ALTIN FONU NEDİR, NASIL YATIRIM YAPILIR?

Yazılar 18 Mar 2020

Portföyünüzü çeşitlendirmek veya riskten korunma stratejisi uygulamak (hedge) için en iyi altın fonlarını portföyünüze ekleyebilirsiniz.

Altın; enflasyona, borsa düşüşlerine ve düşen döviz fiyatlarına karşı korunma veya güvenli liman olarak kullanılabilir. Peki bu değerli metale yatırım yapmanın en iyi yolu nedir? Altın yatırım fonları mı yoksa altın ETF'leri mi iyidir?

Önce altının temellerini kısaca hatırlayalım ve altın fonlarına nasıl yatırım yapıldığını öğrenelim.

Altın Fonu Nedir?


Altın fonu, ağırlıklı olarak altın külçe veya altın üreten şirketlere yatırım yapan bir yatırım fonu veya ETF'dir (Borsa Yatırım Fonu). Bu fonun amacı, altın yatırımlarından uygun bir şekilde getiri elde etmektir. Fonun öncelikle külçe veya altın üreticilerinin ve madencilerinin hisse senetlerine ve tahvillerine yatırım yapması durumunda, bu fonlardaki hisselerin fiyatı büyük ölçüde spot fiyatla ilişkilendirilecektir.

Altın Yatırımının Avantajları


Altın, yakın zamana kadar para olarak ve para birimleri için bir standart olarak kullanılmıştır. Altın standardı, bir ülkenin parasının değerinin, ülkenin sahip olduğu altın miktarına bağlı olmasıdır. Belirli bir ülkenin kağıt parasına sahip olan bir kişi, sahip olduğu parayı hükümete sunarak altın karşılığını alabilir.

Para birimi standardı olarak altın bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptir. Altına yatırım yapmanın temel avantajları altının sabit bir varlık olduğu gerçeğinden kaynaklanır. Bir ülkenin para birimi bir varlığa sabitlendiğinde, ülkenin o varlıktan daha fazla para basması mümkün değildir. Bununla birlikte, doğal bir kaynak olarak daha az altına sahip olan ülkeler, daha fazla mal ve hizmet ihracatını telafi edemedikleri sürece en fakir ülkeler olarak kalırlar.

Altın talebi arttıkça fiyatı da artar. İlgili nedenlerle, altın güvenli bir liman olarak kabul edilir. Yatırımcılar ekonomik belirsizlik dönemlerinde güvenli varlıklarla daha rahat hissederler. Bu nedenle altın yalnızca enflasyona karşı bir korunma olarak değil, aynı zamanda zorlu ekonomik zamanlara karşı da bir korunma aracı olarak tercih edilebilir.

Altın Yatırım Fonlarına ve ETF'lerine Yatırım


Altın fonlarına yatırım yaparken, varlığa doğrudan yatırım yapmazsınız. Doğrudan altın satın almanın en yaygın yolu külçe altın paralardır ve dolaylı olarak altın yatırımı yapmanın en yaygın yolu altın hisse senetleri gibi borsa yatırım fonlarıdır (ETF).

Yatırım fonları fiziksel altına çok az yatırım yapar veya hiç yatırım yapmaz. Genellikle "Kıymetli Madenler" olarak sınıflandırılan altın yatırım fonları madencilik şirketlerinin stoklarına sahiptir.

Altının hiçbir zaman bir piyasa zamanlama aracı olarak veya tüm tasarruflarınız için tek araç olarak kullanılmaması gerektiğini hatırlamanız önemlidir. Altın fiyatı oynaklaşabilir ve uzun vadedeki ortalama getirisi çok yüksek değildir. Altın iyi bir portföy çeşitlendirme aracı olabilir ve çoğu yatırımcı için uygun portföy oranı yaklaşık %5'tir.

Altın fonları, sermayelerini enflasyona veya siyasi istikrarsızlıklara karşı korumak isteyen herkes için ideal bir yatırım aracı olabilir.

Fon getiri oranları karşılaştırması:

www.tefas.gov.tr

Altın Fonunun Avantajları


Altın yatırım fonları, yatırımcılara altın varlıklarına daha kolay erişim sağlar.

Yatırımcılar, somut altına sahip olmadan altının potansiyel değerinin faydalarını elde edebilirler.

Altın fonları jeopolitik istikrarsızlıklara ve enflasyona karşı riskten korunma (hedge) stratejisi olarak kullanılabilir.

Altın fonları, yatırım portföyünüzü çeşitlendirmenin kolay bir yoludur.

Altın fiyatlarında çok sık dalgalanma olmadığından güvenli bir yatırım seçeneğidir.

Altın ETF'lerine bir broker veya fon yöneticisi aracılığıyla kolayca yatırım yapılabilir.

Altın, düşen para biriminlerine karşı da iyi bir yatırım seçeneğidir.

Her bir birim altın ETF'si saf altın fiyatları ile desteklendiğinden, saflık riski bulunmaz.


Kaynaklar:

https://www.thebalance.com/how-to-invest-in-the-best-gold-funds-and-etfs-2466835
https://www.bankbazaar.com/mutual-fund/gold-mutual-funds.html