TEKNİK ANALİZ ve HAREKETLİ ORTALAMALAR
Hareketli ortalamalar (Moving Averages - MA), teknik analizde en yaygın kullanılan ve en verimli göstergeler arasındadır. Her seviyeden yatırımcı bu göstergeyi kullanarak uzun vadeli trendleri belirleyebilir. Hareketli ortalamalar; trend eğilimini, destek ve direnç seviyelerini tanımlamanızda yardımcı olabilecek çok yönlü bir göstergedir. Ayrıca yeni bir trendin ne zaman başladığını ve bir trendin ne zaman tersine döneceğini de gösterir.
Bu göstergenin bir trendi yorumlamada ve genel olarak teknik analizde nasıl kullanıldığına dair kapsamlı açıklamaları görmek için okumaya devam edin.
Hareketli Ortalama Nedir?
Hareketli ortalama (Moving Average - MA), bir veri setinin seçilen dönemdeki ortalama değerini gösterir. Belirli bir süre içerisindeki ortalama kapanış fiyatı kullanılarak oluşturulurlar. Örneğin, on günlük basit hareketli ortalama, on günlük bir süre zarfında kapanış fiyatlarının toplamının 10'a bölünmesiyle elde edilir. En yaygın kullanılan hareketli ortalamalar: Basit Hareketli Ortalama (SMA) ve Üstel Hareketli Ortalama (EMA).
->Hareketli ortalama; yukarı, aşağı veya yatay yönlü trendleri gösterir. Hareketli ortalama süresi bu hususta önemlidir, çünkü süre ne kadar kısa seçilirse (örneğin, 10 günlük hareketli ortalama) gösterge de bir o kadar hassas olacaktır. Yani fiyat hareketlerine yönelik daha doğru sinyaller alınabilir.
->Hareketli ortalama, trendlerdeki konsolidasyon dönemlerini de
gösterir. Bununla birlikte destek ve direnç seviyelerini göstermede de oldukça başarılıdır.
->Hareketli ortalama, trend çizgilerinin gösterdiği performansı gösteremese de piyasadaki fiyatların analizinin yapılmasına olanak sağlar. Eğer fiyatlar hareketli ortalamanın altında veya üstünde devam ediyorsa trendin devam etme olasılığının yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Piyasalar perspektifinden baktığımızda, hareketli ortalama piyasa hissinin bir göstergesidir ve yatırımcılar bunu belirli bir dönemdeki mevcut kapanış oranlarını karşılaştırmak için yararlı bir gösterge olarak kullanırlar. Bu nedenle, bu göstergenin -esas olarak piyasalar için bir yönlendirme kılavuzu olduğunu söyleyebiliriz.
İlgili Makale: Trend Çizgisi Nedir?
Basit (SMA) ve Üstel Hareketli Ortalamalar (EMA)
Basit hareketli ortalamanın (SMA) hesaplanması oldukça kolaydır. SMA hesaplanırken verilerin toplamı veri sayısına bölünür. Bir örnekle açıklayalım:
Bir varlığın fiyatının 10 günlük SMA değerini hesaplamak istediğinizi varsayalım. Bu durumda seçtiğiniz varlığın 10 günlük kapanış fiyatlarını toplayarak gün sayısına -yani 10'a- bölmeniz gerekir. Kapanış değerleri aşağıdaki gibi olsun:
1.gün: 5.90,
2.gün: 5.80,
3.gün: 5.50,
4.gün: 5.12,
5.gün: 5.01,
6.gün: 5.55,
7.gün: 5.98,
8.gün: 6.10,
9.gün: 5.88,
10.gün: 5.76
Şimdi tüm bu 10 günlük değerleri topladığımız zaman 56,6 sonucuna ulaşıyoruz. 56,6'yı 10'a böldüğümüz zaman ise 5,66'yı elde ederiz. Yani 10 günlük SMA = 5,66.
Grafikli örnek:
Üstel hareketli ortalama (EMA), hareketli ortalamalar içinde en çok kullanılanıdır. Basit hareketli ortalama ile kıyaslandığında çok daha net sinyaller verir. Fakat hesaplaması biraz daha zor ve karışıktır. Üstel hareketli ortalamada kapanış fiyatı gibi geçmiş verilerden ziyade daha güncel veriler kullanılır. Üstel hareketli ortalamalar 50 veya 200 gün gibi belirli zaman dilimlerindeki fiyat eğilimlerini görmek için tasarlanmıştır.
Hareketli Ortalamaların Avantajları ve Dezavantajları
->Avantajları:
Piyasa trendini ve ileriye yönelik bir fiyat yönü potansiyelini belirlemek için kolaylıkla kullanılabilirler.
Piyasadaki fiyat dalgalanmalarını görmede ve olası trend eğilimlerini analiz etmede yardımcı olurlar.
Belirli bir dönem için genel fiyat hareketini basit bir şekilde görselleştirerek yatırımcıya mevcut eğilimi hızlı bir şekilde verir.
Yatırımcıların piyasalardaki fırsatları zamanında tespit etme yeteneğini geliştirir ve bu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanmalarında yardımcı olur.
->Dezavantajları:
Piyasa momentumunu ölçmek için hareketli ortalamaları kullanırken bazı sorunlar çıkabilir. Örneğin, ani fiyat yükselmelerinde veya düşüşlerinde yanlış sinyal verebilirler.
Seçilen zaman periyodu, piyasadan iyi bir fiyat sinyali almak için çok önemlidir. Yanlış periyotlarda yapılan hesaplamalar yanlış sonuçlar getirebilir.
Hareketli ortalamalar kesin veya mutlak bir sonuç vermezler. Bu göstergeler size sadece trend yönü ve fiyatlara dair genel bir görünüm verebilir. Yani son söz yine size aittir.
Hareketli ortalamalar, potansiyel giriş noktalarını ve trend yönünü belirlemede yardımcı olduğu için özellikle yeni yatırımcılar için oldukça yararlı bir araçtır. Fon yöneticileri ve yatırım bankacıları da dahil olmak üzere birçok uzman yatırımcılar bu göstergeyi destek ve direnç bölgelerini ve potansiyel trend dönüş noktalarını analiz etmek için kullanıyor.
Yani piyasa eğilimi hakkında bir fikir edinmek için hareketli ortalamaları tercih etmek her zaman kullanışlıdır. Bununla birlikte, hareketli ortalama hesaplandığında fiyat dalgalanması ortaya çıkar ve bazen süreçte fark edilebilir bir trend eğilimi göz ardı edilebilir. Bu nedenle, bu göstergeyi kullanırken bir eğilimi tahmin etmek yerine bir eğilimi doğrulamak temel amaç olmalıdır.
Kaynaklar:
https://www.octafx.com/education/article/forex-about-moving-averages
https://www.investopedia.com/articles/trading/10/simple-exponential-moving-averages-compare.asp