ALTIN DEĞER Mİ KAYBEDİYOR?

Yazılar 5 Şub 2021

Altın, risk almak istemeyen ve enflasyondan korunmak isteyen yatırımcıların en çok tercih ettiği finansal araçlardan birisidir. Binlerce yıldır hayatımızda olan ve güvenli liman statüsündeki altının son zamanlarda diğer finansal araçlar karşısında değer kaybı yaşadığı görüldü. Bunun sebepleri arasında Fed'in para politikaları, koronavirüs pandemisi nedeniyle insanların altının yanında hisse senetleri ve kripto paraları da tercih etmeye başlaması gibi faktörler bulunuyor.

Peki altın 2020 yılının başından bu yana diğer yatırım araçları karşısında nasıl bir performans gösterdi? Uzman isimler konuyla ilgili neler söylüyor? Gelin inceleyelim.

2020'den Bu Yana Hangi Varlıklar Yükseldi?

Dolar, euro, yuan, Türk lirası gibi fiat para birimleri 2020 yılında pandeminin etkisiyle dalgalı bir seyir izledi. ABD dolarının durumu Fed'in sürekli para basması ve buna bağlı olarak ortaya çıkan enflasyon endişeleriyle karışık bir hal aldı ve düşüşler gördü. Dolara güvenmemeye başlayan yatırımcılar altın, gümüş gibi emtialara, hisse senetlerine ve kripto paralara yöneldi.

1)Dolar endeksi (DXY) 2020 yılına 96 seviyesinde başladı. Yıl içindeki ani düşüşünü mart ayında pandeminin patlak vermesiyle gördü. Endeks 9 Mart tarihinde 94'e geriledi. Ardından bir miktar toplarlanma görse de yıl sonuna kadar düşüş trendini sürdürdü. DXY 31 Aralık'ta 88 seviyesindeydi. Endeksin güncel değeri 91 civarında seyrediyor.

2)Fed pandemi boyunca ekonomi teşvik paketleri kapsamında dolar basmayı sürdürdü. Merkez bankasının toplam borcunun 3 trilyon doları aşmasıyla yatırımcıların dolara olan güveni sarsılmaya devam etti. Hisse senedi yatırımına yönelen yatırımcılar, teknolojinin pandemideki önemini fark ederek teknoloji hisselerine yöneldi. Amazon, Nvidia, Facebook, Adobe, Tesla gibi hisseler büyük bir gelişme kaydetti. Özellikle Tesla hisselerinde görülen %700'ün üzerindeki sıçrama oldukça dikkat çekici oldu.

İlgili Makale: Tesla Hisseleri Neden Yükseldi?

3)Hisse senetlerinde yükseliş devam ederken kripto para birimlerine olan ilgi de arttı. Bazı kurumsal şirketlerin kripto para sektörüne adım atmasıyla özellikle Bitcoin yıl içinde ciddi oranda yükseldi. Bitcoin mart ayında 4 bin dolara kadar geriledi ama şirketlerin de etkisiyle yükselmeyi başararak yıl sonuna kadar 28 bin dolara kadar çıktı. 2021'de ise Bitcoin 42 bin dolara kadar dayandı. Bitcoin'in yanı sıra Ethereum, Tether, Dogecoin, ADA, Aave gibi kripto para birimleri de değer kazandı. Kripto para piyasasının toplam piyasa değeri 1.15 trilyon dolar oldu. [1]

Peki dolar düşerken, hisse senetleri ve kripto paralar yükselirken altında neler oldu?

Altının Yükselen Varlıklar Karşısındaki Konumu

Forbes yazarı olan Preston Pysh'ten fiat paralar ve altın üzerine bir karşılaştırma geldi. Twitter'da grafik paylaşan yazar altının fiat para birimleri karşısında %13 değer kaybı yaşadığını gösterdi. Preston Pysh'in dikkate aldığı zaman aralığı son 6 ay oldu.

Son 6 ay içinde altın ve fiat paralar arasındaki fark. Altın %13.6 değer kaybetti.

XAUUSD, XAUEUR, XAUCNY ve XAUTRY de dahil olmak üzere altın bu fiat paralar karşısında mart ayında ciddi değer kaybı yaşadı. Fakat ilerleyen aylarda -özellikle ağustos ayında- büyük bir yükselme gördü.

Bitcoin Altına Rakip mi?

Altın fiat paralar karşısında genel bir düşüş izledi. CME Group'tan Bluford Putnam altının giderek daha az hedge varlık olarak görülmeye başladığını söyledi. Uzman isim Bitcoin'in (BTC) altına rakip olduğunu açıkladı. [2]

Grafikte altınla Bitcoin fiyatının yıllara göre karşılaştırması verilmiş. Altın fiyatı nispeten stabilken Bitcoin fiyatı ciddi sıçrama gördü.

Altının yaklaşık piyasa değeri 11 trilyon dolar civarında. Bugüne kadar çıkarılmış toplam altın miktarı 197 bin ton. [3] Her yıl ortalama 3 bin ton altın çıkarıldığı düşünülüyor.

Altının riskten korunmak isteyen yatırımcılar için güvenli liman statüsünü koruyup korumayacağı ilerleyen zamanlarda görülecektir.


Kaynaklar:

[1]https://coincodex.com/market-overview/
[2]https://www.cmegroup.com/education/featured-reports/videos/bitcoin-gold-and-inflation.html
[3]https://companiesmarketcap.com/gold/marketcap/