ABD BAŞKANLIK SEÇİMLERİ DOLAR, TL ve BİTCOİN'İ NASIL ETKİLER?

Yazılar 2 Kas 2020

3 Kasım tarihinde gerçekleştirilecek olan 2020 ABD Seçimlerinin olası sonuçları ele alınırken, hangi başkanın seçileceği ve başkanların politikalarına göre muhtemel sonuçları da birçok çevre tarafından masaya yatırılıyor.

Biz de bu yazımızda, Demokrat Parti’nin Başkan Adayı Joe Biden’ın veya Cumhuriyetçi Parti’nin Başkan Adayı Donald Trump’ın seçilmesi durumunda ekonomiye etkilerini; dolar, TL ve Bitcoin bazında ele alacağız.

ABD Başkanlık Seçimi Adayları Donald Trumo ve Joe Biden. Kaynak: Financial Times

ABD Başkanlık Seçimlerinin Sonucu Doları Nasıl Etkileyecek?

Bilindiği üzere küresel rezerv para birimi doların tahtı, 2020 senesi içinde gelişen birçok faktör nedeniyle sallantıda. Euro/dolar paritesi değer kazanmaya başlarken, doların kan kaybetmesinde birçok faktör göze çarpıyor. Bunların en başında da mali teşvik paketleri geliyor. Amerikan Merkez Bankası FED, bu yıl daha önce benzeri görülmemiş şekilde para basıyor ve bu da doların değersizleşmesinin önde gelen nedeni olarak görülüyor.

FED sınırsız para basıyor. Kaynak: The Economic Times

FED’in parasal gevşeme politikası ve koronavirüs tedbirleri kapsamında para basması birçok ekonomist büyük oranda eleştiriliyor. Uluslararası finansal hizmetler şirketi StoneX'in küresel piyasalar stratejisi Yousef Abbasi; Reuters haber ajansına verdiği demeçte dolardaki zayıflığın uzun vadede sürmesini beklediklerini belirtti.

ABD Başkanlık Seçimlerinde Dolar İçin En İyi Senaryo

Mevcut ABD Başkanı Donald Trump, teşvik paketi görüşmelerini seçim sonuna bırakırken; bu durum da önemli bir bekleyişi beraberinde getirdi. Abbasi’ye göre bu anlamda en iyimser senaryo; ABD Başkanlığını Donald Trump’ın kazanması ve mecliste çoğunluğun Demokratların eline geçmesi.

ABD Başkanlık Seçimlerinin Sonucu Türk Lirasını Nasıl Etkileyecek?

Bankacılık devi JPMorgan, yaptığı araştırmalar sonucunda yakın zamanda bir rapor yayınladı ve olası seçim sonuçlarına göre etkilenecek para birimlerini duyurdu. Bankanın raporuna göre dört senaryo öne çıktı ve bu koşullarda hangi para birimlerinin lehine, hangilerinin aleyhine gelişmeler yaşanacağı gözler önüne serildi.

ABD Başkanlık Seçimlerinin Türk Lirasına Etkisi. Kaynak: iStock

Joe Biden Başkan Seçilirse Türk Lirasının Akıbeti Ne Olur?

Bankacılık devi JPMorgan’ın raporuna göre; Joe Biden’ın başkan seçildiği ve mecliste de çoğunluğu aldığı ilk senaryodaen olumlu etkilenecek para birimleri Çin Yuanı ve Meksika Pesosu olurken; en olumsuz etkilenecekler ise Türk Lirası ve Rus Rublesi olarak belirlendi.

Biden’ın başkan seçildiği ancak Mecliste çoğunluğun Cumhuriyetçiler’de kaldığı ikinci senaryoda ise; kazanan ve kaybeden para birimleri büyük ölçüde aynı kaldı ve Türk Lirasının akıbetinin yine pek olumlu olmayacağı belirtildi.

Donald Trump Başkan Seçilirse Türk Lirasının Akıbeti Ne Olur?

Yazıda bahsi geçen rapora göre; Trump’ın başkan seçildiği ve Mecliste çoğunluğun Cumhuriyetçilerde olduğu söz konusu üçüncü senaryoda Türk Lirası ve Rus Rublesi olumlu etkilenecek ve olumsuz etkilenenler Çin Yuanı ve Meksika Pesosu olacak.

JPMorgan, Trump’ın partisinin mecliste çoğunluğu alabileceği senaryoya yer vermedi. Bunun yerine seçimlerin belirsizlik ile sonuçlandığı ve sonucun mahkeme tarafından belirlendiği son senaryoda Güney Afrika Randı ve Meksika Pesosu’nun olumsuz etkileneceğini, olumlu etkilenen bir para biriminin ise olmayacağını belirtti.

ABD Başkanlık Seçimlerinin Sonucu Bitcoin’i (BTC) Nasıl Etkileyecek?

ABD Başkanlık Seçimlerinin Bitcoin’e Etkisi. Kaynak: Hürriyet

Kripto para ekosistemi ve özellikle Bitcoin topluluğu, iki başkan adayı Donald Trump ve Joe Biden arasındaki kıyasıya rekabeti yakından takip ediyor. Seçim sonuçlarını bekleyip, yatırımlarını o yönde belirlemek isteyenler olsa da; seçim sonuçlarının Bitcoin’i doğrudan etkilemeyeceği görüşünü belirtenler de mevcut. Bu anlamda kripto para analiz firması Grayscale’in CEO’su Barry Silbert da konu ile ilgili görüşlerini paylaştı.

Barry, iki adaydan kim seçilirse seçilsin; FED’in para basmayı durdurmayacağını ve bunun sonucunda Bitcoin’in yükselmesinin önüne geçilemeyeceğini bildirdi. Bilindiği üzere dolar ciddi enflasyonlar ile karşılaştıkça, uzmanlar güvenli liman varlığı olarak Bitcoin ve altına yönelinmesi gerektiğini bildiriyor.

Sonuç olarak küresel felaketlerin ortasında, 2020 yılının büyük bir bölümü Bitcoin için harika geçti ve uzman görüşleri bu gidişatın devam edeceği yönünde birleşiyor.

Kaynaklar:

https://www.istockphoto.com/tr/fotoğraf/masada-duran-amerikan-ve-türk-bayrağı-gm1138601574-304038104

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-54632503

https://economictimes.indiatimes.com/markets/stocks/news/trump-dollar-declarations-show-us-currency-move-still-in-play/articleshow/70417701.cms

https://www.ft.com/content/4f002f0d-b5af-462b-9a8c-ef2a94ac76c0

https://www.hurriyet.com.tr/teknoloji/bitcoin-nedir-bitcoin-nasil-alinir-40688439

https://www.reuters.com/article/usa-election-turkey-analysis-int-idUSKBN2761JY

https://am.jpmorgan.com/us/en/asset-management/institutional/insights/market-insights/2020-us-election/