Üreticiler Çin’e Alternatif Olabilecek Yeni Destinasyonlar Ararken Almanya Başbakanı Scholz Vietnam'ı Ziyaret Etti
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, 13 Kasım Pazar günü Hanoi'ye yaptığı ziyarette Vietnam Başbakanı Pham Minh Chinh ile on yıldan fazla bir süredir bir Alman liderin ilk ziyareti sırasında enerji ve ticaret bağlarını görüştü.
Scholz'un Endonezya'daki G20 liderleri zirvesine giderken Vietnam'daki durağı, birçok Alman firmasının varlıklarını Asya'daki ana merkezleri olan Çin'in ötesine genişleterek üretim operasyonlarını çeşitlendirmeyi düşündükleri için Vietnam'ın küresel tedarik zincirlerindeki artan rolünü vurguluyor.
Chinh ile düzenlediği ortak basın toplantısında Scholz, Berlin'in Vietnam ile daha derin ticari ilişkiler istediğini ve Vietnam'ın başkenti Hanoi'deki metro sisteminin genişletilmesi de dahil olmak üzere ülkenin daha yeşil bir ekonomiye geçişini destekleyeceğini söyledi.
Hanoi ziyareti, Scholz'un geçen hafta Çin'e yaptığı ziyaretin ardından yapıldı. Covid-19 pandamı dönemi içerisinde yani son üç yıl içinde bir Batılı lider tarafından ilk kez Vietnam ziyareti yapıldı. Scholz daha sonra, 15-16 Kasım'daki G20 zirvesine gitmeden önce Singapur'u ziyaret edecek.
Vietnam ve Singapur, Güneydoğu Asya'da Avrupa Birliği ile serbest ticaret anlaşması olan tek ülkeler. Sonuç olarak, bölgedeki AB'nin en büyük ticaret ortaklarıdır.
Hukuk firması Dezan Shira'ya göre Almanya, Hollanda'dan sonra AB ülkeleri arasında Vietnam'ın ikinci en büyük ticaret ortağı ve geçen yıl iki ülke arasında ticaret hacmi 7,8 milyar dolarlık bir seviyeye ulaştı.
Vietnam'daki Alman Ticaret Odası AHK'ye göre, Vietnam'da yaklaşık 80'i ülkede üretim tesisi bulunan 500 civarı Alman firması faaliyet gösteriyor.
Bunların arasında mühendislik devi Bosch, enerji şirketi Messer ve küresel otomotiv tedarik zincirinde yer alan birkaç küçük şirket var.
AHK'nin Vietnam başkanı Marko Walde, Reuters'e verdiği demeçte, Çün’de faaliyet gösteren yaklaşık 5.000 şirketim bir çoğu üretim lokasyonlarını çeşitlendirmek istiyor.
Böyle bir hamle yapmayı planlayan Alman firmalarının %90'ından fazlasının Güneydoğu Asya'yı tercih ettiklerini söyleyen Walde, Vietnam ve Tayland'ın bölgedeki favoriler olduğunu kaydetti.