ABD Hazinesi Diplomat Adayı, Çin'in Borç Verme Etkisini Azaltmayı Hedefliyor

Yazılar 14 Tem 2022

ABD Hazinesi'nin üst düzey ekonomik diplomatı adayı 12 Temmuz Salı günü yaptığı açıklamada, ülkelere borçlanma alternatifleri sunmak için uluslararası finans kurumları ve kalkınma bankalarıyla birlikte çalışarak Çin'in artan küresel borç verme etkisini sınırlamak istediğini söyledi.

Jay Shambaugh, Başkan Joe Biden'ın Hazine'nin uluslararası ilişkilerden sorumlu müsteşarlığı için tercihi. Onaylanırsa, George Washington Üniversitesi profesörü ve eski Obama yönetiminin ekonomi danışmanı, yönetimin Ocak 2021'de göreve başlamasından bu yana boş olan önemli bir Hazine pozisyonunu dolduracak.

Senato Finans Komitesi onay oturumuna konuşan Shambaugh, Çin'in devlet güdümlü ekonomik modeli ile hukukun üstünlüğü, şeffaflık ve piyasalar tarafından yönlendirilen ABD modeli arasında rekabet olduğunu söyledi.

Dünya Bankası ve Uluslararası Para Fonu da dahil olmak üzere kurumlarla çalışırken, "ister kredi ister diğer türden anlaşmalar olsun, ülkeler için Çin ile ilişki kurmak için iyi bir alternatif seçenek" sunmaya çalışacağını söyledi.

Shambaugh, Çin'in artık Dünya Bankası kredilerine uygun gelişmekte olan bir ülke olarak görülmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Ayrıca, daha fakir ülkelere yönlendirilen Uluslararası Para Fonu Özel Çekme Hakları para rezervlerinin, Çin'e Kuşak ve Yol altyapı projeleri için borçlu olunan borçları ödemek için kullanılmamasını sağlamak istediğini söyledi.

Biden yönetiminin, Trump yönetimi tarafından Çin mallarına uygulanan bazı tarifelerin kesilip kesilmeyeceği konusundaki müzakereleri ile ilgili olarak Shambaugh, Hazine Bakanı Janet Yellen'in bu tarifelerin bazılarının "onlara yönelik daha az stratejik bir yönelime" sahip olduğu yönündeki yorumlarını yineledi. Uygulandıklarından bu yana ekonomi değiştiği için bu tarifelerin yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Hazine'nin ABD'nin önde gelen ticaret ortakları tarafından döviz manipülasyonunu denetlemedeki rolüyle ilgili olarak Shambaugh, işinin altı ayda bir döviz manipülasyon raporları üretmenin ötesine geçeceğini söyledi.

Hazine'nin raporlarda ülkeleri kur manipülatörleri olarak etiketleyip etiketlemediğine bakılmaksızın, bakanlığın ticaret avantajı için para birimlerini manipüle etmekten kaçınmak için G7, G20 ve IMF taahhütlerini yerine getirmelerini sağlamak için yine de bu ülkelerle ilişki kurması gerektiğini söyledi.

Uluslararası ilişkiler rolü, daha önce IMF'nin iki numaralı yetkilisi olarak görev yapan kıdemli danışman David Lipton tarafından büyük ölçüde geçici olarak dolduruldu.