ALTIN PERFORMANSI - 2020

Yazılar 29 Ara 2020

Altın, özellikle ülkemizde güvenli liman olarak en çok tercih edilen finansal varlıklardan bir tanesidir. Daha çok yastık altında tutulan altın, geçmişten günümüze büyük bir kıymet görmüştür. Bu yıl içinde de yüksek performans göstermeyi sürdüren altın, pandemi nedeniyle insanların en çok tercih ettiği araçlardan oldu.

Özellikle Türkiye'de güvenli liman olarak en çok tercih edilen yatırım araçları arasında bulunan altın, 2020 yılında genel olarak yükseliş gördü. Pandeminin başlamasıyla birlikte güvenli liman arayışına başlayan yatırımcılar; altın, gümüş, hisse senedi, kripto para gibi değer deposu olan varlıklara yönelmeyi tercih etti. Emtialarla birlikte yükselişe geçen Bitcoin gibi kripto paralar da güvenli liman gibi işlem gördü.

Mart ayında ülkelerin virüs nedeniyle kapanması ve ciddi karantina uygulamalarına başvurması sonucunda neredeyse tüm yatırım araçları ciddi bir düşüş gördü. Mart ayında şoka uğrayan piyasalar, kısa bir süre sonra toparlanma sinyalleri verdi ve altın gibi yüksek talep gören finansal varlıklar yükseldi.

Ons, gram ve çeyrek altın bu yıla hangi fiyat seviyesinde başladı, hangi seviyeye yakın kapatacak? İnceleyelim.

Ons Altın

Ons altın, 2020 yılına 1400 dolar seviyesinde başladı. Gösterdiği yüksek performans ile ons altın, ağustos ayında zirveyi gördü ve 2000 doları aştı.

İlgili Haber: Altın Fiyatları Yeni Bir Rekor Kırdı

Ons altın 2020 grafiği

Mart ayında gördüğü düşüşün ardından nisan ayında ciddi bir sıçrama yaparak artış gören ons altın fiyatı, özellikle sonbahara kadar ivmesini sürdürdü. Eylülden bu yana bir miktar fiyat gerilemesi gören altın, 1800 dolar seviyesindeki yerini koruyor.

Gram ve Çeyrek Altın

Ülkemizde özellikle düğün gibi etkinliklerde sıkça tercih edilen ve yüksek talep gören çeyrek altın, bu yıl ons altına paralel şekilde yükseldi. Ons altın gibi mart ayında sert düşüş görmeyen çeyrek altın fiyatı, kasım ayına kadar kademeli artış gördükten sonra yıl sonu yaklaşırken düşüş yaşadı. 2020'ye 415 Türk Lirası seviyesinde başlayan çeyrek altın, 6 Kasım'da sıçrama gördü ve 840 TL'yi geçti. Yılı bitirirkense 730 TL civarında seyrediyor.

Çeyrek altın 2020 grafiği

Gram altına baktığımızda da çeyrek altında olduğu gibi bir yükseliş grafiği karşımıza çıkıyor. Gram altın, 2020 yılına yaklaşık 250 TL'den başladı ve 6 Kasım'da rekor kırarak 530 TL'yi geçti. Son günlerde 450 TL civarında fiyat görüyor.

Son 100 Yılda Altın Fiyatı Nasıl Değişti?

Güvenli liman altının son 100 yıl içindeki fiyat değişim grafiğinin oldukça inişli çıkışlı olduğu görülüyor. İlk veri, Şubat 1915 tarihine ait ve altın fiyatı da 500 dolar olarak belirtiliyor.* Ons altının gördüğü en yüksek fiyat ise 1980 yılının Şubat ayında gerçeklemiş. O tarihte altın fiyatının 2.267 dolara sıçradığı görülüyor.

Altının gördüğü en düşük fiyat ise Aralık 1970 tarihine ait. O tarihte kıymetli maden, 239 dolara kadar düşmüş.

MacroTrends

Son Söz

Fed'in yeni ekonomi teşvik paketi çalışmaları ve merkez bankası bilançolarının ciddi anlamda yükselmesiyle yatırımcıların dövizden ziyade emtia, borsa ve kripto para piyasalarına yönelmeye devam edeceği konuşuluyor.

Dünya çapında enflasyon korkusuyla yatırımcıların koştuğu altın, 2021 yılında yüksek talep görmeye devam edecek mi hep beraber göreceğiz.


*https://www.macrotrends.net/1333/historical-gold-prices-100-year-chart