Küresel Çapta Gıda Fiyatları Son 10 Yılın Zirvesinde!

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının geçen yıl %30'dan fazla artmasının ardından on yıldan fazla bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştığını söylüyor.


FAO’nun açıkladığı rakamlar, dünya çapında tahıl ve bitkisel yağların artan maliyetini vurguladı. Bitkisel yağ fiyatları, Ekim ayında yaklaşık %10'luk bir artışın ardından rekor seviyeye ulaştı.


Tedarik kesintileri, yüksek emtia fiyatları, fabrika kapanışları ve siyasi gerilimler fiyatların yükselmesine neden oluyor.


FAO, tahıl fiyatlarının bir önceki yıla göre %22'den fazla arttığını söyledi.


Buğday fiyatı, Kanada, Rusya ve ABD gibi büyük ihracatçıların kötü hasat geçirmesinin ardından son 12 ayda neredeyse %40 artarak bu artışa en büyük katkı sağlayanlardan biriydi.


Curtin Business School'da tarım ticareti uzmanı Peter Batt BBC'ye verdiği demeçte, "Hububat söz konusu olduğunda, üretimin düşmesine neden olanın iklim değişikliği olduğunu söyleyebileceğimiz bir durumla karşı karşıyayız" dedi.


Mısır veya diğer Orta Doğu ülkeleri gibi ülkelerin tahıl tedariklerinde gerginlik yaşanması bekleniyor.


İşgücü kıtlığı, dünyanın diğer bölgelerinde de gıda üretim ve nakliye maliyetlerinin artmasına neden oluyor.


Ortaya çıkan bir diğer sorun da ürünü çıkarmak. Örneğin Avustralya'da yiyecekleri götürmek için çok sayıda gemi geldi ama Covid nedeniyle mürettebatı içeri almak mümkün olmadı.


Nakliye kesintileri de süt fiyatlarını yukarı çekiyor ve süt ürünlerinin maliyeti geçen yıla göre neredeyse %16 arttı.


Dezavantajlı grupların daha fazla yoksulluğa itilmesi nedeniyle artan gıda fiyatlarının en şiddetli şekilde yoksullar tarafından hissedildiğinin ve bunun sosyal ve politik gerilimleri artırma potansiyeline sahip olduğunun altını çizmek gerekiyor.


Tüm dünya ekonomisinin çekeceği bu sıkıntının ne kadar devam edeceği ise henüz öngörülemiyor.