2021 YILINDA BİTCOİN ve ALTCOİN SATIN ALABİLECEĞİNİZ EN İYİ KRİPTO PARA BORSALARI

Yazılar 11 Oca 2021

Bitcoin, 2017'de yılında o zamana kadarki en yüksek seviyelerine gelirken, küçük yatırımcıları da bünyesine kattı. Türkiye’deki yatırımcılar Bitcoin’den en çok o zaman haberdar oldu ve daha sonrasında Türkiye, dünyada kripto para kullanıcı sayısı en yüksek ülkelerden biri oldu. 2017 yılında ulaştığı 20.000 dolar seviyelerinden sert düşüşü ise, kimi küçük yatırımcıya zarar ettirip piyasalardan uzaklaştırsa da; Bitcoin ve kripto paralar Türk yatırımcıların gözbebeği oldu.

2020 yılına gelindiğinde ise 1 Ocak 2020 tarihinde 7,200 dolardan işlem gören Bitcoin, bir sonraki yılın ilk gününde 32,200 dolar seviyesinden işlem görerek yeni bir rekora imza attı. Birçok analist Bitcoin’in 100.000 dolar seviyesini göreceği konusunda birleşirken, yatırımcılar da Bitcoin ve diğer kripto paraların en iyi nerelerden alınabileceğini öğrenmek için araştırmaya koyuldu. Bu yazımızda kripto para borsalarının ne olduğunu, nasıl çalıştığını ve en iyi nerelerden satın alabileceğini sizler için derledik.

Öncelikle, gelin isterseniz Bitcoin'in ne olduğuna göz atalım. Bitcoin, herhangi bir hükümet tarafından desteklenmeyen, merkeziyetsiz bir yatırım aracı olarak kullanılan dijital bir para birimidir. 2009 yılında piyasaya sürülen Bitcoin, piyasa değerine göre dünyanın en büyük kripto para birimi olarak karşımıza çıkar.  Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini, dolar veya yerel borsalardan Türk lirası olarak satın alabilirsiniz.

Bitcoin ile borsalarda işlem yapanların, kripto paralar ve fiat para birimleri arasında işlem yaparken veya diğer dijital cüzdanlarına aktarırken, yüksek miktarlardaki transfer ücretlerine dikkat etmeleri gerekir.

Peki, öyleyse Bitcoin ve diğer kripto paralar en iyi nereden satın alınıp, nereden işlem yapılır? Bir kripto para borsası seçerken nelere dikkat edilmelidir? Gelin, bu yazımızda bu sorulara yanıt vermeye çalışalım.

Kripto Para Borsası Nedir?

Başka bir kripto para birimi veya bir fiat para birimi (Dolar, Euro, Pound, Türk Lirası vb.) karşılığında, kripto para birimlerinin alım satımına izin veren bir platform, ‘kripto para borsası’ olarak adlandırılır.

Kripto Para Borsaları Nasıl Çalışır?

Kripto para tüccarları, Bitcoin ve diğer kripto para birimlerini satın almanız ve saklamanız için dijital bir cüzdan sağlayacak platformlar aracılığıyla satış yapar. Bu platformlar, alıcıları ve satıcıları anonim olarak eşleştiren ve işlemleri tamamlayan bir borsa işlevi görür. Dijital cüzdanınız, kripto para satın alma işlemini tamamlamak için kredi kartınız veya banka hesabınız gibi diğer geleneksel finansal kaynaklarını kullanmanıza olanak sağlar.

Ayrıca bazı ülkelerde doğrudan Bitcoin satın alabileceğiniz Bitcoin ATM'leri de bulunmaktadır.

Kripto Para Borsası Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Güvenlik: Bir borsa seçerken, bir platformun meşruiyeti ve güvenliği öncelikli hususlardan biri olmalıdır. Örneğin Güney Koreli kripto para borsası Bithumb, saldırı sonucunda 31.6 milyar dolar kaybetti. Borsa, tüm para çekme ve yatırma işlemlerini durdurarak harekete geçti ve mevcut kripto para birimlerini borsa ile erişilemeyen soğuk bir cüzdana taşıdı, ancak saldırı sonucu birçok kripto para birimi kısa sürede önemli ölçüde değer kaybetti. Bu nedenle güvenliğe öncelik vermekte fayda vardır.

Kripto para birimlerinin desteklenmesi: Çok sayıda token'ın ticaretine izin veren borsalar, yatırımcılarına daha fazla işlem ve kar fırsatı sunabilir.

Ücretler ve komisyonlar: Yüksek hacimli bir tüccarsanız, işlem ücretleri karınızı etkileyebilir. Bu sebeple işlem ücretlerinin az olduğu borsalara yönelebilirsiniz.

Ödeme şekli: İzin verilen ödeme yöntemi, borsalara göre değişir ve nakit, kredi kartı, banka havalesi, nakit uygulamaları ile ödeme vb. gibi çeşitli seçenekleri içerir. Yine PayPal, Papara gibi uygulamalar aracılığıyla ödemek de bilinen yöntemler arasındadır.

Kullanım kolaylığı: Daha basit, kullanıcı dostu borsalar; özellikle yeni başlayanlar için daha avantajlıdır.

İlgili Makale: Bitcoin'e Alternatif: Altcoin

Kripto Para Satın Alabileceğiniz En İyi Borsalar

1.  Binance: Ticaret Hacmi En Yüksek Borsa

Binance, 100’den fazla kripto para biriminin ticaretine olanak sağlayan, en büyük kripto para borsalarından biridir. Ocak 2018 itibarıyla Binance, ticaret hacmi açısından dünyanın en büyük kripto para borsası olmuştur.

Binance, kurucusu ve CEO’su olan Chanpeng Zhao tarafından kurulmuştur. Binance kurulduğunda ilk başlarda Çin'de bulunuyordu, ancak sonrasında Çin'in artan kripto para düzenlemeleri nedeniyle Çin'den ayrıldı.

Avantajları:

· Binance, Bitcoin, Ethereum ve kendi para birimi Binance Coin (BNB) dahil olmak üzere çok çeşitli dijital para birimlerini desteklemektedir. Binance, alım satımlar için sadece %0,10 gibi çok düşük işlem ücretleri almaktadır. Bu da hem birçok para birimi ile işlem yapmak, hem de az miktarda işlem ücreti ödemek isteyenler için önemli bir avantaj sunar.

· Binance, güvenliği oldukça önemser ve bu sebeple iki faktörlü kimlik doğrulama kullanır. Ayrıca, büyük borsalar için endüstri standardı olan “Kripto Para Güvenlik Standardı”nı kullanır.

· Binance, kripto para yatırımı ve al- sat yapmak için en popüler borsalardan biri haline geldiğinden, bünyesinde çok sayıda alım satım gerçekleşir. Bu önemli bir faktördür, çünkü gerektiğinde kripto para biriminizi anında satma şansınız artar. Örneğin bir kripto para birimi satın almak istiyorsanız ancak para birimi düşük bir ticaret hacmine sahipse, satın almak daha zordur çünkü çok fazla satıcı yoktur. Ancak, o parayı satmak isteyen çok sayıda insan varsa, satın almak kolay olacaktır.

· Binance, coin'leri birden fazla para birimine dönüştürme seçeneği sunar ve EOS, TRON, UNI, AVAX, Ethereum Classic, Litecoin, Ripple, Stellar Lumens, Bitcoin Cash ve muhtemelen adını hiç duymadığınız birçok dijital para birimlerini destekler. Ayrıca Binance, kredi kartı ile kripto para alım-satımı konusunda da destek sunar.

Dezavantajları:

· Platform, düşük bir maliyetle çok çeşitli para birimleri sunmasına karşın; Android mobil uygulamasında bildirilen bazı hatalar vardır ve bazı kullanıcılar belirli para birimlerini çekerken gecikmeler bildirmiştir.

Binance'a Hemen Üye Olmak İçin Tıkla

2.  Coinbase: En Güvenilir Borsa

Coinbase, ABD’de bulunan en büyük ve en saygın Bitcoin platformudur. Güvenli yatırımcıların desteklediği ve milyonlarca kişinin kullandığı Coinbase, hem borsayı hem de cüzdanı bir arada sunar, ki bu da onu Bitcoin ile başlamak isteyenler için en kolay borsalardan biri yapar. Coinbase ayrıca Bitcoin Cash, Ethereum ve Litecoin'i de destekler.

Avantajları:

· Coinbase cüzdanı oldukça güvenlidir, Web uygulaması veya mobil uygulama aracılığıyla erişilir. İki faktörlü kimlik doğrulama kullanılır ve hack’lere veya Bitcoin depolamasındaki ihlallere karşı 250.000 $ 'a kadar sigortalıdır.

· Coinbase, kötü niyetli hacker’lardan korumak için müşterilerinin para birimlerinin %98'ini çevrimdışı tutmaktadır.

Dezavantajları:

· Coinbase Pro kullanılmadığında yüksek işlem ücretleri talep eden borsa, kullanıcı cüzdan anahtarlarını da kontrol etmemektedir.

· Ayrıca altcoin ticareti ile ilgilenen yatırımcı ve tüccarlara, diğer borsalar kadar çok seçenek sunmamaktadır.

Kripto Para Alabileceğiniz En İyi 10 Borsa

1.Binance
2.Coinbase
3.Kraken
5.Bitfinex
6.Gemini
7.OKEx
8.Huobi Global
9.Bitstamp
10.FTX

Yerli Kripto Para Borsaları

Türk kripto para yatırımcılarının sıklıkla kullandığı diğer borsalar ise yerli borsalar olan Btcturkve Paribu olarak karşımıza çıkmaktadır. Btcturk sektördeki geçmişi ve komisyon ücretlerinin nispeten düşüklüğü; Paribu da kullanıcı dostu arayüzü ve portföyünün genişliği ile yatırımcılarını karşılamaktadır. Birçok banka ile anlaşması olan bu borsalar, TL ile 7/24 havale/EFT yapmaya olanak sağlamaktadır.

Sonuç

BTC'ye ve kripto para birimlerine yatırım yapmak, hisse senetlerine yatırım yapmaktan çok da farklı değildir. Kripto para yatırımı için borsada bir hesap açmanız gerekir. Hisse senetlerinde de bir aracı kurumda hesap açar, ardından para yatırırsınız.

BTC'ye yatırım yapmanın tek farkı, BTC ticareti yapabilmeniz için önce yatırılan fonları kullanarak BTC satın almanız gerektiğidir. Böylece ilk BTC satın alımınız, ilk açılış işleminizdir. Kripto para borsalarında güvenle işlem yapmak için, dikkatlice araştırmak ve mümkün olduğunca bilinen borsaları seçmek yararınıza olacaktır. Bizim önerimiz,  Binance.

Kaynak:

https://www.investopedia.com/best-crypto-exchanges-5071855

https://en.wikipedia.org/wiki/Binance

https://www.bitdegree.org/crypto/binance-review

https://thecollegeinvestor.com/21245/top-10-bitcoin-crypto-investing-sites/

https://www.thebalance.com/best-places-to-buy-bitcoin-4170081

https://www.benzinga.com/money/best-cryptocurrency-exchange/

https://www.investopedia.com/best-crypto-exchanges-5071855