ABD BORSALARI NEDEN SERT DÜŞÜŞ YAŞADI?

haber 12 Haz 2020

ABD borsaları, 11 Haziran Perşembe günü koronavirüs nedeniyle uygulanan karantina uygulamalarını gevşeten eyaletlerdeki vaka sayılarının artması sonucu ikinci dalga korkusunun ortaya çıkmasıyla birlikte sert düşüş yaşadı.

Dow Jones Industrial Average, Mart ayında yaşanan koronavirüs kaynaklı büyük satışın ardından bu yana en kötü tek günlük düşüşünü yaşadı. Perşembe günü Dow Jones, %6.9 oranında -yaklaşık 1.900 puan- düştü. S&P 500 de %5.9 oranında düşerek Mart ayından bu yana en kötü gününü geçirdi.

finviz

Koronavirüste İkinci Dalga Korkusunun Etkileri


Hisse senetleri, ikinci bir koronavirüs dalgası konusuyla ilgili artan endişelere kayıtsız kalamadı. ABD'de karantina uygulamalarını gevşeten eyaletlerde vaka sayılarının artması bu endişeyi tetikledi. Örneğin, Teksas ve Florida, koronavirüs uygulamalarını gevşeten ilk eyaletler arasında, ancak şu anda rekor sayıda hastaneye yatan kişi sayısı bildiriyorlar. Toplamda 21 eyalette vaka sayılarının ciddi oranda arttığı açıklandı.

Perşembe günü yapılan satışlar, Fed'in ekonomi hakkındaki negatif görünümünü takip etti. Merkez Bankası, ekonomideki toparlanmanın uzun süreceğini, işsizlik oranının uzun vadede yüksek kalacağını ve faiz oranlarının en az 2022 yılına kadar sıfıra yakın seviyede kalacağını açıklamıştı.

Hızlı bir ekonomik toparlanmaya yönelik beklentiler ciddi anlamda azalmaya başladı. Yatırımcılar, geçtiğimiz aydaki yükseliş eğiliminin ardından piyasaları yükseltmesi beklenen havacılık, perakende gibi sektörlere olan güvenlerini kaybettiler ve bu sektörlerdeki hisselerini satmaya başladılar. Wall Street yatırımcıları, güven kaybının etkisiyle Netflix, Zoom gibi karantina dönemi yatırımlarına ve Apple, Amazon, Microsoft ve Google gibi büyük teknoloji şirketlerine geri dönmeye başladılar.

Koronavirüs pandemisi, işletmeleri eşi görülmemiş bir ölçekte kapatmaya zorladığı için, son üç ay içinde çok sayıda kişi işsizlik başvurusunda bulundu. Perşembe günü 1,5 milyon Amerikalı daha 6 Haziran'da sona eren hafta boyunca işsizlik başvurusunda bulundu. Toplam işsizlik başvuru sayısı ise 44 milyonu aştı.

Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Perşembe sabahı "Ekonomiyi tekrar kapatamayız. Bence ekonomiyi kapatırsak daha fazla hasar göreceğimizi öğrenmiş olduk." açıklamasını yaptı.

Federal Reserve başkanı Jerome Powell, Çarşamba günü yaptığı basın toplantısında, gelecek hakkında büyük bir belirsizlik olsa da ekonomiyi desteklemeye yardımcı olmak için ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söylemişti. Yatırımcıların teknoloji hisselerine yönelmesiyle birlikte ise Nasdaq Çarşamba günü ilk kez 10.000'in üzerinde kapanış yaparak rekor kırdı.

Bitcoin ve Kripto Para Fiyatları da Düştü


Ne yazık ki, kripto para piyasası da borsaların durumunu takip ediyor. Bitcoin, 9.200 doların biraz üzerine ufak bir sıçrama yapmadan önce 9.012 dolara kadar geriledi. Çarşamba günü Fed'in açıklamalarının ardından BTCUSD 10.000 $ seviyesine çıkmıştı. Yani kripto para piyasasının borsalar ve piyasaların gidişatından etkilenmesi oldukça normal karşılanıyor. Birçok uzmana göre ise piyasaların durumu yatırımcıları kripto para piyasasına yönlendiriyor.

atozmarkets

Altcoinler ise tamamen kırmızı. %6'ya varan düşüşlerini sürdüren altcoinlerde toparlanma ne zaman görülür belirsiz.


Kaynak: Forbes