ALTIN ALMA ZAMANI MI?

haber 20 Tem 2020

Altın, bu yıl içinde yaklaşık %19 oranında arttı. Bunun nedeni, düşük faiz oranları ve merkez bankalarının ekonomileri canlandırma politikaları oldu. Kıymetli maden, atılan adımlarla birlikte mevcut artış ivmesini güçlendirdi.

CNBC'nin makalesine göre, uzmanlar altının yükselişe devam edeceğini ve altın yatırımının hala revaçta olduğunu belirtiyor.

Güvenli Liman: Altın

Altın, genellikle ekonomik belirsizlik zamanlarında “güvenli liman” olarak görülür. Çünkü hisse senetleri gibi diğer yatırım araçlarına kıyasla altın daha az oynaklık gösterir. Ayrıca, altın ABD dolarıyla ters yönde hareket eder; yani dolar daha düşük olduğunda - son zamanlarda olduğu gibi - altın yükselir.

Covid-19 vakalarının artması ve ekonomik verilerin kötüleşmesi, hisse senedi piyasalarını sanıldığı kadar kötü etkilemedi ve borsalar toparlanarak yükselmeye devam etti. Refinitiv Direktörü Cameron Alexander, koronavirüsle ilgili belirsizliklerin sürüyor oluşunun altını yükseltmeye devam ettiğini, fakat hisse senetlerinin de bu arada yükselmeye devam ettiğini belirtti.

Koronavirüs salgını, özellikle Mart ayında piyasaları şoka uğrattıktan sonra, altın bulunduran yatırımcılar bile satış yaparak paralarını çekmişlerdi. Fakat o zamandan beri, yatırımcılar tekrar güvenli limana yöneldiler ve altına olan talep tekrar yükseldi. BlackRock iShares verilerine göre, ABD'de bu yıl altın fonlarına (ETF'ler) yaklaşık 12 milyar dolar yatırım yapıldı.

Bunun ileride daha yüksek altın yatırımlarının önünü açacağını öngören uzmanlar var. BlackRock'taki APAC iShares yatırım stratejisi başkanı Thomas Taw, CNBC'ye verdiği demeçte, “Ons altının yaklaşık 1.900 dolar seviyesine gelmesi pek şaşırtıcı olmaz" dedi. Geçen ay, Bank of America da benzer bir tahminde bulunmuştu. Nisan ayında, banka kıymetli metalin ons başına 3.000 dolar seviyesine gelebileceğini söyledi.

Ne Zaman Altın Almalı?

Bu yükseliş eğilimi, yüksek potansiyel getiriler olduğunu gösteriyor. Ancak fiyatlar zaten yılın en yüksek seviyelerinde iken, maliyetler de önemlidir.

Bu da ne zaman altın satın alınabilir sorusunu gündeme getiriyor. Bununla birlikte, Singapur Bullion Piyasa Birliği CEO'su Albert Cheng, sorunun “ne zamandan” çok "ne kadar" şeklinde sorulması gerektiğini ifade etti. Aktardıklarına göre, altın satın almak için belirli bir zaman yok ve her yatırımcının elinde biraz altın olmalı. Ayrıca Cheng, altının yıl sonuna kadar ons başına 2000 dolara kadar çıkacağını ön gördüğünü söyledi.

Tipik olarak finansal danışmanlar, bir yatırımcının portföyünün % 1 - 5'i kadar altın tahsisini öneriyor. Cheng ise bunun %5'ten %15'e kadar yükseltilebileceğini belirtti.

Güncel Altın Fiyatları

Ons Altın:

Gram Altın:

Kaynak: https://www.cnbc.com/2020/07/20/investing-how-to-invest-in-gold-is-now-a-good-time-to-buy-gold.html


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram