Almanya, G7'nin Ukrayna’ya Kış Yardımı Üzerine Birlikte Çalışacağını Söyledi

Yazılar 4 Kas 2022

G7 ülkelerinin dışişleri bakanları 3 Kasım Perşembe günü, Rusya'nın elektrik şebekesine yönelik saldırıları karşısında kış boyunca Ukrayna'yı nasıl destekleyeceğini ve ayrıca Çin'in artan girişkenliği ve İran'ın protestolara yönelik baskısını ele almak için bir araya geldi.

Almanya'daki iki günlük toplantı, Avrupa'daki liderlik değişiklikleri ve önümüzdeki hafta yapılacak ara seçimlerde olası bir ABD Cumhuriyetçi zaferi arasında, Rusya'nın işgaline karşı Batı'nın Ukrayna'ya verdiği desteğin tutarlılığına ilişkin endişelerin ortasında gerçekleşti.

G7 zengin demokrasilerinin üst düzey diplomatları, asıl mesele olarak Ukrayna’nın yanı sıra Çin ve Hint-Pasifik sorunlarına, İran ve Afrika’daki karışıklıklara odaklanacakları toplantı için batı Almanya şehri Münster'deki oturumlara katılacak.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, "G7 ortakları şimdi Ukrayna için kış yardımını birlikte başlatacak. Önümüzdeki kış aylarında Rusya Devlet Başkanı'nın acımasız taktikleri nedeniyle pek çok insanın - yaşlılar, çocuklar, gençler, aileler - açlıktan veya soğuktan ölmesine izin vermeyeceğiz." dedi.

Baerbock, Ukrayna'nın elektrik şebekesinin %30'dan fazlasının ve muhtemelen %40'ının yok edildiğini söyledi. Almanya'nın şebekeyi stabilize etmek için Ukrayna'ya 100'den fazla jeneratör gönderdiğini de sözlerine ekledi.

"Ayrıca ısıtıcılar, pompalar, yaşam ve sıhhi portakabinler, yataklar, battaniyeler ve çadırlar da tedarik edeceğiz." diyen Baerbock, diğer ülkelerin zaten yardım sağlama sözü verdiğini belirtti. Ortak kış yardımının G7 ortakları tarafından koordine edileceğini kaydetti.

Toplantı, G7'nin Çin'deki gelişmeleri ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in geçen ayki Komünist Parti Kongresi'nde iktidardaki hakimiyetini pekiştirmesinin ardından Hint-Pasifik'te güvenliğin nasıl garanti altına alınacağını tartışmasına da olanak sağlayacak.

Xi, kongrenin açılışında yaptığı konuşmada, Çin'in egemen bölge olarak iddia ettiği kendi kendini yöneten Tayvan adasıyla birleşmeyi sağlamak için güç kullanımından asla vazgeçmeyeceğini söyledi.

"Çin ile ilgili olarak, Rusya politikamızda geçmişte yaptığımız hataların tekrarlanmasını nasıl önleyebileceğimizi tartışacağız" diyen Baerbock, işbirliğinin küresel olarak çeşitlendirilmesine ihtiyaç olduğunu da sözlerine ekledi.

Bir Japon hükümet yetkilisi Perşembe günü G7 toplantısının oturum aralarında yapılan ikili görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, Japonya ve Almanya'nın bir askeri lojistik anlaşması için çalışma konusunda anlaştıklarını söyledi.

G7 bakanları, muhtemelen Alman Şansölyesi Olaf Scholz'un Çinli nakliye şirketi Cosco'nun Hamburg limanında bir terminale yatırım yapmasına ve Cuma günü Pekin'i ziyaret etmesine izin veren son tartışmalı kararlarını ele alacaklar.

Eleştirmenler, Scholz'u, selefi Angela Merkel'in Rusya ile yaptığı gibi, giderek daha iddialı bir otoriter devlet karşısında daha geniş güvenlik endişeleri yerine Alman ekonomik çıkarlarına öncelik vermeye devam etmekle suçladılar.

Üst düzey bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'in Hamburg liman terminalinde herhangi bir kontrol hissesine sahip olmaması gerektiğini "şiddetle önerdiğini" söyledi.

Almanya, sonunda Cosco'ya %35 hisse için orijinal tekliften aşağı, terminalde sadece %24,9 hisseye izin vermeye karar verdi. Çin dışişleri bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin Çin'in Almanya ile işbirliğine müdahale etmeye "hakkının" olmadığını söyledi.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Almanya'nın Gana, Kenya ve Afrika Birliği'ni iklim değişikliği, altyapı, demokrasi ve çatışma ve insani krizlerin ele alınması konularında tartışmalar için G7 toplantısına katılmaya davet ettiğini söyledi.

G7 oturumuna grubun dönem başkanlığını yürüten Almanya ev sahipliği yapıyordu. Münster şehri, Avrupa'da Otuz Yıl Savaşlarını sona erdiren 1648 Vestfalya Antlaşması'nın imzalanmasından bu yana ilk defa büyük bir diplomatik toplantıya ev sahipliği yapıyor.