ZENGİNLİĞİN SİMGESİ ALTINA DAİR MERAK ETTİĞİNİZ HER ŞEY

Yazılar 8 Eki 2019

Sıcakların yerini turuncu sonbahara bıraktığı bu güzel günlerde romantik evlilikler ve düğünler sürmeye devam ediyor. Elbiseler, süsler, hediyeler derken en önemlisi de altın tabii ki. Özellikle yaz mevsiminde doyduğumuz nişanlar, düğünler ve daha nice eğlenceler için altınları alıp takıp takıştırma vakti gelmişken bu muhteşem zenginlik simgesini biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?

Kaynak: dugunsayfasi.com

ALTIN NEDİR?


Adını duyduğumuzda aklımıza anında gitmek zorunda kaldığımız düğünlerin geldiği altın oldukça kıymetli bir madendir. Eski çağlardan beri zenginliğin göstergesi olarak kabul edilen ve daha çok kuyumculuk sektöründe can bulan altın birçok çeşitle karşımıza çıkıyor: Cumhuriyet altını, gram altın, çeyrek altın, yarım altın, tam altın, beyaz altın... Peki bu kadar çeşidi olan altınların arasındaki farklar neler? Gelin aklınızdaki tüm soruları cevaplayalım.


ALTIN TÜRLERİ


Külçe Altın

Eğer bir külçe altın 24 ayarda ise %100 saftır.
22 ayar altın = %91.6,
18 ayar altın = %75,
14 ayar altın = %58.3 oranında saftır.

Külçe altın ülkemizde 24 ayar şeklinde ve çeşitli ağırlıklarda üretilmektedir: 1, 2.5, 5, 10, 20, 50, 100, 250, 500 gram ve 1 kilogram. Bu tip altınlar genellikle yatırım amaçlı kullanılır. Yatırım konusunda strateji belirlemekte zorlanıyorsanız "10 Adımda Yatırım Yapma Stratejileri" adlı yazıma göz atabilirsiniz.

Gram altın banka hesabına kolayca yatırılabilir ver saklaması oldukça kolaydır. Gram altınla ilgili son dakika gelişmeleri takip etmek için web sitemizde bulunan analizlere mutlaka göz atmanızı öneririm.

Aman aman gram deyip geçmeyin, oldukça kıymetlidir ve yatırım için idealdir. Lise çağında okul müdürümüz bana ve birkaç arkadaşıma gram altın hediye ettiğinde “1 gram altın mı olurmuş amma da cimriler!” diyerek kıymet bilmemiş ve hunharca harcamıştık. Tabi o zamanlar sene 2010... Şimdiki aklım olsa harcamaz saklardım :)

Cumhuriyet Altını

Cumhuriyet altını 22 ayardır. Çeşitli boyut ve ağırlıklarda bulunabilir. Devlet güvencesinde, T.C. Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından basılır. Günümüzde altına çeşitli metaller eklenerek sarrafiye (çeyrek altın, yarım altın, tam altın, vb.), kolyeler, bilezikler, küpeler ve daha birçok ayarda altınlar üretilmektedir. Bu altınlar da Ata Altını ve Ziynet Altını olarak 2 kategoride incelenir.

Cumhuriyet Ata Altını

Cumhuriyet Ata altını Cumhuriyet döneminde üretilmeye başlanan altınlardır. Ziynet altından tek farkı ise ismidir. Çeşitli bankalarda, kuyumcularda ve döviz bürolarında rahatlıkla paraya dönüştürülebilir. Cumhuriyet Ata Altını çeyrek, yarım, tam, iki buçuklu ve beşli ata altını şeklinde piyasada çeşitlilik göstermektedir.

Ziynet Altını

Osmanlı döneminde üretilmeye başlanan ve günümüzde düğün gibi çeşitli aktivitelerde hediye amaçlı kullanılan bir altın türüdür. Çeyrek, yarım, tam, iki buçuklu ve beşli ziynet altını olarak 5 çeşidi vardır. Çeşit olarak Cumhuriyet Ata altınıyla tamamen benzerdir. Bizlerin geleneksel olarak nişan, düğün, sünnet gibi etkinliklerde kullanılan altınlar genel olarak ziynet altınlardır. Bazı haberlere göre sadece gösteriş için beşi bir yerdeler kiralanıp geline takılıyormuş, bu da işin magazini olsun :)

Renklerine Göre Altınlar

En çok karşılaştığımız altın sarı altındır. Beyaz altın ise görünümüyle çok ilgi çekmekte. Özellikle sarı rengini geleneksel bulan kişiler beyaz altının modern görünümüne kapılıyor. Sarı altınla tamamen aynı içerikte olan beyaz altına rengini veren ise beyaz renk veren gümüş, nikel gibi çeşitli metallerdir. En az rastlanan ise yeşil altındır. Yeşil altın, gümüş ve nikel karışımından elde edilir. Genellikle takı yapımında kullanılır.

Ons Altın

Ons (OZ), gümüş, altın, platin gibi metallerin ve değerli madenlerin ölçülmesi için kullanılan bir ölçüdür. Küresel piyasada ons 31.10 gram olarak kabul edilir. Ons altın ise gram altının TL karşılığını hesaplamada kullanılır.

ALTINIM SAHTE Mİ?


Özellikle düğün sezonlarında sıklıkla karşılaşılan sahte altın problemiyle karşılaşmamanız için sizlere altın alırken dikkat etmeniz gereken önemli hususları hatırlatmak istiyoruz.

Öncelikle sertifikası olmayan veya güvenmediğiniz yerlerden altın almamalısınız. Altın almaya gittiğinizde altının gerçek olup olmadığını anlamak isterseniz çeşitli yöntemler de uygulayabilirsiniz: mesela ısırmak :) Kulağa komik gelse de ısırmak bu konuda oldukça yardımcıdır. Altını ısırdığınızda diş iziniz geçiyorsa altın gerçektir. Fakat iz kalırsa altınınızın sahte olma olasılığı oldukça yüksek. Uyarı: bu yöntem yüksek ayarlı altınlarda geçerlidir (24-20 ayar arası). Eğer benim küçükken yaptığım gibi düşük ayarlı altınları dişlemeye kalkarsanız dişinizi bile kırabilirsiniz, aman dikkat :)

Kaynak: sozcu.com.tr

Altının üzerinde bulunan damgaları mutlaka inceleyin. Atatürk ve T.C. ibaresi olmasına dikkat edin. Ayrıca altının kaç ayar olduğu da bilezik, kolye, küpe gibi sarrafiye ürünlerin üzerinde damga şeklinde bulunmaktadır. Cumhuriyet altını alırken darphane çıkışlı bir altın olup olmadığını mutlaka öğrenin.

Yanınızda mıknatıs varsa altına mıknatıs da tutabilirsiniz. Gerçek altın manyetik olmadığından mıknatısa tepki vermeyecektir.

ALTIN FİYATLARI NE OLUR?


Altın kuru son dönemlerde yükselişte olsa da sürekli değişiklik gösteriyor. Özellikle altına yatırım yapacak olanların piyasayı dikkatli takip etmeleri gerekiyor. Bu nedenle en güncel piyasa haberlerini ve altın piyasasındaki gelişmeleri en hızlı şekilde sizlere ulaştırdığımız Finanswebde sayfamızı takip etmeyi ve FinansCepte uygulamamızı indirmeyi sakın unutmayın.

Bol kazançlı, altın gibi günler sizinle olsun.