ABD'DE MADENİ PARA KRİZİ

haber 3 Tem 2020

Koronavirüs salgını, ABD'ye önce tuvalet kağıdı, ardından da temizlik malzemeleri ve dezenfektan sıkıntısı getirmişti. Şimdi ise ülkenin gündeminde yeni bir kriz var: madeni para.

Fed'in Haziran ayında ülkeyi uyardığı madeni para sıkıntısı ülkenin doğu eyaletlerinde hissedilmeye başladı.

Washington’da bulunan bir McDonald's, kredi kartı kullanılmasını veya ücretin tam karşılığının kasalarda ödenmesi gerektiği konusunda bir uyarı astı. Uyarının yapılma sebebi ise şu şekilde belirtiliyor: "Ülkedeki madeni para sıkıntısı nedeniyle yuvarlak hesapla para üstü verilebilir."

Covid19 Nakit Para Tedarik Zincirini Bozdu


Covid19 salgını, ABD'nin yerel parası için tedarik zincirini ve normal dolaşım modellerini önemli ölçüde bozdu. Geçtiğimiz birkaç ay içinde, mevduat kurumlarından Federal Rezerv'e yapılan para mevduatları önemli ölçüde azaldı ve çalışanları korumak için alınan önlemler nedeniyle ABD Mint’in (darphane) madeni para üretimi de azaldı. Eyaletler ekonomilerini açmaya başladıkça Fed'in para siparişleri de arttı, ancak şu durumda Fed'in elinde bulunan madeni paralar olması gereken seviyenin altında.

Federal Rezerv, düşük para envanterinin etkilerini azaltmak için var gücüyle çalıştığını söylüyor. Bu, madeni para tedarik kısıtlamalarını en aza indirmek ve madeni para üretim kapasitesini en üst düzeye çıkarmak için Mint ile birlikte çalışan mevcut Fed stoklarının tahsisini yönetmeyi ve para yatırma kapasitesini en üst düzeye çıkarmayı içeriyor.

Federal Rezerv, ekonomi daha geniş bir şekilde açıldığında ve madeni para tedarik zinciri normal dolaşım modellerine döndüğünde madeni para envanteri sorunlarının çözüleceğinden emin olsa da, bu önlemlerin kısa vadeli sorunları çözmek için yeterli olmayacağını kabul ettiklerini açıkladılar.

"Madeni Paralar İnsanların Evlerinde Sıkışıp Kaldı"


Dünya çapında 22.000 kiosk sahibi olan Coinstar'dan Jim Gaherity, bu konuda acil bir önlem alınması gerektiğini söylüyor. Gaherity, “Pandemi sırasında olanlar, küçük/düşük fiyatlı ürünlerin alımlarının nakit olarak yapıldığı işletmelerin (günlük kahve, sandviç gibi yiyecek/içecekler dahil) kapanması sonucu, madeni para dolaşımı önemli ölçüde azaldı. Tüketicilerin bu paraları tekrar dolaşıma kazandırabilmesi için bir şeyler yapılması gerekiyor. İster inanın ister inanmayın ama bu madeni paraların çoğunluğu insanların evlerinde sıkışıp kalmış durumda." dedi.

Güncel dolar fiyat ve yorumlarını görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Kaynak: WITN


Bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip edin!

Twitter + Facebook + Instagram