ABD-ÇİN ARASINDAKİ GERGİNLİK SÜRÜYOR

haber 14 May 2020

Çin ve ABD arasında koronavirüsün kaynağı üzerinde çıkan gerginlik nedeniyle ABD'deki Cumhuriyetçiler yeni yasalar ve ticaret savaşıyla Çin'i cezalandırmak için harekete geçti.

Başkan Trump Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Çin ile Ocak ayı ticaret anlaşmasının herhangi bir faydasının koronavirüsün neden olduğu ekonomik hasarı telafi etmek için yeterli olmayacağını söyledi. Bu, Beyaz Saray'ın virüsün ekonomik ve hayati bedeli için tekrar tekrar Çin'e yüklediği en son suçlama.

ABD - Çin Ticaret Savaşı Yeni Bir Boyut Kazandı


Salı günü, bir grup Cumhuriyetçi senatör, Başkan Trump'a "COVID-19 Accountability Act” (Covid-19 Yükümlülük Yasası) adlı bir yasa tasarısı sundu. Bu tasarı, virüsün yayılmasına yol açan olayların tam bir açıklamasını sağlamadığı takdirde Çin'e yaptırım uygulama yetkisi veriyor. Aynı gün, Çalışma Bakanlığı ulusal güvenlik riski nedeniyle Çin hisse senetlerine yapılan tüm yatırımları durdurmak için 557 milyar dolarlık bir federal emeklilik fonu talimatı verdi.

Çarşamba günü Trump yönetimi, Çin hükümetiyle ilişkili hackerların, koronavirüs için aşı ve tedavilerle ilgili araştırmaları çalmaya çalıştıklarına dair bir uyarı yayınladı. Hem Başkan Trump hem de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, bu iddiayı destekleyen hiçbir kanıt olmamasına rağmen, koronavirüsün Çin'in Wuhan kentindeki bir laboratuvarda ortaya çıktığı üzerine süren tartışmalı bir teoriyi tekrar etti.

Bazı Çinli yetkililerin yeni ticaret görüşmeleri kapsamında uygun şartlar elde etmek için ABD'ye talepte bulunduğu fakat Trump'ın anlaşmaları yeniden müzakere etmekle ilgilenmediği de söylendi.

Neler Olmuştu?


Başkan Trump ve Çin Başkan Yardımcısı Liu, 19 ay süren ticaret savaşının ardından uzun zamandır beklenen Birinci Aşama ticaret anlaşmasını imzalamışlardı. Bu anlaşmanın bir parçası olarak Çin, 2 yıllık bir süre boyunca ABD'den fazladan 200 milyar dolarlık ürün satın alma sözü vermişti. Çin ekonomisi, virüsün ardından büyük bir darbe aldı, ancak uzmanlar iyileşmenin nispeten hızlı olduğunu söylüyorlar. Goldman Sachs'taki analistler, hızın Çin’in katı virüs koruma önlemleri, sağlam sanayi sektörü ve ekonomisinin doğasından kaynaklandığını söylüyor. Bununla birlikte, Çin milyarlarca dolar değerinde zarar vermeyi de sürdürdü. Çin ekonomisi 2019 ile karşılaştırıldığında ilk çeyrekte %6,8 daraldı. Bu, 1992'den bu yana görülen ilk daralma. Durum böyle olunca Çin, ABD'den yapacağı ithalatlar konusunda baskı altına girdi.

Bazı raporlar Çin'in anlaşma şartlarını yerine getirebildiğini söylerken Axios'tan gelen rapor, Çin'in anlaşma şartlarını karşılayamadığını gösteriyor. Trump, eğer Çin anlaşma şartlarını yerine getiremezse anlaşmayı feshedeceklerini belirtmişti.

Salı günü Çin, 19 Mayıs'ta yürürlüğe girecek ve bir yıl sürecek olan bazı metallerin (altın, gümüş de dahil olmak üzere) de içinde bulunduğu 79 yeni ABD ürünü için yeni tarife muafiyetlerini açıkladı. Bu muafiyetler, Çin'in soya fasulyesi ve domuz eti gibi büyük ticari ürünleri için Şubat ayında açıkladığı 696 ürün muafiyetine eklendi.


Kaynak: Forbes