AB ve ABD, Ukrayna Konusunda Gerilim Yükselirken Gaz İş Birliği Sözü Verdi

Yazılar 8 Şub 2022

Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği Pazartesi günü, Avrupa'nın en büyük gaz tedarikçisi olan Rusya'nın Ukrayna sınırlarına asker toplaması üzerine gerilim yükselirken, gaz arzının boru hattı gaz akışındaki kesintilere yanıt verebilmesini sağlamak için çalışma sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, AB dış politika şefi Josep Borrell ile birlikte Washington'da gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda Avrupa'nın enerji arzını, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığından kaynaklanabilecek olanlar da dahil olmak üzere arz şoklarına karşı korumak için birlikte çalışıyoruz".

Avrupa'nın Rus gazına bağımlılığı, Rusya'dan beklenenden daha düşük arz ve Moskova'nın Ukrayna sınırlarına 100.000'den fazla asker yığması üzerine artan gerilimler fiyatların rekor seviyelere çıkmasına yardımcı olduğu için son aylarda inceleme altına alındı.

Rusya, Avrupa'nın doğal gazının yaklaşık %40'ını sağlıyor.

Blinken, müttefikler ve ortaklarla koordinasyonun "Rusya'nın musluğu kapatması veya Ukrayna üzerinden gaz akışını kesintiye uğratan bir çatışma başlatması durumunda enerji rezervlerinin en iyi nasıl paylaşılacağını" içerdiğini söyledi.

Borrell, acil önceliğin, arz kesintisini önlemek ve "dünya enerji piyasalarının likit, rekabetçi ve iyi tedarik edilmesini sağlamak" için enerji kaynaklarını ve gaz akışlarını çeşitlendirmek olduğunu söyledi.

Yetkililer daha önce bir "AB-ABD Enerji Konseyi" toplantısında konuştular.

Konseyin ortak açıklamasında, AB ve ABD'nin küresel sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) piyasalarının "ülkeler fosil yakıtlardan uzaklaştıkça kısa vadede boru hattı gaz kesintileri durumunda ek ve çeşitlendirilmiş arz sağlayabilmesi için birlikte çalışmayı amaçladığı" belirtildi.

Son aylarda Rusya'dan gelen normalden daha düşük gaz arzı, AB yetkililerini ve Uluslararası Enerji Ajansı'nı Moskova'yı Avrupa'ya yetersiz arza katkıda bulunmakla suçlamaya yöneltti.

AB-ABD, "Enerji arzını bir silah veya jeopolitik kaldıraç olarak kullanmak kabul edilemez" dedi.

Gazprom tüm uzun vadeli sözleşmeleri yerine getirdiğini söyledi ve Kremlin bir işgal planlamadığını söyledi.

Avrupa'nın LNG ithalatı Ocak ayında 11,8 bcm ile rekor seviyeye ulaştı ve yaklaşık %45'i ABD'den geldi.

AB yetkilileri, gaz arzı kesintileri için acil durum planlarını gözden geçirirken, Katar ve Norveç de dahil olmak üzere tedarikçilerle geçen yılın sonlarından beri görüşmelerde bulunuyor.

Başlangıçta, görüşmeler öncelikle yüksek fiyatlara bir tepkiydi, ancak Rusya ile artan gerilimler tartışmaları yoğunlaştırdı.

AB enerji politikası sorumlusu Kadri Simson geçen hafta Azerbaycan'da hükümet yetkilileriyle görüştükten sonra yaptığı açıklamada, "Azerbaycan'ın gaz akışının kesilmesi durumunda AB'yi destekleme konusunda açık bir istekliliği vardı." dedi.

Analistler, sınırlı küresel sıvılaştırma kapasitesi de dahil olmak üzere darboğazlar konusunda uyarsa da, Avrupa'da kullanılmayan LNG altyapı kapasitesi daha büyük hacimleri kaldırabilir.

Ortak açıklamada, AB küresel ısınmayı sınırlamaya ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon elde etmeye çalışırken, gaz gibi fosil yakıtlardan daha uzun vadeli uzaklaşma ihtiyacına atıfta bulunarak, gazın yalnızca kısa vadeli bir çözüm olabileceğini açıkça belirtti.