ABD DOLARI CİDDİ DÜŞÜŞ YAŞAYABİLİR

haber 6 Ağu 2020

ABD doları, yaklaşık son on yıl içindeki en kötü aylık düşüşünü gördükten sonra, Ağustos ayına bir sıçrama ile başladı. Ancak analistler, doların daha da zayıflayacağını tahmin ediyor.

Dolar Ciddi Anlamda Zayıflayabilir

UBS analistleri geçen hafta, "ABD faiz avantajındaki düşüş ve Kasım ayı başkanlık seçimleri öncesindeki siyasi belirsizlik nedeniyle USD'nin zayıflamasını bekliyoruz" diye belirtmişti.

ICE ABD Doları Endeksi, Temmuz ayında %4,2 düştü - bu, Eylül 2010'dan bu yana en büyük bir aylık düşüştü. Endeks, Salı günü (4 Ağustos 2020) 93.69 civarında işlem görüyordu, ancak elde edilen veriler doların spekülatif yatırımcılar nedeniyle pek de iyi bir konumda olmadığını gösterdi.

Standard Bank'ın G-10 Strateji Başkanı Steven Barrow'a göre, doların gelişmiş para birimleri karşısındaki zayıflığı, Covid-19 salgını etrafında küresel belirsizliğin arttığı bir zamana denk geliyor. Market Watch, paylaştığı bir notta doların genellikle gelişmiş ekonomi para birimlerine karşı “biraz daha iyi” konumda olduğunu belirtmişti.

Strateji uzmanı Barrow, koronavirüs pandemisinin ortasında ve Kasım ayındaki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde yükselen ekonomik ve politik belirsizlik kombinasyonunun, doların yükselen diğer piyasa para birimleri ile daha büyük bir ilişki içerisine girerek ciddi bir çakılma riskiyle karşı karşıya kalmasından endişe ediyor. Barrow, doların yükselen piyasa para birimlerine karşı iyi bir şekilde yükseldiğini, bu da riskin esas olarak Euro, Japon yeni ve İsviçre frangı gibi diğer gelişmiş dünya para birimlerine karşı olabileceğini belirtti.

Faiz oranlarındaki düşüşler, Federal Rezerv'in diğer hafifletici tedbirleri ve Hazine getirilerinin tüm zamanların en düşük seviyelerine yakın olması, ABD dolarını diğer güvenli para birimlerine göre önemli ölçüde düşürdü. Barrow'a göre asıl önemli olan ise varlıkların likiditesi, özellikle de devlet tahvillerinin durumu.

The Economic Uncertainty Index, ABD'nin ekonomik belirsizliğinin dünyanın geri kalanına benzer seviyelerde yükseldiğini, ancak pandemiden önceki küresel seviyelerin önemli ölçüde altında kaldığını gösterdi.

Barrow'a göre, dolar zayıflığına neden olabilecek başka faktörler de var. Ancak sorulması gereken asıl soru, doların güvenilir olup olamayacağı. Çünkü ABD ekonomisine, politikaya, seçim güvenilirliğine ve diğer faktörlere olan güven ortadan kalkarsa doların ciddi anlamda düşmesi hiç de şaşırtıcı olmayacaktır.

USD Fiyat Grafiği

USD:

Dolar Endeksi:


Kaynak: rt.com