ABD Tüketici Güven Endeksi Şubat'ta Beş Ayın En Düşük Seviyesine Geriledi

Yazılar 23 Şub 2022

ABD tüketici güveni, büyüme ve finansal beklentilere ilişkin beklentilerin on yıllardır yüksek olan enflasyon ortamın da yumuşamasıyla Şubat ayında Eylül ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Grubun Salı günü yayınladığı rapora göre, Konferans Kurulu endeksi Ocak ayında aşağı yönlü revize edilmiş 111,1 okumasından 110,5'e düştü.

Amerikalılar, 1980'lerin başından bu yana en yüksek enflasyonu yaşıyorlar ve bu da ücret artışını oldukça geride bırakıyor. Rusya-Ukrayna çatışması, özellikle benzin fiyatları yükselmeye devam ederse ve artan ipotek oranları konutları çok daha az uygun hale getiriyorsa, güven üzerinde daha fazla baskı oluşabilir.

Konferans Kurulu'nun beklentiler endeksi yine beş ayın en düşük seviyesi olan 87.5'e düşerken, mevcut koşullar göstergesi 145.1'e yükseldi.

Grup, enflasyon beklentilerine ilişkin endişelerin, önceki iki ayda gevşemenin ardından Şubat ayında kötüleştiğini söyledi. Bu, 55 yaş ve üstü, bazıları sabit gelirli ve 35.000 dolardan az kazanan Amerikalılar arasında güvenin azalmasına katkıda bulundu.

Konferans Kurulu ekonomik göstergeler kıdemli direktörü Lynn Franco yaptığı açıklamada, "Bu tersine dönüşe rağmen, tüketiciler kısa vadeli büyüme beklentileri konusunda nispeten emin olmaya devam ediyor" dedi. Yakın gelecekte ekonominin canlanacağını beklememekle birlikte koşulların kötüleşeceğini de öngörmüyorlar” dedi.

Önümüzdeki altı ayda gelirlerinin artmasını bekleyen tüketicilerin payı Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Şubat ayında otomobil, ev ve beyaz eşya alım planları da yumuşadı. Daha az Amerikalı, önümüzdeki aylarda tatile çıkmayı planladıklarını söyledi.