ABD-ÇİN TİRCARET GÖRÜŞMELERİ OLUMLU BAŞLADI

haber 11 Eki 2019

Başkan Donald Trump, ABD ile Çin arasındaki ticari görüşmelerin “gerçekten iyi” olduğunu söyledi. Dünyanın en büyük iki ekonomisi perşembe günü Washington 'da bir araya geldi. Washington ve Pekin, yüzlerce milyar dolara mal olan vergilerle gelen bu ticari anlaşmazlığa son vermeyi umuyor. Trump, bugün TSİ 21:45'te Çin Başbakan Yardımcısı Liu He ile buluşacak.


Başkan Donald Trump, dünyanın en büyük iki ekonomisi zarar veren bir ticaret savaşını sona erdirmeye çalışırken perşembe günü ABD ile Çin arasındaki ticaret görüşmelerine dair iyimser bir yorum yaptı. İki taraf da bir hafta süren gerginliklerin ardından Washington 'da görüşmeleri sürdürdü.

Kaynak: telegraph.co.uk

TİCARET SAVAŞLARI BİTİYOR MU?


Toplantılar kapalı kapılar ardında yapıldı ve yetkililer yalnızca görüşülecek geniş konu başlıklarının bir listesini verdi. Yine de, iş liderleri ve görüşmeleri takip eden diğer kişiler Çin’in daha fazla tarım alımları yapmayı teklif etmesini, Pekin’in para birimine devalüasyon yapmasını engellemek için ortak bir anlaşma yapmasını ve muhtemel tavizler vermesini umuyor. ABD tarafının da planlanan vergileri askıya alması ve kara listeye çıkan Çin telekom devi Huawei Technologies Co. ihracatını yumuşatması bekleniyor. Ancak, uzun süren müzakerelerin sona erebileceğinin bir işareti olarak, Beyaz Saray kısa bir süre önce Amerikan firmalarının Huawei ile iş yapma lisanslarının onaylandığını, tamamlandığı takdirde müzakerelerin ortamını iyileştireceğini söyledi.


Fakat Trump yönetimi, Huawei lisanslarını nasıl vereceğini açıklamıyor ve Beyaz Saray, telekom devinin ulusal güvenliği tehdit edebileceğinden endişelenen milletvekillerinin baskısı ile karşı karşıya kalabilir. Onaylar verilene kadar, bu hareketin endüstriye ve Huawei’nin tedarik zincirindeki diğer şirketlere ne gibi bir rahatlama getireceği net değil.


Trump, “Bence gerçekten iyi gidiyor. Söylemeliyim, gerçekten iyi olacağını düşünüyorum, ”dedi.


S&P 500 endeksini takip etmek için tasarlanan SPDR S&P 500 ETF Trust, Trump’ın yorumlarının ardından yükseldi. Borsa işlemleri perşembe gecesi artmaya devam ederken bugün ise hafif bir yükselişe işaret etti. Günün erken saatlerinde Trump, Liu ile cuma günü Beyaz Saray'da buluşmayı planladığını söyledi.


Çarşamba günü Washington’da Bay Liu ile bir araya gelen ABD-Çin İş Konseyi Başkanı Craig Allen, Çin’in üst düzey müzakerecisinin “ABD, dengeli bir anlaşma sağlama açısından ne beklenebileceğine dair pragmatik bir bakış açısına sahip görünüyordu ve tüm sorunları çözebilecek tek bir anlaşma yerine bir süreç olacaktır” dediğini iletti.


Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasındaki gerilimler tartışmalara yol açan günlerde artmıştı. ABD'nin 28 Çinli şirketi, tahminen 1,5 milyon insanın kamplarda tutulduğu Xinjiang bölgesindeki Müslüman azınlıkların tutuklanması ve sürveyansı ile ilgili olduğunu iddia etti. Trump yönetimi daha sonra bu grupların insan haklarını ihlal ettiğine dair iddialarının ardından Çinli yetkililere vize kısıtlamaları getirmişti. Haberin detayı için tıklayınız.

Kaynak: bbc.com


Buna rağmen, Liu perşembe günü yapılan görüşmelere doğru olumlu yorumlarda bulunmuştu. Liu, “Çin büyük bir samimiyetle geldi ve ABD ile ticaret dengesi, piyasaya giriş ve yatırımcıların korunması gibi ortak kaygılar konusunda ciddi anlamda anlaşmaya ve istişarelerde olumlu ilerlemeyi teşvik etmeye istekli” dedi.


Çin tarafı ve büyük uluslararası şirketler, 15 Ekim’de Trump’ın Çin'den gelen ürünlerin vergilerini % 25’ten % 30’a artışı, 15 Aralıkta ise 156 milyar dolar değerindeki ürünlere gelecek olan %15 oranındaki yeni vergi artışını engellemeyi umuyor.

Kaynaklar:

wsj.com
cnbc.com