Türkiye’de Enflasyon Oranı Yüzde 70'e Yaklaştı
Tüketici fiyat endeksi Mart ayındaki yüzde 61,14'e kıyasla Nisan ayında yüzde 69,97 arttı.
Türkiye'nin resmi enflasyon oranı Nisan ayında neredeyse yüzde 70'e yükseldi. Geleneksel olmayan ekonomik politikaları sonucu yaşandığı öne sürülen ekonomik çalkantılar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan için büyük bir soruna dönüşme potansiyeline sahip.
Ulusal istatistik ajansı TÜİK Perşembe günü yaptığı açıklamada, tüketici fiyat endeksinin Mart ayındaki yüzde 61,14'e kıyasla Nisan ayında yıllık yüzde 69,97 arttığını söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, genel kabul gören ekonomi görüşünün aksine yükselen tüketici fiyatlarını aşağı çekmek için faiz oranlarında keskin indirimlere ihtiyaç olduğunda ısrar ediyor.
Türk Lirası’nın çöküşü, enerji ithalatının maliyetini artırdı ve yabancı yatırımcılar şimdi bir zamanlar umut vaat eden yükselen piyasadan uzaklaşıyor.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve koronavirüs pandemisi, enerji fiyatlarındaki artışları ve üretim darboğazlarını daha da kötüleştirdi.
Analistler, Erdoğan'ın iktidardaki AK Parti'nin 2002'de iktidara gelmesinden bu yana en yüksek olan Türkiye'nin yıllık enflasyon oranının büyük ölçüde onun geleneksel olmayan ekonomik düşüncesiyle bağlantılı olduğunu söylüyor.
Sözde bağımsız merkez bankasına faiz oranlarını düşürmeye başlaması için yapılan siyasi baskının sonuçları dünyada enflasyonun artmasıyla birlikte daha da derinleşmişe benziyor.
Nisan ayında banka, yüksek enflasyona rağmen baskıya boyun eğerek gösterge faiz oranını art arda dördüncü ay sabit tuttu. Tüm dünyada ise devletler enflasyonu kontrol altına almak için faiz oranlarını artırma yoluna gidiyor.
Nisan ayında en yüksek fiyat artışları yüzde 105,9 ile ulaştırma sektöründe olurken, gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları yüzde 89,1 arttı.
Hazine ve maliye bakanı Nureddin Nebati Pazartesi günü mevcut enflasyonist eğilimin geçici olduğunu ve “uzun vadeye yayılmayacağını ve kalıcı olmayacağını” söyleyerek endişeleri bir kenara attı.“Vatandaşlarımızın refahını ve satın alma gücünü geçmiş seviyenin üzerinde artıracağız” dedi.
Türkiye bazı mallar üzerindeki vergileri düşürüldü ve yoksul haneler için bazı elektrik faturaları için sübvansiyon yapıldı, ancak bu bile enflasyonu durduramadı.
Türk Lirası geçen yıl dolar karşısında yüzde 44, Ocak ayının başından bu yana yüzde 11'den fazla değer kaybetti. Erdoğan hükümeti, para biriminin kayıplarını azaltmak amacıyla lira satın almak için devlet bankalarını kullanarak yanıt verdi.
Merkez bankasının liradaki düşüşü durdurmak için arka kanallardan dolar sattığına dair spekülasyonlar da var.
Türkiye'nin devlet bankası Ziraat Bankası’nın eski bir yöneticisi bu hafta "Merkez bankası kamu bankaları aracılığıyla haftada 2.5-3 milyar dolar satıyor" dedi.
Önümüzdeki yıl çok önemli bir cumhurbaşkanlığı seçimiyle karşı karşıya gelecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mali destek sağlamak için nakit zengini Körfez ülkeleriyle bozulan ittifakları onarmak için politikasını da değiştirmiş gibi görünüyor.
Erdoğan, hükümetinin “büyük bir ekonomik potansiyeli yeniden harekete geçirmek” için Suudi Arabistan ile anlaştığı da söylentiler arasında.