ABD BORSALARINDA SON DURUM

haber 7 Eki 2019

Pekin'in yaklaşmakta olan Çin ticaret müzakerelerini sınırlama kararı haberiyle birlikte Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq endeksleri pazar gecesi düşüş gösterdi. Geçen hafta, borsalar cuma günü yükselişin eşiğine geldi. Apple hisse senedi geri alım noktaları arasındaydı. Microsoft (MSFT), Comcast (CMCSA), Lululemon Athletica (LULU) ve ServiceNow (NOW) gibi IBD 50 hisse senetleri ana destek noktasının üzerinde kapanış yaptı.


Dow Jones ve S&P 500 endeksi 50 günlük hareketli ortalamalarının üstünde seyrediyor. Ancak borsalar hala baskı altında. Piyasa liderliği değişime uğrarken Apple (AAPL) borsada mücadele etmeye devam ediyor.

ABD ENDEKSLERİ

Bu hafta borsa için en büyük haber ekim ayı içinde gerçekleşecek olan üst düzey Çin ticaret müzakereleridir. Pekin, Trump’ın görevden alınma ihtimali ve 2020 yılında olası bir resesyon korkusu göz önüne alındığında Çin ticaret müzakerelerinin kapsamını sınırladığının sinyallerini verdi. Pekin’in en üst düzey ticaret müzakerecisi Liu He, Çin’in sanayi politikasında veya devlet sübvansiyonlarında herhangi bir değişiklik yapmayı kabul etmeyeceğini söyledi. Bunun yanında Başkan Trump ve ticaret danışmanı Peter Navarro, "ufak çapta" bir Çin ticaret anlaşmasıyla ilgilenmediklerini de açıkça belirtmişlerdi.

Eğer iki taraf herhangi bir ticaret anlaşmasına varamazsa, Trump muhtemelen 15 Ekim'de 250 milyar dolar değerindeki Çin malı üzerinde %25'ten %30'a varan vergi zammı yapmaya devam edecek.


DOW JONES


Dow Jones vadeli işlemleri %0.45 düşüşte. S&P 500 ve Nasdaq 100 vadeli işlemleri %0,5 oranında azalma gösterdi. Şu anda Dow Jones endeksi 50 günlük çizginin hemen altına düşeceğini gösteriyor.

Bu arada, General Motors (GM), United Auto Workers (UAW) ile görüşmelerde bulundu. Yapılan görüşmelerde UAW, GM'nin teklifini tekrar reddetti ve işlerin daha da kötüye gittiğini belirtti. Bu durum, GM grevinin dördüncü haftaya gireceğini ve bunun sonucunda ABD imalat sektöründe daha fazla baskı olacağı söylenebilir.

Mevcut borsalar oldukça hareketli bir hafta geçirdi. Dow Jones Industrial Average %0.9 düşüş gösterdi, S&P 500 endeksi % 0.3 düştü ve Nasdaq kompozit % 0.5 arttı. Ancak bu, yüksek riskli bir volatilite anlamına gelmez. S&P 500 ve Dow Jones 50 günlük hareketli ortalamalarını düşürdüler. Perşembe sabahı, borsa her türlü uyarı işaretini vermiş olmasına rağmen Dow Jones ve Nasdaq 200 günlük çizgilerini bozdu. Ancak perşembe günü görülen yükseliş ve cuma günü sağlanan güçlü bir ilerleme yatırımcıların umutlarını tekrar yeşertti.

En iyi ETF'ler arasında, Innovator IBD 50 ETF (FFTY) %1.7 oranında yükseldi. iShares Expanded Tech-Software Sector ETF (IGV) %2, VanEck Vectors Semiconductor ETF (SMH) %2.1 oranında artış gösterdi.

APPLE HİSSESİ


Apple hisse senetleri geçen hafta Dow Jones endeksinin 3 Ekim 2018 seviyesinin hemen altında % 3.7 artışla 227.01 seviyesine yükseldi. Hisse senetleri 221.47 seviyesindeki yatay pozisyonunun üzerinde kaldı. Apple hisse senedi için direnç noktası 11 ayın en yüksek seviyesinde.

Apple hisse senedi piyasası, teknoloji devinin iPhone üretimini artırdığını bildirdiği bir raporla birlikte cuma günü hız kazandı.

MICROSOFT HİSSESİ


Microsoft hisse senedi fiyatları geçen hafta % 0.3 artışla 138.12 seviyesine yükseldi ve hisse senetleri perşembe günü % 1.2 ve cuma günü %1.35 oranında arttı. Microsoft hisse senedi 142.47 seviyeli yatay noktasına geri dönmekten uzak değil.


COMCAST HİSSESİ


Comcast hisse senetleri geçtiğimiz hafta 10 sent düşerek 44.71'e geriledi ancak cuma günü 50 günlük çizgisine geri döndü. Comcast 4 Eylül'de 45.40'lık bir alım noktasını temizledi ancak son haftalarda geri çekildi.


LULULEMON HİSSESİ


Apple, Microsoft ve Comcast hisse senetleri gibi, Lululemon hisse senetleri de eylül ayında seviyesini yükseltti ve % 1.8 artarak 193.12 seviyesine geldi.


SERVICENOW HİSSESİ


ServiceNow hisse senedi çarşamba günü 200 günlük çizgisinin altında kapanış yaptı. Ancak haftayı %6.5 ile 266.48'e yükselterek 50 günlük hareketinin üzerinde sürdürdü. 2019 yılında yazılım sektöründe borsa kazananlarından biri olan ServiceNow, 50 günlük çizgisine geri döndü. ServiceNow hisse senedi tartışmalı bir düşüş eğilimi göstermedi.

ServiceNow hisse senedi ve diğer eski yazılım liderleri borsa liderliğini geri alabilir mi?

Dow Jones borsası hala kırılgan. Borsa güçlenirse diğer hisse senetleri alım puanlarını netleştirmelidir. Ancak Dow Jones'u 50 günlük ve 200 günlük çizgilerin altına düşürmek ve Apple hisse senedini alım noktasının altına çekmek çok fazla zaman almayacaktır.

Dolayısıyla yatırımcıların temkinli kalmasında ve sahip oldukları hisseleri dikkatli izlemesinde fayda var. Hisse senetleri hakkında detaylı bilgi almak ve hisselere nasıl yatırım yapabileceğinizi öğrenmek için "Hisse Senedi Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?" adlı yazımı da okumanızı öneriyorum.



Kaynak:

investors.com