ABD'DE K TİPİ TOPARLANMA MI GÖRÜLECEK?

Yazılar 1 Eki 2020

Amerikan ekonomisinin iyileştiği neredeyse tüm ekonomist ve politikacılar tarafından kabul edilmiş durumda. Fakat ne şekilde iyileştiği tartışma konusu oldu.

Birçok uzman, Başkan Trump da dahil, ABD ekonomisinin V şeklinde toparlanacağını söylüyor. Fakat başkan adayı Joe Biden, K şeklinde bir iyileşme olacağını öne sürdü. Peki nedir K şeklinde toparlanma?  

K Tipi Toparlanma

K şeklindeki toparlanmada, ekonominin toparlanış şekli K şeklini alarak çatallanır. Bunun ABD ekonomisindeki anlamı da şudur: zenginler çabuk toparlanırken orta ve düşük gelir grubu toparlanamaz.

ABD hisse senetleri, Federal Rezerv'in piyasaya likidite enjekte etmesiyle Mart ayında gerçekleşen büyük satışların ardından rekor seviyelere çıkmayı başardı. Fakat görünüşe göre birçok Amerikalı bu artışı hissetmiyor.

Federal Rezerv'e göre, 2020'nin ilk çeyreğinde Amerika'da tüm hisse senedi ve yatırım fonlarının %87'si yüksek gelir grubuna (ABD'nin %10'u) ait.

Pew Araştırma Merkezi'ne göre ise Amerikalıların büyük kısmının çoğu, 401 (K) ve diğer emeklilik hesapları aracılığıyla piyasada bir miktar yatırım sahibi. Yani ABD'lilerin yalnızca %14'ü doğrudan piyasaya yatırım yapıyorlar.

ABD Borsası Ülke Ekonomisini Yansıtmıyor

Tek başına borsa ekonomi değildir. Koronavirüs salgını devam ederken ABD'deki işsiz sayısının 11.5 milyon olduğu görülüyor. Bu da ekonomik olarak toparlanmak için daha uzun bir yol olduğu anlamına geliyor.

Başkanlık tartışmalarında Biden, "Covid19 krizinin ortasında [Trump] gibi milyonerler ve milyarderler çok iyi iş çıkardılar. İşini kaybedenler ön saflarda yer alan kişilerdir. Yönetiminde başkan olduğu zamana göre daha az işle görevden ayrılan ilk Amerika Birleşik Devletleri başkanı olacak." dedi.

V Tipi Toparlanma Nedir?

Covid19 krizi için en iyi senaryo V tipi toparlanmadır. Böyle bir durumda, ekonomi finansal hasar alır ve çok kısa süre içinde toparlanmaya başlar. Bu da V tipi toparlanmadır.

Mutlaka Okuyun: Covid19 Sonrası Ekonomilerde V Tipi Toparlanma Görebilir Miyiz?

İşsiz sayısının yüksekliği, küçük işletmelerin salgından ekonomik olarak ciddi boyutlarda etkilenmesi, bazı uzmanlara göre ABD'de V tipi toparlanma görülme ihtimalini baltalıyor.

Pek çok Amerikalı, Mart ayında kabul edilen 2,2 trilyon dolar değerindeki inanılmaz boyutta CARES Yasası uyarınca nakit desteği ve işsizlik yardımı sayesinde bir süredir geçimini sağlıyordu. Bu yardımlar, salgın devam etse de Temmuz ayının sonunda sona erdi.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell'a göre, gelecekte görülebilecek riskin şu anda işsiz olan fakat bankada paraları olan kişilerin harcama yapıyor olabilmeleri olduğunu ifade etti. İleride ise bu durum ek bir ekonomik desteği gerektirecektir.


Kaynak: CNN Business