ABD Mortgage Faiz Oranları 2008'den Bu Yana İlk Kez Yüzde 6’yı Aştı

Yazılar 15 Eyl 2022

En popüler ABD konut kredisinin ortalama faiz oranı, 2008'den bu yana ilk kez % 6'nın üzerine çıktı ve şimdi bir yıl önceki seviyenin iki katından fazla, Mortgage Bankacılar Birliği (MBA) verileri Çarşamba günü yayınladı.

Yükselen ipotek oranları, Fed'in yüksek enflasyonu evcilleştirmek için borçlanma maliyetlerini agresif bir şekilde kaldırarak devam ettiği için faiz oranına duyarlı konut sektörüne giderek daha fazla ağırlık veriyor. Merkez Bankası, gösterge gecelik borç verme oranını Mart ayından bu yana 225 baz puan artırdı.

Fed'in sıkılaştırma beklentileri, bu yılın başından bu yana Hazine getirilerinde artışa neden oldu. 10 yıllık bono getirisi, ipotek oranları için bir ölçüt görevi görür.

30 yıllık sabit faizli bir ipoteğe ilişkin ortalama sözleşme oranı, 9 Eylül'de sona eren haftada 7 baz puan artarak %6,01'e yükseldi ve bu finansal kriz ve Büyük Durgunluğun sona ermesinden bu yana görülmeyen bir seviye.

MBA ayrıca, ipotek kredisi başvuru hacminin bir ölçüsü olan Piyasa Bileşik Endeksi'nin bir hafta öncesine göre %1,2 düştüğünü ve toplamda bir yıl öncesine göre %64,0 düştüğünü söyledi. Refinansman Endeksi bir önceki haftaya göre %4,2 düştü ve bir yıl öncesine göre %83,3 düştü.

Salı günü beklenenden daha kötü bir kilit enflasyon okuması, Fed'in gelecek haftaki politika toplantısında üst üste üçüncü bir 75 baz puanlık faiz artırımı yapmak zorunda kalacağı beklentilerini güçlendirdi ve yatırımcılar şimdi merkez bankasının faiz oranlarını daha önce düşünülenden daha hızlı ve daha fazla artırmak zorunda kalacağını tahmin ediyorlar.

Yüksek faiz oranlarının etkisi konut sektöründe hissediliyor. Yeni konut satışları Temmuz ayında 6 buçuk yılın en düşük seviyesine gerilerken, ev yeniden satışları ve tek ailelik konut başlangıçları iki yılın en düşük seviyelerinde. Ancak konut fiyatları, uygun fiyatlı evlerin kritik bir kıtlığının ortasında yükselmeye devam ediyor ve bu da konut piyasasının çöküşünü olası kılmıyor.