PETROL HAFTAYI NASIL KAPATACAK?

Petrol vadeli işlemleri cuma günü yükselişe geçti. Küresel ekonomik büyümenin yavaşlayacağı endişesiyle piyasalarda haftalık olarak büyük kayıplar yaşanırken, Suudi Arabistan’ın enerji bakanı Prens Abdulaziz bin Salman’ın perşembe günü yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük ham petrol ihracatçısının geçen ay tesislerine yapılan ve dünyadaki petrol arzının % 5’inden daha fazla miktarını düşüren saldırılar sonrasında petrol üretimini tamamen geri kazandığını açıkladı.


Brent tipi ham petrol vadeli işlemlerinde % 0,1 artışla 0138 GMT'de varil başına 57,79 dolara ulaşırken, ABD West Texas Intermediate (WTI) ham vadeli işlemlerinde varil başına % 0,2 artışla 52,57 dolar oldu.

Aralık ayından bu yana en büyük haftalık zararı Brent vadeli işlemler bu hafta içi %6.7 değer kaybederek gösterdi. WTI ise temmuz ayından bu yana %6 oranıyla en büyük düşüşü yaşadı.

Perşembe günü ABD hizmet sektörünün ve iş büyüme verilerinin olumsuz seviyede gelmesi küresel petrol talebi konusunda endişelere yol açtı ve uzun süredir devam eden ABD-Çin ticaret savaşının küresel ekonomiyi durgunluğa sürükleyebileceği endişesini arttırdı. Asya Pasifik pazar stratejisti Stephen Innes, “Küresel petrol talebiyle ilgili endişeler artıyor ve önümüzdeki hafta gerçekleşecek olan ABD-Çin ticaret görüşmeleri, özellikle geçen haftaki petrol fiyatlarındaki keskin düşüş göz önüne alındığında oldukça önemli olacak” dedi.

ANZ Bank, “Sondaj aktivitesinde devam eden düşüş ABD petrol üretiminin günlük 150 bin varilden (kbpd) sadece 50 kbpd'ye düşmesiyle aylık bazda büyüme kaydetti” dedi.

ABD'DE SON PETROL GELİŞMELERİ


Enerji Bilgi Yönetim İdaresi (EIA), perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD ham petrol ihracatı 2019 yılının ilk yarısında yaklaşık 1 milyon ton artış gösterdiğini söyledi.

Ortalama ABD ham petrol ihracatı, 2018'in ilk yarısına kıyasla 2019'un ilk yarısında 966.000 bpd arttı. Bu yılın haziran ayında ABD'de 3,2 milyon bpd ham petrol ihracatının aylık ortalama rekorunu kırdığı görüldü.

Kanada, ABD ham petrolünün en üst sıradaki yabancı hedef noktası olarak kaldı ve ABD ihracatı, 2019'da yıllık % 3 artış gösterdi. ABD’nin Asya ve Okyanusya’ya ihracatı %58 oranında artarken, Güney Kore, Hindistan ve Tayvan’a yapılan ihracat iki katından fazla arttı.

ABD’de Asya’da ham satışların yükseliş eğiliminde dikkat çeken istisna Çin oldu. ABD’nin Çin’e yaptığı ham petrol ihracatı, 2019’un ilk yarısında 248.000 baz puan artış gösterdi. ABD-Çin ticaret savaşında ABD ham petrolü satın almak, vergilerin her an gelebileceği korkusu, ithal edilen petrolü daha pahalı hale getirdi.
Verilere göre, Batı Avrupa’ya yapılan ABD’nin ham petrol ihracatı, 2019’un ilk yarısında % 66 artarak ortalama 824.000 bgd’ye ulaştı.

Artan ham petrol ihracatına rağmen, ABD halen dünyanın en büyük ham petrol ithalatçılarından birisi olduğu belirtiliyor. ABD'nin net ham petrol ithalatı bu yılın ilk yarısında ortalama 4,2 milyon milyar dolar artış gösterdi.

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) geçen ay yaptığı açıklamada, ABD’nin kısa bir süre içinde bu yılın Haziran ayında dünyanın bir numaralı brüt petrol ihracatçısı olarak Suudi Arabistan’ı geçtiğini söyledi.

IEA, “Üreticilere pazar rekabetinin daha da sertleştiğini hatırlatan bir uyarı ile haziran ayında ABD’nin bir anda brüt petrol ihracatçısı olarak Suudi Arabistan ve Rusya’yı geçtiğini gösteren veriler elimizde mevcut” dedi.



Kaynaklar:

oilprice.com
cnbc.com