ZUCKERBERG: "YA FACEBOOK, YA ÇİN"

Facebook'un kurucusu ve CEO'su Mark Zuckerberg, Kongre'ye, sosyal ağın tartışmalı kripto para projesi olan Libra'nın Amerika'nın dünyadaki liderliğini yansıtması için gerekli olduğunu söyleyecek. House Finansal Hizmetler Komitesi'nde yapılan açıklamalara göre, projedeki herhangi bir gecikme riski dünya liderliğini Çin'e kaptırabilir.

Zuckerberg, "Bu sorunları tartışırken, dünyanın geri kalanı bizi beklemiyor. Çin önümüzdeki aylarda benzer projeleri hayata geçirmek için hızlı bir şekilde hareket edecek. Libra'nın Amerika'nın finansal liderliğini ve aynı zamanda demokratik değerlerimizi ve dünyadaki gözetimini genişleteceğine inanıyorum. Amerika yenilik yapmazsa, finansal liderliğimiz garanti edilemez” dedi.

Zuckerberg sık sık Çin ile Amerika'yı teknoloji konusunda karşılaştırıyor ve Çin'i Amerika'ya rakip olarak görüyor. Geçen hafta Washington'da Georgetown Üniversitesi'ndeki bir konuşmada Zuckerberg, Facebook'un insanların platformunda söyleyebilecekleri ve söyleyemeyecekleri şeyler konusunda daha fazla kısıtlama getirmesi yönündeki taleplerin konuşma özgürlüğünü ve Amerika'nın küresel etkisini tehlikeye atacağını söyledi.

Kaynak: cbsnews

ZUCKERBERG'İN YANITLANAMASI GEREKEN 5 SORU


1.Facebook gerçekten bir kripto para birimi çıkaracak mı?

Facebook, Libra'nın tüm dünyadaki kullanıcıların - özellikle geleneksel banka hesapları olmayanların - kısa mesaj göndermek kadar kolay para göndermesine izin vereceğini söyledi. Proje başlangıçta Facebook'un fikriyken, finansal hizmetler şirketleri de dahil olmak üzere 21 kurucu ortağın yardımıyla hayata geçmesi amaçlanıyor.

Kaynak: coinspeaker


Ancak Libra ilan edildiği anda dünyanın dört bir yanındaki yetkililer, projeyi kısaca görmüş ve finansal istikrar için bir tehdit oluşturabileceği ve terör ve diğer yasa dışı faaliyetlerin finanse edilmesinde kullanılabileceği yönündeki korkuyu ortaya çıkarmıştır.

Son haftalarda, ilk ortakların birçoğu geri çekildi - kredi kartı şirketleri Visa ve MasterCard ve dijital ödeme firmaları PayPal ve Stripe dahil. Bu şirketlerin projeden ayrılması bazı analistleri projenin ilerleyişi konusunda şüpheye düşürdü.
Wedbush Securities hisse senetleri analizcisi Michael Pachter, "Libra ölü gibi geliyor. Facebook'un, tüm bankacılık ve kredi kartı işlemcileri ve ödeme işlemcilerinin desteği olmadan bu işle başa çıkabileceğini sanmıyorum. Sadece kendi başlarına bu işin altından kalkabileceklerine inanmıyorum" dedi. Zuckerberg ise dijital para birimi olan Libra'nın tüm ABD regülatörleri tarafından onaylamadıkça dünyanın hiçbir yerinde kullanılmayacağını söyledi.

2.Facebook reklamcılıkta ayrımcılığı durdurmak için yeterince çalışmış mıdır?

Facebook, konut ayrımcılığını mümkün kıldığı iddiasıyla, Konut ve Kentsel Gelişim Bakanlığı tarafından federal bir dava ile karşı karşıya kaldı. İddialar, Facebook'un reklam hedefleme araçlarından kaynaklanıyor. Şirket, reklamverenlerin, farklı kategorilere göre reklamları kimin görüp göremediğini seçmelerine izin veriyor. HUD Genel Sekreteri Ben Carson, "Facebook, kim olduklarına ve nerede yaşadıklarına bağlı olarak insanlara karşı ayrımcılık yapıyor" dedi. Şirket ayrıca, iş ilanlarında yaş ve cinsiyet ayrımcılığına izin vermekle suçlandı.

Brookings Enstitüsü'nün Teknoloji İnovasyon Merkezi'nde teknolojiye erişimi inceleyen bir çalışan olan Nicol Turner Lee, Facebook'un reklam araçlarını bu şekilde kullanmaya niyetli olmadığını söyledi. Ancak internet platformlarının, geliştirdikleri teknolojilerin sonuçlarını göz önünde bulundurması ve daha fazla özen göstermesi gerektiğini ekledi. “Kendimize sormalıyız: Facebook gibi şirketler, insan haklarını ve medeni hakları koruma ve bu yasalara uygun ürün ve hizmet üretme kapsamı konusunda net mi?” dedi.

Facebook, reklamverenlerin etnik gruplarına, cinsiyetlerine, yaşlarına veya posta kodlarına göre insanlara konut, iş ve kredi reklamlarını hedeflemesini engelledi.
Zuckerberg'in hazırladığı sözlerinde hizmetlerin iyi kullanılmasını sağlamak ve zararı önlemek istediğini belirtti. "İnsanların hiçbir hizmetimizde ayrımcılığa maruz kalmaması gerekiyor" dedi.

3.Facebook neden politikacıların yalan söylemesini engellemiyor?

Eleştirmenler, Facebook'un politikacıların platformunda yanıltıcı veya düpedüz yayınlar ve reklamlar yayınlamalarına izin verme politikası konusunda öfkeli. Zuckerberg bu konu hakkında çarşamba günü tekrar rahatsız edilecek. Facebook, politikasının özgür konuşma konusundaki kararlılığından kaynaklandığını söylüyor. Siyasi konuşmanın doğru olup olmadığına karar vermek istemediğini ve kullanıcıların politikacılardan haber alma ve kendi fikirlerini söyleme konusunda özgür olmaları gerektiğini söylüyor.

Zuckerberg, geçtiğimiz hafta Georgetown'daki konuşmasında Facebook'u özgür ifadenin şampiyonu olarak konumlandırdı ve şirketinin gerçeğin hakemi olmaması gerektiğini yineledi. “Ben kesinlikle gerçeğin yok olmasından endişe duysam da, çoğu insanın sadece % 100 doğru olduğunu düşündüğü şeylerin yayınlandığı bir dünyada yaşamak istediğini sanmıyorum” dedi.

Ancak bu eleştirmenleri tatmin etmedi. Senatör Elizabeth Warren politikayı protesto etmek için kasten sahte bir Facebook reklamı yayınlamıştı. Warren, reklamını açıklarken "Bir kez daha, Facebook'un siyasi söylemde yanlış bilgilendirme ile mücadele etmek için hiçbir şey yapmadığını görüyoruz. Çünkü para (kâr) demokrasiyle karşı karşıya geldiğinde, Facebook parayı seçiyor" açıklamasında bulunmuştu.

Kaynak: foxnews

Georgetown konuşmasında Zuckerberg, politik reklamcılığı tamamen bırakmayı düşündüğünü söyledi - bunun Facebook'un milyarlarca dolar değerindeki yıllık satışlarında sadece küçük bir payına katkıda bulunduğunu belirtti. Ancak, medyanın tercih ettiği görevlileri ve adayları destekleme etkisinin olabileceğini savundu.

4.Facebook 2020 seçimlerinin 2016 seçimlerini tekrar etmesini önlemek için ne yapıyor?

ABD istihbarat teşkilatları, yabancı hükümetlerin gelecek yılki seçimlere giden Amerikan siyasetini etkilemeye çalışabileceğini belirten milletvekilleri, Facebook'un platformunu manipülasyondan nasıl koruduğunu bilmek isteyebilirler.

Zuckerberg, Facebook'ta pazartesi günü bir güncelleme yaptı. Bu, Facebook'ta kimin yayınlandığına ilişkin daha fazla şeffaflık sağlamak için mevcut politikalarla ilgili bazı yeni özellikler ve güncellemeler içeriyordu. Örneğin, site artık Facebook’un “tamamen veya kısmen hükümetlerinin editoryal kontrolü altında” olarak tanımladığı “devlet kontrolünde” olduğunu düşündüğü medya kuruluşlarından gelen içeriği etiketleyecek.

Facebook geçtiğimiz yıl kullanıcılarını manipüle etmeye çalışabilecek 50'den fazla hesabı kaldırdığını söyledi. Facebook, en son engellenen hesaplardan üçünün İran'a bağlı olduğunu ve dördüncünün de Rusya'dan geldiğini açıkladı. Rusya'dan gelen hesabın İnternet Araştırma Ajansı (Internet Research Agency) ile bazı bağlantıları olduğunu ve Kremlin destekli trol topluluğunun 2016'da siyasi müdahalede bulunduğunu söyledi.

Zuckerberg, pazartesi günü gazetecilere verdiği demeçte, seçim güvenliğinin "şirket için en önemli önceliklerinden biri" olduğunu ve sahte hesapların belirlenmesi konusunda Facebook'un artık daha etkili olduğunu söyledi.

5.Facebook çok mu güçlü?

Kongre, Facebook hakkında zor sorular soran hükümetin tek şubesi değil. Federal Ticaret Komisyonu, Adalet Bakanlığı ve genel 47 devlet avukatı grubu, Facebook'u potansiyel ihlaller konusunda soruşturuyor.

New York Başsavcısı Letitia James salı günü yaptığı açıklamada, devlet savcılarının "Facebook'un tüketici verilerini riske attığını, tüketicilerin tercihlerinin kalitesini düşürdüğünü ve reklam fiyatını artırdığını" belirtti. Yazılım firması Salesforce'un CEO'su Marc Benioff, CNN'e Facebook'un "bağımlılık yapıcı" olduğunu ve kullanıcıların verilerini çok fazla kontrol ettiğini söyledi. “Gezegendeki en büyük sosyal medya platformu olarak aşırı bir etkiye sahipler” dedi.

Kaynak: theatlantic

Zuckerberg büyük teknoloji eleştirisini kabul etti - ancak tartışmayı başka bir konuya yönlendirdi: “İnsanların teknoloji platformlarının nasıl merkezi bir güç kazandığına dair kaygılarını anlıyorum. Ancak asıl büyük hikayenin, bu platformların doğrudan insanların ellerine koyarak merkezi olmayan bir güç kazandığına inanıyorum” dedi.


Kaynak:

npr.org