2020 YILI PETROL TAHMİNLERİ

haber 26 Ara 2019


Bloomberg analistlerinin hazırladığı bir ankete göre, ham petrolün gelecek yıl varil başına ortalama 58.50 dolar seviyesinde işlem görecebileceği sonucu çıktı.

Bu fiyat aslında düşük seviyede gibi görünse de 2019 yılı ortalamasından (varil başına 56,95 dolar) biraz daha yüksek. Aynı analistlere göre Brent petrol gelecek yıl varil başına ortalama 64,25 dolar olacak. Brent, yılın büyük bir bölümünde, birkaç kez 70 doların üzerine çıktığı ve 60 doların altına düştüğü istisnalar hariç, sabit seviyelerde işlem görüyor.

Petrol Tahminleri


Goldman Sachs ve JP Morgan'ın petrol fiyat tahminleri 2020 yılında daha yüksek petrol fiyatlarını öngörse de Wall Street Journal'a göre 2020 yılı ilk çeyrekte OPEC'in yüksek üretim kesintilerine rağmen fiyatlarda stabillik görüleceğini söylüyorlar.

Petrol fiyatlarına ilişkin genel düşünce düşüş eğilimine (ayı piyasası) yönelmiş gibi görünüyor. OPEC ve Rusya'nın önderliğindeki ortakları bu ayın başlarında kombine üretimlerinden 500.000 bpd azaltma yapmayı kabul etseler de, bazı kartel üyelerinin uyumu ile ilgili sorunlar, yatırımcı ve analistleri endişelendiriyor.

Bu hafta Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, OPEC+ ortaklarının bir noktada daha yüksek kesintilerin yapılabileceğini söyledi. Rusya’nın RBC TV kanalına verdiği demeçte Novak, "Anlaşmanın devamı ve kotaların kademeli olarak azaltılması da dahil olmak üzere her türlü seçeneği düşünebiliriz." dedi. Ayrıca Novak, Rus petrol üretiminin 2020'de rekor kırmasını beklediğini söyledi.

OPEC dışında Amerika Birleşik Devletleri, Norveç, Brezilya ve Guyana şirketleri küresel petrol arzında artışa öncülük edecek.

Petrolde Son Durum


Petrol fiyatları Perşembe günü yükseldi ve Çin-ABD ticaret savaşında potansiyel bir atılım ve OPEC tarafından arzın sınırlandırılması yönündeki çabalar arttı. Ancak birçok piyasa tatilde olduğu için piyasalar genel olarak sessiz.

Brent petrol %0.2 oranında yükseldi.

West Texas Intermediate, % 0.3 artışla 61.09 $/varil seviyesinden işlem görüyor.

Yaklaşık 17 aydır süren ticaret savaşı, küresel ekonomik büyümeyi ve petrol talebini vurdu. Bu nedenle petrol fiyatlarında yıl boyunca değişkenlik görüldü. ABD Başkanı Donald Trump Salı günü yaptığı açıklamada, kendisi ve Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in bu ayın başlarında bir araya getirilen ticaret anlaşmazlıklarını sona erdirmek adına 1. Aşama anlaşması için bir imza töreni düzenleneceğini söyledi.

Kaynak:

https://oilprice.com/Energy/Energy-General/What-Will-The-Average-Oil-Price-Be-In-2020.html