ABD'NİN EKONOMİK BÜYÜMESİ AB ve ÇİN'DEN DAHA KÖTÜ OLACAK

haber 20 Nis 2020

Koronavirüs salgını, ABD ekonomisini adeta yoğun bakım ünitesine koydu. ABD'nin durumu Euro bölgesinden daha kötü.

Barclays Capital, Cuma günü küresel büyüme tahminlerini güncelledi ve rapora göre ABD en kötü durumda olan ülke. Barclays, ABD GSYH'sinin tüm Euro bölgesinden daha kötü duruma geleceğini belirtiyor.

İlgili Makale: "Ekonomik Büyüme Nedir?"

ABD Ekonomisi Rekor Düşüşte


Rapora göre, yıl boyunca ABD ekonomik üretiminin %6,4, Euro bölgesi ekonomilerinin de %5,5 daralabileceği öngörülüyor. ABD'deki daralma, öncelikle ekonomide beklenen yavaşlama, 22 milyondan fazla insanın işsizlik başvurusunda bulunması, maaş kesintileri ve daha anlatılmayan birçok para kesintisine dayanıyor. Amerika içinde, Barclays'in tahminine göre %6,6 düşüşle sadece Peru ekonomisi en kötü performansı gösteriyor.

Geçen hafta açıklanan Mart ayı perakende satışları, tüketici talebindeki düşüşün ilk çeyreğin sonuna doğru başladığını gösterdi. Toplam satışlar %8,7 azalırken otomobil, mobilya, giyim, eğlence sektörü, barlar ve restoranlar gibi işletmeler rekor bir hızda sert bir şekilde geriledi. Aynı zamanlarda çoğu ülkede karantina süreçleri başlamıştı. Nisan ve Mayıs ayları ise işlerin daha da kötü olacağını gösteriyor. Üretim tarafında, Mart ayı sanayi üretimi beklenenden fazla geriledi ve ekonomik zayıflığın sadece seyahat, turizm ve konaklama endüstrisinde olmadığını gösterdi.

Sanayi üretimi aylık bazda %5,4 düştü ve bu büyük bir oran gibi görünmese de, ABD'nin askeri teçhizat inşa etmek için üretimi yeniden yönlendirdiği 1945 ve 1946'dan bu yana en büyük sanayi üretim düşüşünü temsil ediyor.

İlgili Haber: "Koronavirüs Resesyonu Getirdi"

Avrupa ve Çin ABD'yi Geçti

Barclays Capital GSYH Tahminleri

ABD GSYH'sinde beklenen düşüş Avrupa'da sadece İtalya'nın % -8.5 oranındaki düşüşüyle aşıldı. En kötüsü İtalya, ardından Barclays'ın tahminleri gerçekleşirse Peru, Malezya ve nihayet ABD.

Barclays, Euro bölgesinin ABD'den daha iyi performans göstermesinin ana nedenlerinden birisinin karantina önlemlerinin ABD'den daha erken kaldırılacak olması olarak görüyor. Koronavirüs ile ilgili en son veriler, Batı Avrupa'nın çoğunun zirveye ulaştığını göstermektedir. Eğriyi düzleştirmek için uygulanan katı karantina önlemlerinin işe yaradığı ve Almanya, Fransa, İtalya, İspanya, Belçika ve Avusturya'daki insanların büyük kısmının evde kalarak koronavirüsten korunduğu görüldü.

Enfeksiyon oranları düşmeye başladı. Hastanelere olan baskılar, iki hafta öncye kıyasla hafiflemeye başladı. Dolayısıyla, enfeksiyon oranı eğrisi platı oluşturmaya başlarken, hükümetler kademeli olarak normal hayata dönebilmek için çeşitli ekonomiyi canlandırma stratejileri tasarlıyorlar.

İngiltere'de Mart ayı işsizlik sayıları bu haftanın en önemli verilerinden birisi olacak. Barclays, son üç haftada yaklaşık 2 milyon kişinin İngiltere'de işten çıkarıldığını düşünüyor. Nisan ayı İngiltere PMI hizmetler kategorisi için 25, imalat için 30 puan öngörerek bu ayı zayıf nitelendiriyor. 50, PMI için temel sayıdır. 50'nin altındaki herhangi bir rakam daralmayı gösterir. PMI hesaplamasıyla ilgili detaylı bilgi için buraya tıklayabilirsiniz.

Çin'de Son Durum


Resmi hükümet rakamlarına göre, Çin ekonomisi ilk çeyrekte %6,8 daralmış ve dördüncü çeyrekte yıllık %6 oranında büyüyen tüm kazançlarını kaybetmiş. Bunlar pandemi öncesinde görülen rakamlar. Çin’in ilk çeyrekteki düşüşü genel olarak tahmin edilenden büyüktü. Ancak Mart ayı ekonomik verileri ekonominin en kötüsü olduğunu gösteriyor.

Çin fabrikalarında üretim yeniden başladı. Çin için bu yılki piyasa tahminleri %5 ile %5.5 arasında değişiyor.

ABD için Neler Bekleniyor?


Trump hükümeti geçtiğimiz hafta ekonomiyi yeniden açmak için yönergelerini yayınlayarak eyaletlere açılma kararını bıraktı.

New York Valisi Andrew Cuomo geçtiğimiz hafta yaptığı basın toplantısında, karantina süresini 15 Mayıs'a kadar uzattığını ancak devletin daha uzun süre duraklayamayacağını itiraf etti. Cuomo, 15 Mayıs'ın uzak bir tarih olmadığını dile getirse de New York'taki hastanelerin durumuna göre eyaletlerden bazılarının tekrar hayata dönmesinin er ya da geç başlayacağına inandığını belirtti.


Kaynak: forbes.com