ABD’de TÜFE Eylül'de Beklenenden Fazla Yükseldi; Çekirdek TÜFE Artışı Yüzde 0,6!

Yazılar 14 Eki 2022

ABD tüketici enflasyonu Eylül ayında yeniden beklenenden daha güçlü geldi ve Fed’e faiz oranlarını yükseltmeye devam etmekten başka çare bırakmayarak umutları boşa çıkardı.

Çalışma İstatistikleri Bürosu'na göre, tüketici fiyat endeksi bir önceki aya göre Eylül’de %0,4 ve yıllık %8,2 arttı. Gösterge faiz oranı Ağustos ayındaki %8.3’ün altına düşmüş olsa bile, hala Fed'in %2 hedefinin çok üzerinde.

Değişken gıda ve enerji bileşenlerini hesaplamaya katmayan çekirdek TÜFE, ekonomi genelinde geniş ve sürekli enflasyonist baskıya işaret ederek, üst üste ikinci ayda %0,6 arttı. Yıllık bazda ise çekirdek TÜFE bir önceki aydaki %6.3'ten %6.6'lık oranla 40 yılın yeni zirvesine çıktı.

Bu nedenle analistler, son dönemlerin en kötü enflasyonuna karşı savaşın sona ermekten çok uzak olduğu konusunda uyardılar. En azından Eylül baskısını bir nebze olsun düşüreceği düşünülen benzin fiyatları ise  OPEC tarafından yaklaşmakta olan bir ham üretim kesintisi zemininde yeniden yükselmeye başladı.

Mercatus Enstitüsü düşünce kuruluşunun kıdemli üyesi David Beckworth, "Bu TÜFE raporunda aşırı toplam talep büyümesini “görmemek için kör olmak lazım.” dedi.

ABD finans piyasaları haberlere olumsuz tepki vererek, Kasım ayının başındaki bir sonraki toplantısında Fed'in daha agresif faiz oranı hareketini fiyatladı. Fed'in beklentilerine oldukça duyarlı olan gösterge 2 Yıllık Hazine tahvilinin getirisi 15 baz puan daha artarak %4,44'e yükselirken, uzun vadeli enflasyonun yansıması olan 10 yıllık tahvil faizi ise kısa bir süreliğine %4’ü gördü.

Dolar da benzer şekilde, daha yüksek faiz oranları beklentisi onu göreceli olarak daha çekici hale getirdiği için %0,5’den fazla değer kazandı.

Nasdaq 100 Vadeli İşlemleri %2.8, S&P 500 Vadeli İşlemleri %2.1 ve Dow Jones Vadeli İşlemleri %1,7 değer kaybetti.

Yukarı yönlü sürpriz yine büyük ölçüde konut maliyetlerinden kaynaklandı. TÜFE'nin 'barınma' bileşeni aylık %0,8 arttı ve çekirdek endeksteki artışın %40'ını oluşturdu.

Roosevelt Enstitüsü makroekonomik direktörü Mike Konczal, konut dışı hizmet fiyatlarının genel TÜFE'yi kendi başına %2,5'e çıkaracak bir oranda arttığını tweetledi. Sadece havayolu fiyatları bile Eylül ayında yıllık bazda %42.9 arttı.