AB, Afrika'ya Yatırım İçin 150 Milyar Euro Ayırdı

Yazılar 10 Şub 2022

Avrupa Komisyonu Perşembe günü yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Çin parasına bir alternatif sunmak için başlatılan küresel bir fon kapsamında Afrika'daki yatırımlar için 150 milyar euronun (170 milyar dolar) üzerinde kaynak ayırdığını söyledi.

Yatırım, Avrupa'nın tedarik zincirlerini güçlendirmek ve sağlık, enerji ve ulaşım gibi sektörlerde iklim değişikliğiyle mücadele etmek amacıyla Aralık ayında başlatılan AB'nin 300 milyar avroluk Küresel Ağ Geçidi planının yarısını kapsıyor.

Pek çok Avrupa ülkesi, kısmen yoksulluk ve işsizlik nedeniyle Afrika'dan yasadışı göçü azaltmaya çalışırken ve Afrika'daki fosil yakıt üreticileri, daha zengin ulusların küresel ısınmayı azaltmak için koyduğu katı karbon azaltma hedeflerine karşı geliyor.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Senegal Devlet Başkanı Macky Sall ile Dakar'da düzenlediği basın toplantısında bölgesel planı açıkladı.

Fonların nasıl ödeneceği veya harcanacağı henüz belli değil.

Aralık ayında Gateway fonunun lansmanında AB, paranın AB kurumları, hükümetler, AB finans kurumları ve ulusal kalkınma bankalarından hibe, kredi veya garanti şeklinde geleceğini söyledi.

Bir AB kaynağı, 150 milyarın yılda 20 milyarlık ödemelerle gelebileceğini ve bunun sadece 6 milyarının AB fonlarından ve geri kalanının AB ülkeleri ve özel yatırımcılardan geleceğini söyledi.

Çin, 2013 yılında dünyanın geri kalanıyla ticari bağlarını güçlendirmek için Kuşak ve Yol projesini başlattı ve başta Afrika olmak üzere dünya çapında düzinelerce ülkede altyapının geliştirilmesine yoğun bir şekilde harcama yapıyor.

AB yetkilileri, Pekin'in sunduğu finansman koşullarının genellikle elverişsiz ve belirsiz olduğunu ve özellikle Afrika'daki bazı yoksul ülkeleri borç yoluyla Çin'e bağımlı hale getirdiğini söylüyor.