AB, Ukrayna'nın Daha Sert Yaptırımlar İstemesi Üzerine Putin'e Yaptırım Uyguladı

Yazılar 26 Şub 2022

Ukrayna lideri Rusya'nın ülkesini işgalini cezalandırmak için daha hızlı ve daha güçlü yaptırımlar talep ederken, AB ülkeleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve dışişleri bakanının tüm Avrupa varlıklarını Cuma günü dondurmayı kabul etti.

Putin ve üst düzey diplomatı Sergei Lavrov'a karşı bu hamle, AB'nin 27 üye ülkesinin elçilerinin, Rusya'nın seçkinlerini vuracak ve ülkenin bankacılık sisteminin %70'inin operasyonlarını engelleyecek yeni bir önlem dalgası üzerinde -bu hafta ikincisi- üzerinde anlaşmaya varmasıyla geldi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, "Artık Başkan Putin ve Dışişleri Bakanı Lavrov'u da listeliyoruz." diyerek yeni yaptırımlar üzerinde AB üyelerinin anlaşmaya vardığını belirtti.

"Ukrayna'da masum insanların katledilmesinden ve uluslararası sistemin ayaklar altına alınmasından onlar sorumludur. Biz Avrupalılar olarak bunu kabul etmiyoruz." diye ekledi.

Üst düzey bir AB diplomatı, Rus liderlerin Avrupa'da geniş varlıkları olmasa da, kişisel olarak onlara karşı hareketin "siyasi açıdan önemli bir sinyal" olduğunu söyledi.

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, Putin'in şu anda blok tarafından onaylanan diğer iki dünya liderine katıldığını söyledi: Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve Beyaz Rusya'dan Alexander Lukashenko.

Borrell, son yaptırımların ardından üçüncü bir yaptırımın gelebileceğini, ancak bunun yalnızca ihtiyaç duyulduğunda geleceğini söyledi.

Cuma günü erken saatlerde, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy Avrupa'yı Moskova'ya yaptırım uygulama konusunda daha hızlı ve güçlü davranmaya çağırdı ve Moskova'nın kuvvetleri Kiev'e ilerlerken batılı müttefikleri siyaset yapmakla suçladı.

Rusların AB'ye girmesinin yasaklanmasının, Moskova'nın SWIFT küresel ödeme sisteminden çıkarılmasının ve bir petrol ambargosunun masada olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AB bakanlarının kapsamlı yaptırımlar konusundaki anlaşması, bloğun Rusya'nın önemli teknolojilere ve finansmana erişimini engellemek için ABD ve diğer Batılı uluslara katıldığı anlamına geliyor.

AB'nin önlemleri aynı zamanda Rus seçkinlerini hedef alacak ve diplomatların seyahat etmesini zorlaştıracak, ancak blok, Rusya'nın enerji ithalatını engellememeyi veya - diğerlerinin yanı sıra Almanya ve İtalya'dan gelen itirazların ardından - Rusya'yı SWIFT'den kesmemeyi seçti.

Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, ekonomik etkiyi tartışmak üzere Paris'te AB muadilleriyle bir toplantıya ev sahipliği yapan, Rusya'yı SWIFT'den çıkarmanın bir seçenek olarak kaldığını, ancak yalnızca son çare olarak "finansal nükleer silah" olduğunu söyledi.

Fransa'nın değil bazı AB ülkelerinin böyle bir adım konusunda çekinceleri olduğunu ve Avrupa Merkez Bankası'nın atılması halinde sonuçları hakkında "önümüzdeki saatlerde" bir analiz sunmasının beklendiğini söyledi.

Baerbock, SWIFT seçeneğinin Rusya'daki akrabalarına para göndermeye çalışanlar gibi kişilere zarar verme riskini taşıdığını, oysa kan dökülmesinden sorumlu kişilerin banka işlerini yapmaya devam edebileceklerini söyledi.