Alman Ekonomisi Muhtemelen Zaten Bir Durgunluk İçinde ve Bu Durum Üç Çeyrek Boyunca Sürecek
Reuters'in ekonomistler tarafından yaptığı bir ankete göre, Rusya'nın Avrupa'ya teslimatları kesmesinin ardından gaz fiyatlarındaki çarpıcı artışın ardından Alman ekonomisi, bundan başlayarak üç çeyrek üst üste daralma yolunda ilerliyor.
Avrupa'nın en büyük ekonomisi ve üretim merkezi, sanayi sektörü büyük ölçüde Rus gazına bağlı olduğundan, enerji arzındaki herhangi bir kesintiye veya artan maliyetlere karşı en savunmasız olanlar arasında yer alıyor.
29 Ağustos- 1 Eylül Reuters anketi, Almanya'nın art arda üç çeyrek negatif büyüme göreceğini ve sadece iki çeyrek olarak öngörülen teknik bir durgunluk tanımını aşacağını gösterdi.
Euro bölgesinin çoğu enerji kriziyle boğuşurken, anketteki medyanlar Alman ekonomisinin bu yılın üçüncü ve dördüncü çeyreğinde %0,1 ve %0,3, gelecek yılın ilk çeyreğinde ise %0,2 küçüleceğini öne sürdü.
Bu, Temmuz ayındaki %0,2, %0,3 ve %0,4'lük çeyreklik büyüme beklentilerinden keskin bir dönüş anlamına geliyor.
ING'den Carsten Brzeski, “Gaz fiyatları bir astronomik yükseklikten diğerine geçiyor ve kış boyunca eşi benzeri görülmemiş yüksek enerji faturalarına yol açacak" dedi.
"Rus gazına tamamen bir son verilmese bile, yüksek enerji ve gıda fiyatları tüketiciler ve endüstri üzerinde ağır bir yük oluşturacak ve en azından teknik bir durgunluk yaratacaktır."
Ekonominin daha sonra ikinci çeyrekte %0,4 büyümesi, ardından gelecek yıl %0,6 ve %0,5 büyümesi bekleniyordu.
34 ekonomistin medyan tahminlerine göre, Alman ekonomisinin bu yıl ortalama %1,5 büyümesi ve ardından %0,1'e yavaşlaması bekleniyordu.
Enerji krizi, geçen yıl boyunca toptan gaz fiyatlarında %400'lük bir artışı tetikleyerek metal üretiminden gübre üretimine kadar enerji yoğun sektörlere zarar verdi.
Enflasyonun Ağustos ayında yaklaşık 50 yılın en yüksek seviyesi olan %8,8'e yükselmesi ve yükselen enerji faturalarının hanehalkının satın alma gücünü aşındırmasıyla birlikte, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) daha büyük faiz artırımları yapması için baskı artıyor.
Gerçekten de, en son Reuters anketi, ekonomistlerin 8 Eylül'deki politika toplantısında AMB'den 50 baz puan veya jumbo 75 baz zam arasında bölündüğünü gösterdi. Ancak beklentiler artık daha büyük bir hamleye doğru hızla kayıyordu.
Artan enerji faturaları, yıkıcı kuraklıklar ve düşük su seviyeleri, euro bölgesindeki yaşam maliyeti krizini daha da kötüleştirerek, kış aylarında sancılı bir durgunluğa işaret ediyor.