

Doğru: Aktif olarak yönetilen portföyler, çeşitli nedenlerden dolayı piyasayı düşük performanslı gösterme eğilimindedir. Sebepleri açıklayalım:

a.Birçok online ve indirimli aracılık (broker) şirketi, yatırım başına az da olsa bir ücret talep eder. İşi sizin için yapması için bir broker veya danışman tuttuğunuz zaman ödeyeceğiniz komisyon ücretleri büyük ölçüde yüksek olabilir ve işin içine danışmanlık ücretleri de girebilir. Bu maliyetler zamanla artar ve kazançlarınızı tüketir.

b.Danışmanınızın portföyünüzü yanlış yönetme riski vardır. Komisyoncular, komisyonları artırmak için hedeflerinize uygun olmayan yatırımları tercih ederek kendi ceplerini doldurabilirler.

c.Gerçekten piyasayı ele geçirecek ve çok kazandıracak bir broker bulma ihtimaliniz çok zayıftır. Başka bir deyişle, tuttuğunuz danışmanın gerçekten aldığı komisyon ve diğer ücretleri hak edip etmediğini anlamak için danışmanınızın zaman içindeki performansını takip etmek isteyebilirsiniz. Bunu yapmak istemezseniz finansal planlama uzmanı da bulabilirsiniz. Finansal planlamacılar yatırım karlarınızdan para kazanmazlar, sadece uzman tavsiyeleri için genelde saatlik ücret talep ederler.

Peki deneyimli bir yatırımcı böyle bir durumda ne der?

"Finansal planlama uzmanıyla çalıştığım için kazancım artacak ve profesyonel yatırım kararları alabileceğim."

4: "Bir sürü hisseye yatırım yaptım, sırtım yere gelmez."


Yanlış: Birçok hisse senedine yatırım yapmak portföyünüzü çeşitli kılar ve riskten korur.

Doğru: 100 tane hisse senedine sahip olmak sadece birkaçına sahip olmaktan daha iyi olduğu için bu kötü bir başlangıç ​​değil. Fakat gerçekten çeşitlendirilmiş bir portföye sahip olmak için tahvil, emtia, enerji, uluslararası hisse senedi yatırım fonları veya borsa yatırım fonları (ETF) gibi diğer varlık sınıflarına da yatırım yapmalısınız.

Peki deneyimli bir yatırımcı böyle bir durumda ne der?

"Bir endeks fonu satın alarak portföyümün hisse senedi bileşenini çeşitlendirdim, ancak bu portföyümün yalnızca bir bileşeni."

5: "Bugün borsada 2000 TL kazandım!"


Yanlış: Yatırımlarınız değer kazandığında para kazanır, düştüklerinde de para kaybedersiniz.

Doğru: Kârınız yalnızca kağıt üzerindeyse, üzgünüm ama para kazanmadınız. Gerçekten satış yapana kadar hiçbir şey elde etmiş olmazsınız. Bu da aslında borsadaki döngüsel düşüşler hakkında çok fazla endişelenmenize gerek kalmamasının bir başka nedenidir. Çünkü yatırımlarınıza bağlı olursanız, zamanla değerlerinin artmalarını görmeniz oldukça olasıdır. Özellikle uzun vadeli bir yatırımcıysanız, zaman içinde kârla satış yapmak için birçok iyi fırsatınız olacaktır.

Peki deneyimli bir yatırımcı böyle bir durumda ne der?

"Portföyümün değeri bugün 2000 TL arttı. Sanırım piyasalar için bugün iyi bir gündü ama yakın zamanda satış yapmayacağım için beni etkilemedi."

Sonuç

Yatırımlarınızda en önemli şey akıllı görünmek ya da kulağa akıllıca gelmek demek değildir. En önemli şey gerçekten akıllıca davranmaktır. Yukarıdaki yanlış veya sizi problemli duruma sokabilecek hatalardan kaçınmaya çalışın ve kazançlarınızın nasıl da yükseldiğini izleyin. Bunlara ek olarak milyonerlerin yatırım stratejilerine de mutlaka göz atmanızı öneririm.

Bol kazançlı günler...